Protestna šetnja u Novom Sadu: Građani protiv fašizma

tačno.net
Autor/ica 23.10.2014. u 09:35

Protestna šetnja u Novom Sadu: Građani protiv fašizma

Novi Sad obeležava oslobođenje grada u Drugom svetskom ratu. Pre sedamdeset godina pratizanske snage proterale su i poslednje fašističke grupe iz ovog mesta. Povodom ove godišnjice koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ pozvala je građane na antifašističku šetnju. Organizatori kažu da je skup ujedno i podrška građanima koji su napadnuti u talasu nacionalističkog divljanja nakon utakmice Srbija – Albanija.

Norbert Šinković, RSE

Tog 23. oktobra 1944. godine partizani oslobodili su Novi Sad. Iz njega se povukle i poslednje okupacione trupe. Nakon sedamdeset godina prema mišljenju istoričara Borisa Krševa ovaj datum i danas ima bitnu ulogu, iako se u javnosti malo govori o tome. On dodaje da u čitavom regionu fali jačanje antifaštičke ideologije.

„Fašizacija društva, nacionalizmi, šovinizmi su prisutni na ovim prostorima iz dana u dan. Nije bez razloga ovaj prostor nazvan buretom baruta. Ne zato što su tu ljudi kratkih živaca, već zato što se sučeljavaju različite civilizacije. Ovde su margine različitih civilizacija, a kada živite na marginama, onda su frustracije velike. Kao rezulat imate izjave da se Srbija brani u Kninu, da se Hrvatska brani u Zemunu, a da se islam brani u Sarajevu“, smatra Kršev.

Posebno je bitno naglasti značaj antifašizma u Vojvodini, gde su se nakon utakmice Srbija – Albanija pojačale međunacionalne tenzije. Iako su osumnjičeni za napade na objekte uglavnom Albanaca, uhapšeni, problem još nije rešen. Naime, policija je u najvećem broju privela maloletnike.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra, Željko Stanetić kaže da je upravo ovo dokaz da se suočavamo sa izgubljenom generacijom mladih.

„Mislim da smo izgubili jednu čitavu generaciju i da smo postigli da se jedna generacija oseća izgubljenom i da je lako nagovoriti te ljude da čine nešto loše, iako možda oni u suštini i ne razumeju šta rade“, smatra Stanetić.

U sećanje na oslobođenje Novog Sada, nevladine organizacije najavile su šetnju centrom ovog grada. Osim obeležavanja ove godišnjice oni žele da podrže građane čija je imovina napadnuta proteklih dana, kaže Nedim Sejdinović u ime koalicije „Građanska Vojvodina“.

„Najmanje što građani mogu da urade jeste da kroz ovakav protest kažu ne nasilju, da kažu ne delovanju ekstremističkih i profašističkih organizacija u Vojvodini, i da iskažu želju da žive u jednom normalnom i civilizovanom okruženju“, naglašava Sejdinović.

Skupu će se pridružiti i antifašističke organizacije. Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je sve antifašiste na skup. U pozivu te organizacije podseća se da je 23. oktobar Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma.

“U nedelji kada svedočimo eskalaciji nasilja prema objektima koji su u vlasništvu naših sugrađana nesrpske nacionalnosti, mobilisanje antifašista u Novom Sadu smatramo nužnim. Zbog toga je vrlo bitno da protestnim okupljanjem pokažemo da nećemo tolerisati fašizam u našem gradu, našoj pokrajini i našoj državi”, poručili su novosadski antifašisti.

U šetnji će učestvovati i druge nevladine organizacije. Tako na primer članovi Panonske aktivističke organizacije “Paor” stižu peške iz Zrenjanina u Novi Sad. Paor” je nedavno organizovao i pešačku turu od Zrenjanina do Srebrenice u dužini od 228 kilometara.

Organizatori očekuju više stotina građana. Šetnja počinje u pola pet u centru Novog Sada. Na početku skupa porevdiđeno je obraćanje predstavnika nevladinih organizacija.

Nakon toga učesnici će, predvođeni predstavnicima koalicije nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina”, prošetati do spomenika na Keju žrtava racije, gde će položiti cveće u znak sećanja na žrtve fašizma.

tačno.net
Autor/ica 23.10.2014. u 09:35