Rezolucija

Autor/ica 30.1.2012. u 11:08

Rezolucija

Tokom februara Beograd i Priština trebalo bi da postignu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova. Prema dobro obaveštenom izvoru „Blica“, rešenje će najverovatnije biti da pored predstavnika Prištine piše Kosovo bez ijednog drugog atributa, ali će iznad naziva stajati zvezdica koja upućuje na pojašnjenje u dnu pisanih materijala. Međutim, za sada je neizvesno da li će Beograd uspeti da izdejstvuje da u fusnoti piše da se Kosovo predstavlja na osnovu Rezolucije 1244, na čemu se insistira.

Trenutno se lome koplja oko sugestije evropskog posrednika Roberta Kupera, a čiji je predlog da piše Kosovo, ali da u gornjem desnom uglu iznad natpisa stoji zvezdica praćena fusnotom. U toj fusnoti, koja bi se nalazila na svim pisanim materijalima tokom predstavljanja Prištine na međunarodnim ili regionalnim skupovima, prema Kuperu treba da piše da Kosovo nije priznato od država u regionu – Srbija, BiH, Grčka… Beograd, koji u zvaničnim nastupima insistira na tome da odmah pored Kosova piše R1244, prema dobro obaveštenom izvoru „Blica“ mogao bi da pristane na predlog Kupera sa zvezdicom. Međutim, za sada se ne odustaje od toga da u fusnoti piše da se Kosovo predstavlja na osnovu Rezolucije 1244. Trenutno se nastoji da se izdejstvuje takvo rešenje. (Blic, 30.01.2012. – Kosovo sa zvezdicom)

Rezultat pregovora Srbije i Kosova. uz «sugestije evropskog posrednika Roberta Kupera», je Kosovo sa zvezdicom i fus notom. U fus noti piše da Kosovo nije priznato od Srbije, BiH, Grčke… to jeste od strane država u regionu (a šta je sa Slovačkom, Španijom i sl.). Lepo su se dogovorili nema šta, ovo je luđe i od Dejtona… Ali kao što smo i onda u slučaju Dejtona konstatovali: samo da rat stane, slična je i sada logika obe strane. Kosovo želi priznanje od raznih međunarodnih organizacija, a Srbiji treba status kandidata za EU, so bad. Međutim, opet imamo uslov: mora da piše u fus noti Rezuolucija 1244. Ako to ne piše nema ni predstavljanja Kosova. Ja predlažem da se fus noti doda nus-fus nota u kojoj bi pisalo da je Kosovo Rezolucija 1244, a 1244 da je Srbija. Tako bi izbegli spominjanje UN-a koga se kosovski Albanci toliko plaše. Srbija do 1244, a posle toga UN. Iskreno se nadamo da će ovo 1244 vremenom prerasti u neko geografsko određenje tipa paralela 1244 ili pak temporalno obeležje: potpisan dogovor u 12h i 44 min… Do tada mi branimo Rezoluciju, a Rezolucija brani nas.

 

 

 

Autor/ica 30.1.2012. u 11:08