Radomir Nešković: Karadžić i Mladić stajali su iza svih zločina Batka

Autor/ica 6.6.2011. u 09:20

Radomir Nešković: Karadžić i Mladić stajali su iza svih zločina Batka

 U nastavku suđenja ratnom zločincu Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši zvaničnik Srpske demokratske stranke Radomir Nešković svjedočio je da su u ljeto 1992. muslimanski civili bili protjerivani sa Grbavice i da je nad njima zločine činio Veselin Vlahović zvani Batko.

Tadašnji predsjednik samozvane Republike Srpske optužen je za progon nesrba iz opština širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština i uzimanje osoblja UN za taoce.

Nešković, koji je bio potpredsjednik Izvršnog odbora SDS-a, izjavio je da su za Vlahovićeve zločine nad muslimanima znali “civilna i vojna policija i vojska”.

Svjedok je naznačio i da je zlodjela pokušao da zaustavi tako što je prijavio Vlahovića vojnoj policiji.

Vlahović je bio privođen, ali i ubrzo oslobađan, izjavio je Nešković, sugerišući da su iza toga stajale vlasti bosanskih Srba.

Vlahović je prošle godine uhapšen u Španiji i izručen vlastima BiH, gdje trenutno čeka na suđenje po optužnici za brojne zločine na Grbavici.

Prema Neškovićevim riječima, Karadžić je bio neprikosnoveni lider SDS, detaljno informisan o događajima u opštinama širom BiH.

Svjedok je opisao kako je Karadžić, na sastanku sa opštinskim vođama SDS u decembru 1991, “promovisao” dokument, poznat kao Varijanta A i B, kojim je planirano da Srbi preuzmu vlast ne samo u opštinama gdje su većina, nego i tamo gdje su “ugrožena manjina”.

U unaskrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da taj dokument nije sačinila SDS, niti da je o njemu postignuta saglasnost.

Nešković je to potvrdio, navodeći da nije bilo poznato ko je  “autor”, ali je ponovio da je dokument “promovisao” Karadžić, koji je i donosio odluke o primjeni tog plana.

Tagovi:
Autor/ica 6.6.2011. u 09:20