Protesti u Srbiji zbog rehabilitacije Draže:Četnici su ubijali borce za slobodu i klali nedužne ljud

Autor/ica 23.3.2012. u 11:56

Protesti u Srbiji zbog rehabilitacije Draže:Četnici su ubijali borce za slobodu i klali nedužne ljud

Ispred Višeg suda u Beogradu okupilo se nekoliko desetina građana koji protestuju zbog moguće rehabilitacije komandanta Dragoljuba Draže Mihailovića.

Među protivnicima rehabilitacije su članice nevladine organizacije “Žene u crnom” i podmladak Nove komunističke partije Jugoslavije koji nose transparente na kojima piše “Draža – zlikovac” i na kojima su ispisana mesta i broj ubijenih tokom Drugog svetskog rata.

Predstavnica “Žena u crnom” Saša Zajović rekla je da rehabilitacija Dragoljuba Mihajlovića “označava ukupnu rehabilitaciju zločinačke ideologije i prakse Ravnogorskog četničkog pokreta”.

Ona je optužila vlast u Srbiji da rehabilitacijom “osvedočenog saradnika okupatora ponižava brojne nevine žrtve terora njegovih jedinica i pokušava da anulira dostignuća antifašističke borbe”.

“Umesto rehabilitacije moraju da se primenjuju zakoni, da se zabrane oni koji u Srbiji danas pokazuju fašističke ideje”, rekla je Zajović.

Nebojša Milikić iz Kulturnog centra “Rex” rekao je da je Dragoljub Mihailović “ratni zločinac i komandant vojske koja je sprovodila najstrašnije zločine nad civilnim stanovništvom”, a da je njegova rehabilitacija “pokušaj vlasti da legitimiše svoje savremene političke nazore”.

“Rehabilitacije Draže i Žanke Stokić i drugih koriste se da legitimišu današnju restauraciju onih odnosa koji su i doveli do Drugog svetskog rata”, kazao je Milikić agenciji Beta.

On je ocenio da “sudovi ignorišu zločin i da ih ne zanima ono što su zločinci radili”, već da vode ovakve procese iz političkih razloga.

Suđenje je izazvalo veliko interesovanje medija iz bivših jugoslovenskih republika koji prate današnji postupak i dešavanja ispred suda.

Za danas je predviđeno saslušanje istoričara Slobodana Markovića koji je i predsednik Komisije za tajne grobnice i član Komisije za utvrđivanja okolnosti stradanja Dragoljuba Mihailovića.

Sud će potom saslušati i druge predložene svedoke, kao i razmotriti ostale dokaze koji su u međuvremenu dostavljeni sudu.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine.

Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i KOsta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Dva dana kasnije 17. jula 1946. godine streljan je kao državni neprijatelj “broj jedan”, a do danas nije javno objavljeno ni gde je streljan, ni gde je i kada sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine, a do sada je svedočio američki avijatičar Milton Frend (89), dok je Viši sud odbio svedočenje učesnika Narodnooslobodilačkog rata Rista Vukovića koji osporava rehabilitaciju Mihailovića.

Plakati protiv rehabilitacije četničkog vodje Dragoljuba Draže Mihailovića osvanuli su jutros u glavnom gradu Vojvodine, a autor je organizacija Antifašistička akcija Novog Sada.

“Nacistički sluga ratni zločinac, Draža Mihailović – sramota Srbije”, piše na plakatu, sa preškrabanom fotografijom Mihailovića.

“Četnici su ubijali borce za slobodu i klali nedužne ljude. Istinu ne možete falsifikovati”, navodi se na plakatima, koji su izlepljeni po celom gradu.

“Antifašisti širom Srbije preduzeće akcije protiv ovakve bruke i sramote. Država je pro-fašistička ali ljudi nisu. Nema predaje!”, navodi se na internetskom sajtu Antifašističke akcije (www.afrans.org).

Ta organizacija je navela da su četnici Draže Mihailovića i takozvana Jugoslovenska vojska u otadžbini imale za cilj da oružanom akcijom i terorom u saradnji s okupatorom podrže okupaciju i uguše oružani ustanak i oslobodilačku borbu srpskog i ostalih naroda Jugoslavije.

Autor/ica 23.3.2012. u 11:56