HDZ je UZP!

Edin Osmančević
Autor/ica 10.12.2018. u 09:30

Izdvajamo

  • Napadi na Bosnu i Hercegovinu od Republike Hrvatske su kontinurani i usmjereni na njenu dalju destabilizaciju. Arogantnost, bahatost i gaženje interesa BiH se dalje ne smiju tolerisati ni po koju cijenu. Domaći zvaničnici moraju razmotriti mogućnost podizanja tužbe pred međunarodnim sudom jer su brojni dokazi podrivanja bh. suvereniteta i teritorijalnog integriteta još od presude Haškog tribunala, preko Pelješkog mosta, rasprodaje bh imovine vrijedne milijarde eura pa sve do danas kada se otvoreno miješaju u izborni proces BiH.

Povezani članci

HDZ je UZP!

foto bljesak.info    

Napadi na Bosnu i Hercegovinu od Republike Hrvatske su kontinurani i usmjereni na njenu dalju destabilizaciju. Arogantnost, bahatost i gaženje interesa BiH se dalje ne smiju tolerisati ni po koju cijenu.

Željko Komšić je legalno izabran hrvatski član predsjedništva BiH a podršku su mu dali i trojica bivših visokih predstavnika u BiH. Oni  tvrde da je izbor Komšića legitiman jer ni ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke skupine.

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling u pismu šefici europske diplomacije i ministrima vanjskih poslova EU-a Federici Mogherini ocijenili su nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH koji je u oktobru/listopadu pobijedio Dragana Čovića. Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u svom priopćenju odbacilo optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice iako za to postoji veliki broj dokaza. Čini se veoma naivno, čime su ponovo zadali još jedan udarac međunarodnom položaju i kredibilitetu Republike Hrvatske.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je takođe podržao pismo bivših visokih predstavnika a Plenković je na to odgovorio kako će se taj “film gledati kada možda nekada u nekoj dalekoj budućnosti netko drugi bude na vlasti u Hrvatskoj a ne penzioneri koji očito ne razumiju bit kako se zalagati za trenutnu situaciju i okolnosti koje se događaju sa Hrvatima u BiH”.

Koliko su Bildt, Ashhdown i Schwarz-Schilling u pravu najbolje pokazuje da je njihovu izjavu na nož dočekao Čovićev đilkoš Dodik nazivajući ih  “običnim prevarantima” koji su skrnavili dejtonski ustavni poredak u BiH.

Plenkovićevim ignorisanjem izjave bivših visokih predstavnika u BiH nastavlja se međunarodna blamaža Republike Hrvatske. Nazivajući visoke predstavnike uvredljivo „penzioneri“ Plenković osporava njihov dignitet pokazujući zabrinjavajući nedostatak političkog senzibiliteta  diskriminiranja  jedne čitave populacije građana, te  proglašavajući ih racionalno neuračunljivim.

Plenkovićev ignoratski odnos kako prema međunarodnim predstavnicima tako i prema EU institucijama je zabrinjavajući i zahtjeva reakciju svih relevantnih međunarodnih čimbenika.   Radi se o političaru koji negira presude Haškog tribunala po kojima postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, kojim je potvrđeno postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata. Ova presuda je presuda politici HDZa koja je zajedno sa  HVO i HZHB bila u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora.

Pismo trojice bivših predstavnika je od izuzetne važnosti i dolazi u pravom trenutku kada BiH je potrebno politička stabilnosti na putu ka NATO-u i EU. Od Vijeća za vanjske poslove se očekuje da pošalje jasnu poruku da su granice BIH nepovredive, te da se Hrvatska ne miješa u  unutrašnja pitanja BiH. Od Evropske Unije se traži da što prije objavi svoje mišljene o zahtjevu za članstvo BiH u EU i očekuje da iskaže jasniju kritiku hrvatskog ponašanja.

Napadi na Bosnu i Hercegovinu od Republike Hrvatske su kontinurani i usmjereni na njenu dalju destabilizaciju. Arogantnost, bahatost i gaženje interesa BiH se dalje ne smiju tolerisati ni po koju cijenu.

Domaći zvaničnici moraju razmotriti mogućnost podizanja tužbe pred međunarodnim sudom jer su brojni dokazi podrivanja bh. suvereniteta i teritorijalnog integriteta još od presude Haškog tribunala, preko Pelješkog mosta, rasprodaje bh imovine vrijedne milijarde eura pa sve do danas kada se otvoreno miješaju u izborni proces BiH.

Edin Osmančević
Autor/ica 10.12.2018. u 09:30