Predizborne nedoumice: GLUPOST NIPOŠTO NE ODVAJATI OD VLASTI

tačno.net
Autor/ica 15.9.2016. u 10:47

Izdvajamo

 • Ne čudi što su se namnožili prodavači magle s bandera, već otkud toliki iznova kupci. Bože, hoće li ovdje ikad malograđanština i glupost na nizbrdicu.

Povezani članci

Predizborne nedoumice: GLUPOST NIPOŠTO NE ODVAJATI OD VLASTI

Dragi moji birači, uvijek ću vam lagati, a vi ćete mi uvijek aplaudirati!

Onu Ajnštajnovu o neograničenosti ljudske gluposti neću citirati, iako bi pristajala za svake izbore u BiH. Razmišljam šta bi se moglo promijeniti poslije lokalnih izbora u BiH. Ništa. Produžit će život kao vegetiranje, kao praznina. Možda se uveća broj prosjaka na ulicama. Uvećaće se broj siromašnih, socijalno i ekonomski nezbrinutih. Uvećaće se broj mladih iseljenika. I to su promjene. Ko kaže da neće biti promjena!?

Piše: Ismet Muratspahić

Svake godine pred izbore ovdje se zakrpi poneka dionica puta, neke ulice, podijeli se poneki paketić kakvih namirnica iz dobročinstva i dobrodušnosti onih koji hoće vlast. Ona fukara što se zbije u stranačke redove, što misle da je politika vladanja samo manipulacija, obmana i lična korist za sebe, želi da se bavi poslom što su ga nekad radili najodabraniji po nekim drugim kriterijima. Svaka duhovna šuša bi da gradi državu. Odavno to ovdje i prolazi, od kad je društvena organizacija dobila svoj smisao u ljudskoj snalažljivosti jačega i spremnijeg za svaku vrstu prevare i podvale, kad su licemjerstvo i laž dobili pravo građanstva. Zato ovdje nije moguće lagati samo o običnim životnim stvarima, u kojima bolje prolazi onaj za takvu igru pripremljeniji i snalažljiviji, već se može lagati i o istoriji, religiji, moralu, zakonu, koji onda oblikuju i potvrđuju takav život. U siromaštvu duha i njegovoj odsutnosti sve je siromašniji i materijalni život. Pojam trgovine se ovdje proširio, pa trgovati se, pored robom, može i ljudskim osjećanjima, ljudskim dušama, kupovati se mogu ljudski glasovi, ljudska šutnja, mišljenje, manipulirati vjerom, religijom, čovjek je postao roba, ima cijenu, a njegovo dostojanstvo, čast i vrline, koje je do sada imao, otišle su u bescijenje. Potpuno se srodio i poistovijetio sa onima koje pogrešno bira dvadeset godina. Treba i tom “malom čovjeku” reći, nemaš pravo više kukati na vlast, to je i tvoj izbor.

Pred izbore se ovdje otvaraju već otvoreni putevi, udaraju kameni temeljci fabrika, vjetroelektrana već dvadesetak godina. Kao malogdje ovdje se vlast pohvali i narodnim kuhinjama sa po jednim obrokom, a sve velikodušno od onoga što je prethodno otela i opljačkala od tih istih, sada iz redova za kuhinju. Ni tog jednog obroka nema za one potrebne tome. Ako prosjacima nemate dati marku ili pola, samo prođite bez riječi.

Umjesto da prepričavamo uvijek ista obećanja evo kako bi u nešto drugačijem obliku izgledalo obraćanje našeg kandidata njegovoj biračkoj publici.

