“Prvi mart” pokrenut i u Trebinju

tačno.net
Autor/ica 26.6.2013. u 11:15

“Prvi mart” pokrenut i u Trebinju

Aktivisti koalicije organizacija civilnog društva “Prvi mart” posjetil su Trebinje, gdje su razgovarali sa predstavnicima Alternativnog kluba u Trebinju, na temu pokretanja saradnje i zajedničkog rada na mobilizaciji i zaštiti prava povratnika, izbjeglih i raseljenih lica u regiji Hercegovine.

Između ostalog, najavljena je zajednička saradnja na utvrđivanju broja povratnika i prognanih u dijaspori, kako građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u regiji Istočna Hercegovina tako i srpske nacionalnosti na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Potpisan je i Sporazum o saradnji kojim se proširuju aktivnosti “Prvog marta” na rad sa izbjeglim i raseljenim licima u Federaciji Bosne i Hercegovine, te su aktivisti koalicije pozdravili činjenicu da je konačno pozitivan rad ove inicijative prepoznat i među građanima i organizacijama koji se bave povratkom građana srpske nacionalnosti u Federaciju.

U budućim mjesecima, bit će izrađena i studija problema s kojima se suočavaju povratnici u Federaciju. Između ostalog, pozdravljene su aktivnosti “Prvog marta” na zalaganju za zaštitu socijalnih prava i prava zdravstvene zaštite povratnika u RS, te je utvrđeno da se u pojedinim pitanjima kakvo su zdravstvo, pristup obrazovanju, pristup javnim službama, zastupljenost manjinskih povratničkih zajednica, te prava vezana za izborni proces, može pronaći zajednički jezik povratnika i prognanih širom Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno je još jednom da svi povratnici dijele zajedničku misiju: “Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih. Država u kojoj smo svi mi, njeni građani,  jednaki pred ustavom i zakonima. Država u kojoj nijedan pedalj zemlje nije isključivo bilo čiji več svih nas, jednakopravnih građana Bosne i Hercegovine.”, kao što stoji u dokmentima “Prvog marta”, budući da se će se bez ostvarivanja te ravnopravnosti povratnici koji su etnička manjina u svojim zajednicama nastaviti osjećati kao građani drugog reda.

Ovom prilikom, iz Trebinja upućujemo poziv političkim elitama i zastupnicima iz RS-a koji su u posljednjih mjesec dana vršili kontinuiranu hajku na “Prvi mart” i naše aktiviste, da ovim potvrđujemo da naša borba nije usmjerena protiv građana, već protiv politički elita koje su odgovorne za stanje u kojem se povratnička populacija danas nalazi.

tačno.net
Autor/ica 26.6.2013. u 11:15