Sramota: Sud u Mostaru Pozniću i Ančiću za ubistvo 13 pripadnika Armije BiH dao po godinu dana zatvora

tačno.net
Autor/ica 8.6.2018. u 14:56

Sramota: Sud u Mostaru Pozniću i Ančiću za ubistvo 13 pripadnika Armije BiH dao po godinu dana zatvora

Slučaj “Vranica” dobio je sudski epilog. Kantonalni sud u Mostaru danas je izrekao osuđujuću presudu Mati Aničiću i Erhardu Pozniću, dok je Ivan Škutor oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade “Vranica”.

Mato Ančić i Erhard Poznić dobili su po godinu kazne zatvora, dok je Škutor oslobođen svih optužbi.

Presudu je izrekao sudija Marin Zadrić, inače bivši oficir HVO-a.

Četvrti optuženi u predmetu “Vranica” Željko Đidić od ranije se nalazi u bjekstvu, u Republici Hrvatskoj. Proces protiv njega je razdvojen, s obzirom na to da je u Hrvatsku pobjegao 2011. godine i još nije dostupan bh.organima gonjenja.

Rezultat sudskog procesa, četvrtog po redu, poznat je nakon punih 25 godina od jednog od najtežih i najokrutnijih ratnih zločina u gradu Mostaru i duže od 18 godina koliko je pred kantonalnim pravosuđem trajalo jalovo i neubjedljivo sudsko rasplitanje ovom predmeta.

Riječ je o masakru nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH kojeg su počinili pripadnici HVO nakon vojne akcije zauzimanja Komande 4 korpusa Armije BiH u zgradi “Vranica” 9.maja 1993. godine u zapadnom dijelu Mostara.

Pripadnici HVO-a u zgradi Vranica u Mostaru zarobili su, a kasnije, poslije višekratnog mučenja i batinanja u objektu Mašinskog fakulteta u zapadnom dijelu Mostara, brutalno likvidirali 13 pripadnika Armije. Za tijelima trojice još uvijek se traga.

Trenutak njihovog zarobljavanja čak je snimljen kamerama HTV uz euforičan javni čin obznanjivanja tog “krupnog vojnog poduhvata” iz pera i javljanja reporterke Dijane Čuljak što je slavodobitno emitovano u centralnim informativnim emisijama javnog emitera susjedne države.

Optužnica je podignuta još u decembru 1999, a optuženi su Željko Džidić zvani Džida, Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhad Pozbić zvani Šapa – svi iz Mostara. Optužnica nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) tereti za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima. Prvooptuženi Džidić nalazi se u bjekstvu od 2011, pa se zbog toga četvrti put suđenje vrši po razdvojenoj optužnici, odnosno proces se vodi protiv ostale trojice iz optužnice.

Omer Ćehić pratio je suđenja za zločine u “Vranici” od samog početka. Njegov sin Senad jedna je od žrtava.

omer-cehic-vranica
Omer Ćehić / Vijesti.ba

I sam Omer bio je u logoru 11,5 mjeseci.

“Pravda ne ide kako treba. Namjestili su tako da oni budu pravi, a djeca koji su pobili da budu kriva”, kazao je Ćehić novinarima nakon današnje presude u slučaju “Vranica, koju je izrekao sudija Marin Zadrić, inače bivši oficir HVO-a.

Vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 8.6.2018. u 14:56