Politički Tunjel: na marginama izbora u Nikšiću

Srđa Pavlović
Autor/ica 15.3.2021. u 09:40

Politički Tunjel: na marginama izbora u Nikšiću

Nikšićki izbori su takođe pokazali koja je istinska funkcija i koliki je stvarni politički domet URA – koalicije. Ova tajkunska grupacija će nastaviti da služi kao sladostrasna “građanska” zakletva srpskih nacionalističkih partija, kad god budu prenaglili u svom srbovanju.

Piše: Srđa Pavlović

Rezultati lokalnih izbora u Nikšiću nijesu iznenađenje ni za koga, osim, možda, za kratkovide političke idealiste. Kada su u pitanju procenti osvojenih glasova gotovo da nema razlike u odnosu na partijske i koalicione rezultate iz parlamentarnih izbora od septembra prošle godine.

Ti procenti još jednom potvrđuju dubinu i dugovječnost identitetskih, ideoloških, i partijskih podjela u Crnoj Gori, koje su sve partije rado i obilato koristile, podgrijavale, i produbljivale.

Rezultati izbora u Nikšiću takođe pokazuju snagu, upotrebljivost, i dugovječnost identitetske politike. Iako su ovo bili lokalni izbori na kojim su takmičari nastojali da glasačima prodaju ekonomski i socijalni narativ, svima je bilo jasno da se radilo o nadmetanju između zastava, himni, “naših” i “njihovih” svetaca i krstova, “naših” i “njihovih” heroja i izdajnika, te “naših” i “njihovih” vizija crnogorske prošlosti i budućnosti, a sve to uz obilatu i grlatu pomoć iz komšiluka.

Pobjedu su odnijele tri višepartijske koalicije, od kojih jedna još uvijek fingira građansko, a dvije projektuju viziju Crne Gore pod zastavom susjedne države. Vrijedi ponoviti: nema razlike u odnosu na zadnje parlametarne izbore.

DPS je osvojio značajan broj glasova i potvrdio (kao, uostalom, i na zadnjim parlamentarnim izborima) da je politička budućnost Crne Gore nezamisliva bez te partije. Ovo kažem uz dozu rezeve, jer sam svjestan teškog uslova koji se prvo mora ispuniti: istinska unutarpartijska reforma.

Partija koja je izgubila vlast u Nikšiću je partija koja nema snage da se suoči s očiglednim pogrešnim procjenama – u septembru prošle godine, i juče u Nikšiću – partijskog rukovodstva, i koja nije spremna da se od osipanja spasi istinskom rekonstrukcijom.

DPS je izgubila vlast u Nikšiću iz istog razloga iz kojega je izgubila vlast na zadnjim parlametarnim izborima, i nikakav brzopleti politički botoks i kozmetičke personalne promjene to ne mogu popraviti.

Izborni rezultati su potvrdili značajnu snagu Demokratskog fronta (DF), i ta potvrda može biti razlog za brigu. Izborni rezultati u Nikšiću su uvod u neminovnu i skoru rekonstrukciju vlade, odnosno, ulazak Demokratskog fronta u izvršnu vlast u stepenu koji odražavaju izborni rezultati ove koalicije (oni iz septembra, i ovi od juče).

S obzirom na visok nivo političkog i ideološkog radikalizma na kojima je utemeljena ova politička koalicija (državni status Crne Gore; članstvo u NATO; EU integracioni procesi) nikšićka izborna potvrda snage DF-a bi trebala da unese najviše nemira među političke predstavnike i glasače takozvanog suverenističkog bloka.

Od septembra prošle godine do danas, sukob unutar srpskog političkog korpusa u Crnoj Gori je pokazao da je DF znatno radikalnija linija od one kojom hodaju Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić.

Nikšićki izbori su takođe pokazali koja je istinska funkcija i koliki je stvarni politički domet URA – koalicije. Ova tajkunska grupacija će nastaviti da služi kao sladostrasna “građanska” zakletva srpskih nacionalističkih partija, kad god budu prenaglili u svom srbovanju.

Skori ulazak DF-a u izvršnu vlast bi mogao da svede URA – političku trgovinu iz septembra prošle godine na mjeru koja je bliža stvarnim izbornim dometima ove grupe.

Srđa Pavlović
Autor/ica 15.3.2021. u 09:40