Savet OEBS: Zajedno u borbu protiv terorizma

tačno.net
Autor/ica 3.12.2015. u 20:31

Savet OEBS: Zajedno u borbu protiv terorizma

Najviši zvaničnici EU, SAD i Rusije pod istim krovom – krovom beogradske Kombank arene. 38 godina kasnije, Beograd je ponovo domaćin ministarskog saveta OEBS-a.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc pozvao je na jedinstvo međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma, ali i prevazilaženju drugih kriza poput, kako je rekao, građanskog rata u Siriji.

Teroristički napadi, kako je kazao na Ministarskom savetu OEBS, pokazali su da je neophodna saradnja.

Kurc je izrazio zadovoljstvo što su šefovi američke i ruske diplomatijena beogradskom skupu jasno izneli stav da je neophodna zajednička borba protiv terorizma.

Uveren sam da nije samo u borbi protiv terorizma potrebno jedinstvo. Neophodno je jedinstvo i u vezi sa Sirijom, gde svetske super sile treba da zajedničkim snagama traže rešenje“, uveren je Kurc izrazivši nadu da će bečki pregovarački proces moći da vodi ka mirnom rešenju.

Terorizam, građanski rat u Siriji, ali i nepostojanje perspektive u zemljama porekla uzroci su izbegličke krize, smatra on.

Kurc je podvukao da države kao što su Nemačka, Austrija i Švedska ne mogu same preuzeti sav teret izbegličkog talasa, te je neophodno zaustaviti njihov dolazak.

Kurc je kazao da je za OEBS zasigurno najveći izazov ukrajinski konflikt, pri čemu je je neophodno da se poštuju međunarodni principi i norme, kao i da je sporazum iz Minska jedini put kojim treba ići.

Na kraju on je čestitao Srbiji na uspešnom predsedavanju OEBS-u i rekao da se već raduje, kao predstavnik zemlje koja za dve godine preuzima kormilo ove organizacije, saradnji sa Nemačkom tokom iduće godine.

Čavušoglu: Obaranje ruskog aviona ne mešati s borbom protiv IS

Turski ministar spoljnih Mevlut Čavušoglu izjavio je da incident u kojem je Turska oborila ruski avion ne treba mešati sa zajedničkim naporima u borbi protiv Islamske države.

Čavušoglu je u obraćanju rekao da napadi u Parizu i Ankari, kao i obaranje ruskog turističkog aviona u Egiptu, i smrt stotine civila predstavljaju nove bezbednosne izazove.

On je rekao da je Turska oborila ruski avion koji je narušio njen vazdušni prostor, ali da to “ne treba mešati” sa zajedničkim naporima u borbi protiv Islamske države i terorizma.

Čavušoglu je rekao i da je pitanje masovnog priliva migranata važno pitanje u radu OEBS-a i da je Turska od 2011. otvorila vrata za više od dva miliona izbeglica za šta je izdvojila osam milijardi dolara.

Turski ministar je rekao da je potrebna veća saradnja u razmeni obaveštajnih podataka i u vojnima napadima na položaje Islamske države.

“Terorizam, ekstremizam i radikalizacija svih ekstremnih grupa dovodi do sve većeg broja migranata koji su izazov za nas. Potrebno nam je partnerstvo s drugim zemljama i medjunarodnim organizacijama”, rekao je Čavušoglu i dodao da je nužno rešiti probleme u korenu.

Čavušoglu je rekao da OEBS treba da nastavi da fokusira napore na rešavanje krize u Ukrajini i istakao da Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući Krim.

Pusić: OEBS treba da primeni postojeće bezbednosne aranžmane

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocenila je da OEBS nisu potrebni novi bezbednosni aranžmani, već primena postojećih.

Ona je, govoreći na drugoj plenarnoj sednici dvodnevnog samita koji se održava u Beogradu, čestitala Srbiji na uspešnom predsedavanju OEBS-u i odličnoj organizaciji ovog sastanka.

Citirajući stihove iz, kako je rekla, pesme njene mladosti “Vremena se menjaju”, Pusić je podsetila da su mnogi nekada mislili kako OEBS polako zastareva i da je više formalnog karaktera nego što u praksi rešava izazove.

“U međuvremenu, OEBS je postao najvažnija platforma kao jedno od malobrojnih mesta sastanka za sve nas. Za nove probleme koje imamo, postoji organizacija u kojoj možemo da ih rešavamo”, ukazala je Pusić.

Ona je naglasila da Hrvatska ne vidi potrebu za novim bezbednosnim aranžmanima u okviru OEBS-a kojih, kako je ocenila, ima dovoljno, već smatra da je potrebno sprovesti već dogovoreno, uz maksimalno korišćenje instrumenata kojima OEBS raspolaže i uz zajednički rad.

“Zemlje koje sede za ovim stolom treba da sarađuju”, poručila je šefica hrvatske diplomatije, ukazujući na tri glavna izazova sa kojima se danas suočavamo – to su ukrajinska kriza, migracije i Sirija sa Islamskom državom i terorizmom.

Kako je primetila, neke članice OEBS-a imaju različita mišljenja o tim problemima, a Ukrajina je definitivno jedan od njih.

Osvrnuvši se na migracije i izbegličku krizu u Evropi, Pusić je izrazila sumnju da zemlje članice OEBS-a mogu same taj problem da reše, ali smatra, kako navodi, da ta organizacija definitivno može da olakša rešavanje tog izazova.

Podsetila je da je kroz Hrvatsku pola miliona ljudi prošlo i navela da se njena zemlja sa tim bori na “dostojanstven i normalan način”, ali je predočila da je potrebno zajedno raditi na tome, od Turske do Nemačke, odnosno do čitave EU.

Govoreći o terorizmu i borbi protiv Islamske države, Pusić je konstatovala da su mnoge zemlje žrtve, te da se niko ne oseća sigurno.

“Ali i ovde imamo problem sa koordinacijom. Treba da iskoristimo sve potencijale OEBS-a i da radimo zajedno na rešavanju tih pitanja. Zato Hrvatska podržava jačanje OEBS-a i njegovih institucija, koje su nam svima potrebne”, istakla je Pusić, zaključivši da Nemačka, koja preuzima predsedavanje tom organizacijom, treba da nastavi dalje sa realizacijom takve agende.

N1

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 3.12.2015. u 20:31