Zajednička poruka Amerike i Evrope: Niko ne smije negirati genocid u Srebrenici!

tačno.net
Autor/ica 11.7.2013. u 10:43

Zajednička poruka Amerike i Evrope: Niko ne smije negirati genocid u Srebrenici!

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je da niko ne smije negirati genocid u Srebrenici, koji se desio u julu 1995. godine.

“Prošlo je 18 godina od genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine. Bol i patnja onih koji su izgubili djecu, supruge, rođake i prijatelje još uvijek su prisutni. U ime Evropske unije odajem počast žrtvama genocida u Srebrenici”, navedeno je u saopćenju Ashtonove.

Podsjetila je na broj žrtava genocida u Srebrenici koje su do sada ukopane u Memorijalnom centru Potočari.
“Ove godine 409 žrtava genocida će biti ukopani u Potočarima, gdje je već nekoliko hiljada osoba koje su na tom mjestu pronašli svoj konačni smiraj. Među njima se nalazi i 20-godišnji Ermin, čija me je majka, Munira Subašić pratila tokom moje posjete Srebrenici u aprilu ove godine”, kazala je Ashton.

Napomenula je da se riječima ne može opisati bol koju osjećaju porodice žrtava genocida u Srebrenici.

“Riječi ne mogu opisati bol majki i očeva dok ukopavaju svoju djecu. Riječi ne mogu opisati duševni mir porodica žrtava genocida. Ali, možemo odati poštovanje žrtvama, oštro odbaciti negiranje genocida i dati podršku pravdi. Zato je potrebno da se procesuiraju svi ratni zločini počinjeni u BiH,  kako bi pravda i pomirenje bili postignuti. Značajni koraci su učinjeni u tom smjeru, ali mora se učiniti i mnogo više. Posebno političari u BiH mora učiniti napore, kako bi građani regije mogli živjeti u miru sa ostalim Evropljanima”, istakla je Ashton.

U okviru obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici, nakon što je načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković pozdravio prisutne, obratio se američki ambasador u Bosni i Hercegovini Patrick Moon, koji je pročitao pismo američkog državnog sekretara Johna Kerrya u kojem navodi da je danas, 11. jula, uz narod BiH i žrtve genocida u Srebrenici.

“U ime predsjednika Obame i američkog naroda, pridružujem se građanima BiH u odavanju počasti i sjećanju na izgubljene u užasavajućem činu genocida u Srebrenici jula 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 nedužnih ljudi. Kao što nam je poznato iz historije, istina i pomirenje su ključni za odvajanje od prošlosti i za bolju budućnost”, napisao je Kerry na početku saopštenja.

On je dodao da su istina i pomirenje neophodni za kretanje ka boljem sutra.

“Pozdravljamo one koji kontinuirano tragaju za pravdom za žrtve i rade na povratku svih građana u njihove prijeratne domove. Odbijamo napore u smjeru prepravljanja historije i manipuliranja njom, negiranje genocida i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. Moramo uvijek osporavati laži i obmane, moramo se boriti protiv njih i moramo im se suprotstaviti istinom, mudrošću i suosjećanjem. Krhkost pravednog društva znači da imamo obavezu da stalno budemo budni i da pratimo one snage koje se organizuju protiv takvog društva”, dodao je američki državni sekretar.

Kerry je napisao i to da se ”moramo boriti protiv laži istinom, mudrosti i suosjećanjem”.

“I dok tražimo pravdu za one koji su izgubljeni, moramo odati počast sjećajući ih se i promovirajući toleranciju i međusobno razumijevanje za generacije koje tek dolaze. Pozivamo građane BiH da izgrade mostove između zajednica i zajedničkim naporima rade na euroatlantskim integracijama BiH. Danas, 11. jula, mi smo uz vas u žalosti i svaki dan smo usmjerni na izgradnji bolje budućnosti”, napisao je američki državni sekretar John Kerry.

Ambasador Moon prenio je kako su užasne nepravde učinjene i u Bratuncu, Vlasnici, Rogatici, Milićima, Višegradu i drugim gradovima.

”Još jednom oplakujemo žrtve…Nikad nećemo prestati tražiti žrtve koje još nisu pronađene”, istakao je Moon, prenoseći poruku Johna Kerrya.

Kerry je naglasio kako je proces zadovoljenja pravde počeo ne samo utvrđivanjem činjenica već i odgovornih za zločine.  Kerry je podvukao kako se nijedna skupina ne treba smatrati odgovornimom za genocid, da se krivica mora individualizirati, ali da svi moraju prihvatiti da se 11. jula u Srebrenici dogodio genocid i da svi odgovorni moraju biti privedeni pred lice pravde.

Dodao je kako se moramo sjećati, ne samo onog što se desilo, već i tog, već što svijet nije uradio.

”Međunarodna zajednica mora uraditi zajedno na ispravljanju nepravde”, dodao je Kerry, prenio je ambasador Moon. Čak i dok tražimo pravdu za one koji nisu više sa nama, poručio je Kerry, moramo im odavati počast promoviranjem naslijeđa tolerancije i uzajamnog razumijevanja radi generacija koje dolaze.

”Pozivamo sve građane BiH da grade mostove između zajednica i da rade zajedno na punoj integraciji u evro-atlantsku zajednicu zemalja. Jedanaestog jula smo zajedno sa vama dok oplakujete žrtve, a svaki dan smo uz vas fokusirani na izgradnju bolje budućnosti”, kaključio je Kerry.

tačno.net
Autor/ica 11.7.2013. u 10:43