PRIJATELJSTVO BOSANSKOG NARODA I AMERIČKIH JEVREJA: ZAUVIJEK BRAĆA

tačno.net
Autor/ica 22.3.2014. u 13:01

PRIJATELJSTVO BOSANSKOG NARODA I AMERIČKIH JEVREJA: ZAUVIJEK BRAĆA

Šta je povezalo bosanski narod i američke Jevreje? Odgovor je u tome što stradalnik najbolje razumije stradalnika, a simbolika u stradanjima i jevrejskog i bosanskog naroda: kroz holokaust i genocid. 

Piše: Nermin Bise

Bosnu i Hercegovinu van okvira njenih granica još samo u čvrstom zagrljaju drže Sjedinjene Američke Države. U politici evropske diplomatije prema BiH još od devedesetih godina i stjecanja nezavisnosti BiH nema ništa iskreno i principijelno. Kako tada, tako i danas, Evropa ne zna šta bi učinila sa ovom državom. Ili možda je bolje reći da zna: ne čineći ništa konkretno, prepušta da ona svakim danom slabi, nestaje, što definitivno vodi u njeno lagano stapanje u zemlje okruženja koje su, uostalom i započele devedesetih njeno uništavanje i otvoreno, silom, zločinima i genocidom pokazale svoje pretenzije prema BiH.

Međutim, Amerika je još uvijek bila i ostala taj veliki prijatelj ove države koji nastavlja štiti bosansko-hercegovačke građane, njihovu državu i njenu cjelovitost i suverenitet. Ono što je manje-više nepoznato u našoj javnosti jeste činjenica da iza takvog stajališta vodeće svjetske sile prema BiH stoje prvenstveno američki Jevreji. Dakle, upravo su američki Jevreji, kroz svoje predstavnike u politici, ekonomiji, kroz istupe senatora i zastupnika u Kongresu SAD-a, i devedestih, ali i danas vodili veliku bitku za opstojnost države BiH. Oni to čine i danas i na taj način ostatku svijeta, odnosno politici EU-e, nedvosmisleno i jasno daju do znanja kako se BiH mora očuvati i sačuvati.

Šta je povezalo bosanski narod i američke Jevreje? Odgovor je u tome što stradalnik najbolje razumije stradalnika, a simbolika u stradanjima i jevrejskog i bosanskog naroda: kroz holokaust i genocid. Zašto američki Jevreji? I tu je odgovor vrlo jasan: nakon holokausta u Drugom svjetskom ratu kojeg su nad Jevrejima počinili nacisti, upravo se u Americi u jevrejskom narodu skoncentrisao najveći broj onih ljudi koji će kasnije postati jaki i moćni, u svakom smislu. U toj njihovoj opredjeljenosti da iskažu senzibilitet i osjećaj razumjevanja prema narodima koji su preživjeli slične strahote stradanja u genocidu, američki su Jevreji upravo odlučili svoju pomoć i podršku pružiti bosanskom narodu.

Jevreji i bosanski muslimani (prvenstveno) dijele zajedničku historijsku vezu. Početkom inkvizicije u 15. stoljeću, mnogi Jevreji su svoj novi dom našli u Bosni i Hercegovini. Zajedno su patili pod nacističkom okupacijom tokom Drugog svjetskog rata, a 50 godina kasnije nad bosanskim muslimanima (Bošnjacima) je počinjen genocid, prvi u Evropi nakon holokausta. Iz Španije je u BiH u 15. stoljeću donesena Hagada pisana na hebrejskom jeziku. Jedna kraj druge stoje sinagoga i džamija i tako podsjećaju na mirni suživot koji su stoljećima vodili jevreji i muslimani.

Upravo su ovo historijska fakta koja se cijene tamo gdje je jevrejski narod najjači i najorganizovaniji: to nije u Izraelu, nego u SAD-u.

U prilog tome da se odnos američkih Jevreja i bosansko-hercegovačkog naroda može nazvati bratskim, što on ustvari i jeste, ide i činjenica da udruženja u SAD koja broje preko 200.000 Bošnjaka imaju odlične odnose s amričkim Jevrejima. Jevrejsko vijeće za urbane poslove u SAD-u je vrlo aktivno u izgradnji dugoročnih, dubokih i održivih veza između jevrejskih i muslimanskih zajednica. Te veze pomažu nestajanju barijera kao što su netrpeljivost i nerazumijevanje, te razvijaju uzajamno poštovanje. Više to nije samo prijateljski odnos, nego se razvija i u bratski, jer zaista od 15. stoljeća pa do danas kako smo već akcentirali postoji ta historijska veza između ova dva naroda. Nakon toliko vremena, ona postaje bratska.

Cristopher Hitchens, pisac i novinar koji je preminuo u decembru 2011. godine možda je na najbolji način opisao odrednicu koja definira opredjeljenje američkih Jevreja i njihov gard.

– Kada pobjegneš od vjerskog progona i ne želiš da ga ponoviš, radi se o duboko urezanom pamćenju. Jevreji su se vrlo brzo sekularizovali. Američki Jevreji su sada vjerovatno najsekularnija sila na planeti, kao kolektiv. Ako jesu kolektiv – što zapravo nisu, ustvrdio je Hitchens. Upravo u ovoj njegovoj tvrdnji i ocjeni možda se najbolje da naslutiti najsnažnija veza između američkih Jevreja i našeg naroda u BiH.

Ta veza garantuje da se namjere onih koji žele uništiti i rasturiti BiH ipak neće moći tek tako ostvariti. Bolje reći, neće moći nikako. Na njihovu žalost.

tačno.net
Autor/ica 22.3.2014. u 13:01