Odlučio sam da pobijedim na izborima, to je i prva i zadnja. Politika i vlast su mi dragi još od vremena od kad sam saznao da se svijet dijeli na vladare i one kojima se vlada. Kakva država, kakva demokratija, robovlasništvo nikad nije ni prestalo. Ja ću određivati šta je zakon, šta moral, iako sam jedva čuo za Sokrata, Platona, Aristotela, Akvinskog, Ibn Halduna, Makijavelija. Mene to i ne interesuje ima jednostavan metod kako se vama vlada. Proizvodnja straha, uvijek iznova, od drugih i samih sebe međusobno. To su uzde kojima upravljam vama. Ali prije svega mene interesuju samo pare, kako da postanem bogat. Nema tu razuma ni kod mene ni kod vas, jer ja vladam a vi se pokoravate. Zabrana mišljenja je čak poželjna i meni i vama. Kako je samo lijepo kad mi klimoglavci odobravaju glupe odluke. Ničeg veličanstvenijeg nema, tu sam onaj pravi vladar.

Zbog povjerenja u mene i ja ću vama ponešto odati mojih tajni. Okanite se priče o ljudskoj slobodi. Najbolje da to zauvijek zaboravite. Sretni su robovi, jer su slobodni od mišljenja i to je zapravo sloboda. Zar nije lijepa, obezbijeđeno je sve za preživjeti. Okanite se zabluda poput demokratije. Šta bi bilo da svi ljudi vladaju, vječni haos. Ovako je red onaj koji ja nametnem. Cjelokupnom poviješću vlada glupost, jer je dokazano da je nesloboda ideal. To mi daje krila i zato ja pobjeđujem. Shvatite i laž kao nešto potpuno normalno ljudsko. Zato ću i ja vama lagati a vi ćete mi uvijek aplaudirati.

Pojasnit ću vam još poneke vaše zablude. Nije sreća rad iz prinude, nego onaj iz zadovoljstva i stvaralaštva. Dat ću ja vama posla, onog za održanje života. Radit ćete od jutra do mraka za golo preživljavanje, kad već toliko tražite. Ubijat ću u vama svaki ponos, dostojanstvo, poštenje, misao o pravednosti, jer su to moralistička naklapanja. Zar niste već jednom shvatili da su najveće priče o pravednosti početak i izvor svakog zla i ljudske nesreće. Bespogovorno robovanje i poslušnost je moj ideal. Glup sam, ali glupost nije iznimka, već univerzalno pravilo i tome hoću da vas približim. Volim novac, materijalne stvari, i to je moj grijeh. A vidite samo kako sam vama priuštio sreću i duhovno zadovoljstvo, bez zlata i brige o tome. Dao sam vam javne kuhinje od bogatstva što ste radom ostvarili. Mene silne brige muče kud ću sve sa ovozemnim blagom. Ne pametujte, glupost je bezgranična, a i lijepa je.

Dragi moji birači, moja strategija vladanja i moji programski ciljevi su potpuno jasni:

 • Sloboda je najveća obmana i privid
 • Moj apsolutizam je u vladarskoj neprikosnovenosti
 • Vladat ću neodgovorno, jer bi bilo gluplje i od gluposti da sam sebi odgovaram
 • Nudim vam najveće vrijednosti; pripadnost rodu i plemenu, društvenu zatvorenost stada
 • Uživanje u pokornosti meni
 • Čoporska organizacija i zatvorenost zajednice biće garancija vaše potpune sreće
 • Svi su izvan toga mrski neprijatelji
 • Gajit ćemo mržnju prema svima izvan našeg stada, jer su uvijek opasni
 • Kad vam kažem ratujte, vi ćete ratovati
 • Pravit ću vam zabave, razne rijalitije, koride bodenja bikova, šatorijade, kako bih vam uveselio život
 • Svih 365 dana ću vam ću vam obilježiti datumima svega i svačega
 • Nadopunjavat ćemo se u svojoj gluposti a život će teći sretno i zadovoljno u mojoj vladavini
 • Teško je vladati svijetom, pa da još nije gluposti, bilo bi nemoguće.

Smiju se ovi sa plakata. Da im nešto kažeš, ne možeš. Zemlja tvrda, bandera visoko.

Ne čudi što su se namnožili prodavači magle s bandera, već otkud toliki iznova kupci. Bože, hoće li ovdje ikad malograđanština i glupost na nizbrdicu.

tačno.net
Autor/ica 15.9.2016. u 10:47