Sramotan prilog o ustaškom koljaču Francetiću, smijenjen urednik Tv Kalendara?

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 18.1.2013. u 21:38

Sramotan prilog o ustaškom koljaču Francetiću, smijenjen urednik Tv Kalendara?

Građanska akcija u otvorenom pismu upravi HRT-a zahtjeva smjenu urednika emisije “TV Kalendar” Vladimira Brnardića.

Povod za ovakvo reagovanje Građanske akcije je sramotan prilog o ustaškom koljaču Juri Francetiću koji je emitiran 27. decembra prošle godine.

U emisiji ” TV Kalendar ” ustaški zločinac Jure Francetić predstavljen je kao ‘legendarni borac’ koji  se borio protiv partizana –  zlih koljača Hrvata – u Bosni i okolici Sarajeva i u Han-Pijesku.

U saopštenju Građanske akcije navodi se da je ;
“Apsurdno da je takav iskrivljen prikaz ratnog ustaškog zločinca i koljača Jure Francetića izašao u 21. stoljeću sa javne televizije. Neprihvatljivo je da se – kraj svih narodnih heroja koje je dala Hrvatska – veliča kvisling koji je osramotio hrvatski narod. Hrvatski narod je, ne zaboravimo, dao najviše antifašističkih boraca pod oružjem u Europi. Tim nasljeđem antifašizma trebali bi se ponositi, to je utkano u naš Ustav i temelj naše državnosti – temelj moderne Hrvatske.”

Građanska akcija u otvoranom pismu od glavnog urednika HRT-a Gorana Radmana trazi povlačenje spornog priloga i smjenu urednika emisije ” TV Kalendar “, Vladimira Brnardića koji je urednik TV kalendara postao 2011. nakon što je u penziju otišao Obrad Kosovac.

Dean Šoša, v.d. glavnog urednika HTV-a se Vladimirom Brnarićem, kao i samim TV kalendarom, bavi već neko vrijeme.

“Svjesni smo problema, na njemu se radi, no zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u ovom trenutku ne bismo ulazili u detalje. U ovoj fazi sve dosadašnje procese još uvijek smatramo internima” – kažu u HRT-ovom Odjelu za odnose s javnošću.

Osim navedenog priloga o Francetiću, Šoši je sporan i prilog u kojem je početkom ovog mjeseca napadnut Alfred Kinsey.

Pionir seksualne revolucije u emisiji emitiranoj dva dana nakon ukidanja ‘Slike Hrvatske’ predstavljen je kao krivac za rast maloljetničkih trudnoća, širenje spolnih bolesti, otmice, pedofiliju.

Jedan od glevnih razloga zbog kojeg urednik “TV Kalendara” Brnardić još nije snosio sankcije, navodno je  odsudstvo s posla zbog rođenja djeteta.

Neprimjeren prikaz ratnog  zločinca Jure Francetića u HTV-ovom TV kalendaru kap je koja je prelila čašu strpljenja uredništva javne televizije. Zbog niza povijesno upitnih činjenica godinama iznošenih u toj emisiji kroz slijedećih nekoliko sedmica čelnici HRT-a će najvjerovatnije  s uredničke pozicije smijeniti Vladimira Brnardića.

 

 

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 18.1.2013. u 21:38