Philip Gordon: Dodik dovodi u pitanje opstojnost BiH

Autor/ica 19.5.2011. u 07:15

Philip Gordon: Dodik dovodi u pitanje opstojnost  BiH

Pomoćnik američke državne tajnice zadužen za Evropu i Euroaziju Philip Gordon izjavio je da su se SAD i Evropska unija konsultirali o pitanjima zapadnog Balkana, o dijalogu između Beograda i Prištine, kao i da dijele stav da Evropa bez zemalja te regije neće biti kompletna.

“Američki i evropski stav je da Evropa neće biti kompletna sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne postanu punopravne članice EU. O dijalogu Srbije i Kosova, o budućnosti Bosne, o putu Hrvatske ka EU, blisko smo se konsultirali s Evropom”, rekao je Gordon u srijedu pred vanjskopolitičkim odborom Senata.

On je dodao da su Washington i Bruxelles pozdravili ulazak Albanije i Hrvatske u NATO, proširenje akcionog plana za članstvo na BiH i Crnu Goru, a Makedonija će se pridružiti kada se riješi spor oko imena.

Taj stepen saglasnosti na Balkanu je u temelju našeg uspjeha, zajedno radimo na svakom koraku tog puta. Intenzivna zajednička diplomatija posljednjih mjeseci je pokazala kako su naše vizije bliske, što je suštinsko za napredak u regiji, rekao je Gordon.

On je ocijenio, kako prenosi Tanjug, da je jedinstvo SAD-a i EU-a posebno kritično u Bosni, gdje, kako je rekao, nacionalistički političari neodgovorno dovode u pitanje i samu suštinu Dejtonskog sporazuma i prijete funkcioniranju i integritetu bosanske države.

“Bosna ne može zauzeti svoje zasluženo mjesto u Evropi ako ne postane dovoljno funkcionalna država da ispuni zahtjeve za prijem u EU i NATO. Mi smo, zajedno s našim evropskim saveznicima, riješeni da pomognemo Bosni da te zahtjeve ispuni”, rekao je Gordon.

Autor/ica 19.5.2011. u 07:15