Senad Pećanin predlaže Advokatskoj komori: Zatražimo ostavke svih članova VSTV-a

Senad Pećanin
Autor/ica 29.5.2019. u 09:11

Senad Pećanin predlaže Advokatskoj komori: Zatražimo ostavke svih članova VSTV-a

Časni i moralni profesionalci, za koje želim da vjerujem da čine veliku većinu među tužiocima, sudijama i advokatima u Bosni i Hercegovini, više nemaju pravo da šute i žmure nad nedjelima “potkovanih” koji su urušili povjerenje javnosti u rad pravosuđa. Posebno to nemamo mi, advokati, s obzirom na bogato, svakodnevno iskustvo nemogućnosti ostvarivanja i zaštite prava naših klijenata upravo zbog stanja u koje je dovedeno naše pravosuđe.

Piše: Senad Pećanin

Upravnom odboru Advokatske/odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine

Poštovane kolege,

obraćam vam se prijedlogom da Upravni odbor Advokatske/odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 64. Statuta Advokatske/odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine, hitno donese odluku kojom će od predsjednika i svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine zatražiti podnošenje neopozivih ostavki, uz najavu donošenja odluke o stupanju u štrajk svih članova Advokatske/odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine do ispunjenja zahtjeva, uz poziv Advokatskoj komori Republike Srpske da donese istu odluku.

Poštovane kolege, sa žaljenjem sam primio informaciju da se do danas nijedan organ naše komore nije oglasio, unatoč javno dostupnim informacijama, povodom posljednje afere “potkivanja”, o radu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, te članova koji su mu pružili jednoglasnu podršku.

Prijedlog podnosim u uvjerenju da ne smijemo ostati nijemi posmatrači zabijanja još jednog eksera u kovčeg u kojem se već godinama sahranjuje zakoniti rad pravosudnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini.

Poštovane kolege, za razliku od građana Bosne i Hercegovine i najšire međunarodne javnosti, mi nismo bespomoćni u pokušajima spašavanja preostalih mrvica povjerenja u zakonito funkcioniranje tužilaštava i sudova u Bosni i Hercegovini. Ustav Bosne i Hercegovine, Zakon o advokaturi Federacije Bsone i Hercegovine, Statut advokatske/odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine i naš etički kodeks pružaju nam dovoljno mogućnosti da damo odlučni i odlučujući doprinos sprječavanju potpunog urušavanja zakonitog rada pravosudnih organa i institucija, kao temelja svake pravne države i demokratskog društva. Časni i moralni profesionalci, za koje želim da vjerujem da čine veliku većinu među tužiocima, sudijama i advokatima u Bosni i Hercegovini, više nemaju pravo da šute i žmure nad nedjelima “potkovanih” koji su urušili povjerenje javnosti u rad pravosuđa. Posebno to nemamo mi, advokati, s obzirom na bogato, svakodnevno iskustvo nemogućnosti ostvarivanja i zaštite prava naših klijenata upravo zbog stanja u koje je dovedeno naše pravosuđe.

Iz navedenih razloga vas molim da moj prijedlog uzmete u hitno razmatranje i usvojite ga.

S poštovanjem,

Senad Pećanin, advokat

Sarajevo, 29. 05. 2019.

Senad Pećanin
Autor/ica 29.5.2019. u 09:11