Radomir Lazić: DIVLJI ZAPAD

Radomir Lazić
Autor/ica 23.7.2014. u 17:43

Izdvajamo

  • Malo ko će se od onih, od Maglaja do Doboja i Šamca, upitati čekajući bilo šta od pomoći prije nego što počne zima, što baš sad sve to izlazi na površinu sada a znalo se i ranije. I nije čak, u ovom trenutku, to toliko ni važno jer neki kandidati koji još nisu progovorili nagovještavaju da će iznijeti pred javnost, na račun svojih konkurenata, još teže optužbe i dokaze.

Povezani članci

Radomir Lazić: DIVLJI ZAPAD

Sam naslov ovog teksta je asocijacija na stanje u kojem se ova država nalazi i na nekog usamljenog, poštenog šerifa koji, nemoćan da se suprostavi lokalnim bajama, vlasnicima svega u gradu, proglašava sve one koji osim života nemaju više šta izgubiti, svojim pomoćnicima i zamjenicima.

Predizborna kampanja, za sada, protiče vrlo fer i korektno. Svi kandidati za članove predsjedništva koji su započeli predizbornu trku za organ koji skoro ni o čemu ne odlučuje i ni o čemu se ne može usaglasiti, a jedini je koji birači neposredno biraju, govore samo istinu. Nema niskih udaraca, laži i podvala.

Znamo ko je s kim u rodu, ko je kako i koliko ukrao, ko se s kim   iz „podzemlja“ družio i poslovao, ko je državu krojio i prekrajao.

Malo ko će se od onih, od Maglaja do Doboja i Šamca, upitati čekajući bilo šta od pomoći prije nego što počne zima, što baš sad sve to izlazi na površinu sada a znalo se i ranije. I nije čak, u ovom trenutku, to toliko ni važno jer neki kandidati koji još nisu progovorili nagovještavaju da će iznijeti pred javnost, na račun svojih konkurenata, još teže optužbe i dokaze.

I nekako mi se čini da će za ovo vrijeme, koje je preostalo do izbora, šta god da iznesu i otkriju o svojim protivnicima to biti tek vrh ledenog brijega koji će isplivati na površinu a da će njegov najveći dio ostati pod vodom. Jer radi se tek o izboru trojice članova Predsjedništva. A šta bi nam jedni o drugima tek mogli reći onih nekoliko hiljada koji će takođe biti u trci za jedno od mjesta u entitetskim i kantonalnim organima ali koji vlast dijele sami među sobom.

Koliki dio tog ledenog brijega će ostati pod vodom možda je najbolji primjer reakcije Japanskog ambasadora u BiH što se u diplomatiji, pogotovo kad se radi o Japancima, obično naziva skandalom.

Šta je to Japanskog diplomatu ili državu koju predstavlja a koja je naiskrenije, bez ikakvog političkog ili ekonomskog interesa, donirala Bosni i Hercegovini, od kraja rata do danas, preko milijardu dolara, da bez ikakvog ustezanja nazove političare ove zemlje, dakle i one koji su u trci za člana Predsjedništva, kastom.

Lopovima koji su i koji to još uvijek svakodnevno rade, opljačkali vlastiti narod. Šta mogu dobiti prije zime oni od Maglaja do Doboja i Šamca kad kasti niko više ne želi povjeriti novac.

I njegova izjava i njihova šutnja na ovu izjavu dovoljno govore.

Bezbroj puta sam, na stranicama ovog portala, izrazio svoje protivljenje održavanju ovogodišnjih izbora. Dakle ne bojkotovanje, ne bijeli i nevažeći listići nego odgađanje sve dok, boreći se tobože za dobro naroda, ne kažu jedni o drugima sve što znaju i imaju. A znaju dosta.

Pustiti ih da pričaju i saznali bi i ono o čemu ni ne sanjamo. Poslije toga tužioci mogu početi konačno raditi svoj posao. Riješiti se lopova i nacionalista, ili u nekima od njih i jednog i drugog, čak i u okviru ovog i ovakvog Ustava dalo bi nam šansu i kakvu takvu mogućnost da krenemo dalje pa šta god se dogovorimo.

Sam naslov ovog teksta je asocijacija na stanje u kojem se ova država nalazi i na nekog usamljenog, poštenog šerifa koji, nemoćan da se suprostavi lokalnim bajama, vlasnicima svega u gradu, proglašava sve one koji osim života nemaju više šta izgubiti, svojim pomoćnicima i zamjenicima.

Japanski ambasador je rekao nešto drugo? Siguran sam da je, prekršivši već sva pravila diplomatije, mislio a i rekao baš ovo kao i da među ovih jedanaest kandidata ne treba tražiti šerifa. Neki od njih koji su tek sad rekli šta znaju a znali su poodavno, nisu ni za zamjenika.

Hvala vama gospodine Yamazaki a i državi iz koje dolazite. Mjesto šerifa do daljnjeg je slobodno.

Radomir Lazić
Autor/ica 23.7.2014. u 17:43