Incko poručio Dodiku: Odustani od refernduma i spasi se u zadnji čas

Autor/ica 21.4.2011. u 09:00

Incko poručio Dodiku: Odustani od refernduma i spasi se u zadnji čas

Zaključci koje je 13. aprila usvojila Narodna skupština Republike Srpske predstavljaju direktan napad na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustav i institucije Bosne i Hercegovine, ponovila je u izjavi Feni glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić, ali i dodala da OHR po pravilu ne spekulira o budućim mjerama visokog predstavnika Valentina Inzka.

“Međunarodna zajednica smatra da su sve granice pređene. Ustav RS-a omogućava referendum samo o pitanjima koja spadaju u njenu nadležnost. Legitimnost državnih institucija nije takvo pitanje”
, precizirala je Radetić.

Ona je još dodala da je međunarodna zajednica nedvosmisleno stavila na znanje tokom proteklih dana da neće dozvoliti da državne nadležnosti poput Suda i Tužilaštva BiH budu poništene ili na drugi način ograničene od bilo kojeg bh. entiteta.

“To bi predstavljalo direktno ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te samim tim i države Bosne i Hercegovine. Međutim, rukovodstvu RS-a je ostalo još vrlo malo vremena da razmotri da li je plan djelovanja koji su odabrali zaista u interesu građana koje predstavljaju. U međuvremenu, mi u pravilu ne spekuliramo o budućim mjerama visokog predstavnika”, zaključila je Radetić.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a danas je zauzeo stav da Narodna skupština RS-a nema nadležnost da odlučuje o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti države BiH i visokog predstavnika u BiH, te pozvali Valentina Inzka da poništi odluku Skupštine RS-a o odluci o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Predsjednik ovog kluba Mujo Hadžiomerović naglasio je da Narodna skupština RS-a nema nadležnosti ni da tumači Dejtonski mirovni sporazuma, te iz te činjenice je sasvim jasno da ni Ustavni sud RS-a nema nikakvih nadležnosti da odlučuje o pitanjima koja su u nadležnosti države BiH i visokog predstavnika.

Tumačenje Dejtonskog sporazuma u skladu s Aneksom 10. je u isključivoj nadležnosti visokog predstavnika. Shodno činjenici da zaključci Narodne skupštine predstavljaju direktno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma pozivamo visokog predstavnika da u skladu sa svojim ovlastima iz Aneksa 10. poništi odluku o raspisivanju referenduma u RS-u i zaključke entitetskog parlamenta te sankcionira one koji su ovakvim djelovanjem doveli u pitanje Dejtonski mirovni sporazum”, pojasnio je Hadžiomerović u izjavi novinarima nakon sjednice Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Naglasio je da Narodna skupština RS-a nije imala nikakvo pravo da odlučuje o ovim pitanjima te da stoga oni se neće ni izjašnjavati o odluci da li ugrožava vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS-a je 13.aprila glasovima vladajuće većine usvojila odluku o raspisivanju referenduma u ovom bh. entitetu u vezi s državnim sudom i tužilaštvom. 

Autor/ica 21.4.2011. u 09:00