PREZAPALJIVO: O ritualima umiranja mira na Balkanu

Gradimir Gojer
Autor/ica 26.9.2018. u 20:59

Izdvajamo

  • Važnost predstojećih bh. općih izbora je prije svega u tome da se građani opredjele za antifašističke snage i pojedince koji provode mirotvornu politiku i promišljaju BiH u njenoj cjelovitosti i nestavljanju pod okrilje niti srpske niti hrvatske, niti turske, niti ruske zaštite i kišobrana!!!

Povezani članci

PREZAPALJIVO: O ritualima umiranja mira na Balkanu

Foto: posavina.org

Nedavni poziv bh. parlamentarca Sadika Ahmetovića da šefovi SNSD i SDA Dodik i Izetbegović primire svoje retoričke izljeve, jer počelo se pucati jasan je signal da bi BiH kotao mogao vrlo brzo proključati.

Koincidentno, što će reći namjerno, pred završna događanja navodnog povjesnog sporazuma između Srbije i Kosova, koji liderski moderiraju Tači i Vučić, a podržavaju, što javno, što iz prikrajka neki lideri sa Zapada, u osvit važnih izbora u Bosni i Hercergovini, kao i u osvit referenduma o sporazumu Makedonije i Grčke, obznanjuju senzacionalistički, ali i oni manje senzacijama naklonjeni, gotovo apokaliptičke scenarije za čitav ovaj oduvijek lako zapaljivi region. Takozvano pomjeranje, odnosno potencijalno prekrajanje granica među balkanskim susjedima, po mnogim analitičarima fitilj je za razgorjevanje novih međudržavnih i međuetničkih sukoba, što prijeti očuvanju mira i otvara mogućnost oružanih sukoba sa nesagledivim posljedicama. Ti rituali umiranja mira na Balkanu, koje priželjkuju i na razne načine pospješuju lideri koji bi da dovrše nezavršene osvajačke ratove i secesionističke pothvate, traju i predugo da ne bi signalizirali sasvim jasne poruke.

A te poruke su, prije svega jačanje etnonacionalnih država što je zasigurno neizvodivo mirnim putem. Jer, ne rastvaraju se rane novim razgraničenjem Srbije i Kosova, politički apetiti projektanata nove političke i teritorijalne karte Balkana, nisu niti jednog trenutka zaboravili Bosnu i Hercegovinu, a ni Makedoniju, pa ni Sandžak.

Toliko je prezapaljivog u današnjim kompliciranim odnosima balkanskih država i naroda koji žive u njima da sadašnja politička gibanja u Bosni i Hercegovini čine mogućim i ono što je do prije dvije godine bilo teško i zamisliti, a kamo li realizirati…

Paranje sadašnjih i vanjskih, a kad je BiH u pitanju, bojim se i unutarnjih granica i njihovo prekrajanje po mjeri snivača starih/novih političkih realnosti na Balkanu je vraški opasan posao sa nesagledivim posljedicama za budućnost regiona, pa i Europe, uopće.

Zato je neophodno da se koncentrira sva pacifistička mudrost u balkanskim državama i državicama kako bi bila izbjegnuta situacija iz 1992..

Izvjesno je, kad promatramo BiH, da je u potpuno neravnopravnom položaju u političkom smislu i gotovo pa inferiornom kad je u pitanju situacija sa novim naoružavanjem prvih bh. susjeda, Srbije i Hrvatske. Razgradnja podsticana i iznutra i izvana, različitim spinovanjima stranih centara moći, da sadašnju Dejtonom garantiranu državnost BiH razore, nameće nužnost da se BiH čuva na svaki mogući način, jer je u prezapaljivom balkanskom kotlu odličan komad na sve izvjesnijoj novoj balkanskoj podjeli plijena.

Važnost predstojećih bh. općih izbora je prije svega u tome da se građani opredjele za antifašističke snage i pojedince koji provode mirotvornu politiku i promišljaju BiH u njenoj cjelovitosti i nestavljanju pod okrilje niti srpske niti hrvatske, niti turske, niti ruske zaštite i kišobrana!!!

Da li je to u prezapaljivoj balkanskoj atmosferi moguće izvesti, pitanje je sad.

Nedavni poziv bh. parlamentarca Sadika Ahmetovića da šefovi SNSD i SDA Dodik i Izetbegović primire svoje retoričke izljeve, jer počelo se pucati jasan je signal da bi BiH kotao mogao vrlo brzo proključati.

Da se to ne dogodi valja na predstojećim izborima podržati bh. integraliste i mironosce. Jer sve oko nas prezapaljivo je.

Gradimir Gojer
Autor/ica 26.9.2018. u 20:59