Potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića u Mostaru dočekali fašistički grafiti

Autor/ica 13.4.2011. u 08:17

Potpredsjednika  Federacije BiH Svetozara Pudarića u Mostaru dočekali fašistički grafiti

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić položio je danas vijence herojima Narodnooslobodilačkog rata na Partizanskom groblju u Mostaru, te nevinim žrtvama logora na Heliodromu. Nakon toga susreo se predstavnicima Sindikata “Soko” Mostar i Sindikata obespravljenih radnika Aluminija Mostar, te s bivšim predsjednikom Uprave HT-a Mostar Stipom Prlić.

S Prlićem se sastao, kaže, jer je u HT-u napravljeno niz nezakonitosti u postupku imenovanja, te da novu vlast zanima koji su akti prekršeni i zaobiđeni te na koji način dovesti rad ovo vrlo važno poduzeće u zakonske okvire.

ImageNa pitanje, hoće li Prlić ponovno biti postavljen za direktora HT-a, Pudarić je kazao da ako dođe do poništenja odluke o imenovanju Vilima Primorca na to mjesto, to će značiti vraćanje situacije na korak prije toga, a “onda vi sami znate što to znači”.

U izjavi za medije predsjednica Sidikata “Soko” Mostar Mira Vidović istaknula je kako je glavni problem radnika koji trenutno rade u Sokolu taj da su od 2004. bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

“Oko 1100 radnika Sokola nije ostvarilo svoja prava, a nas koji radimo ima oko 300 i niti jedan radnik nema ni zdravstveno ni mirovinsko osiguranje već 7 godina”, istaknula je Vidović.

Predsjednik Sindikata obespravljenih radnika Aluminija Mostar Milan Jovičić u izjavi za novinare kazao je kako je im je Pudarić obećao da će učiniti sve da Aluminij uđe u sustav vlasti.

“To znači da država uđe u tu tvrtku, jer ona do sada nikada nije ušla u tu firmu. U sklopu dogovora i realizacije cjelokupne te problematike oko sporazuma, Pudarić je kazao kako će voditi računa o tome da se riješe statusna pitanja obespravljenih radnika”, kazao je Jovičić.

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić kazao je kako svi se problemi koji su nastali nakon “grabeži” koju nazivamo privatizacijom, moraju riješiti, ali ne isključivo na štetu radnika i onih koji su postali gubitnici u toj privatizaciji.

“Jedna od osnovnih stvari jeste preuzimanje upravljačkih prava odnosno vlasničkih prava kroz upravljačka prava u Aluminiju Mostar je nesporan udio državnog kapitala, a država nikad s njim nije upravljala, kroz sustav upravljanja tim kapitalom, te kroz sustav kontrole menadžmenta koji je propisan zakonima, dijelom se mogu riješiti pitanja koja muče otpuštene radnike Aluminija”, istaknuo jer Pudarić.

Inače, potpredsjednik Federacije BiH boravi u službenom posjetu Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji od 13. do 15. travnja.

U sklopu današnjeg posjeta Širokom Brijegu, Pudarić će položiti vijence nevinim žrtvama na spomen obilježje franjevcima.

Autor/ica 13.4.2011. u 08:17