Perači mozga i para

Edin Osmančević
Autor/ica 9.3.2022. u 10:23

Perači mozga i para

Foto: FAH

Degutantna i licemjerna  je politika hrvatskih predstavnika u Evropskom parlamentu.

U antibosanskim naracijama namjerno se izjednačavaju pojmovi nacije i etnije u Bosni i Hercegovini i to nije slučajno. Dok matičnoj hrvatskoj državi pripisuju epitet „građanske“ u kojoj postoji samo jedna nacija i samo jednu nacionalnost Bosna i Hercegovina je izuzetak i svjetski specifikum. Zato se ne libe da šire podle dezinformacije kako bi građanski ustav Bosne i Hercegovine postao „opasnost za unitarizam i separatizam i za preglasavanje volje jednog naroda te opstruirao izbor takozvanih legitimnih predstavnika hrvatskog naroda“.

U tim izjavama posebno prednjače moralne nule Željana Zovko, Tonino Picula te Tomislav Sokol koji podržavaju jednu politiku koja nanosi ogromnu štetu Hrvatskoj ali i Bosni Hercegovini. Hrvatska nikada nije htjela priznati status „konstitutivnog“ naroda Srbima u Hrvatskoj niti „hrvatskom cvijeću“. „Konstitutivnost“ je svjetski specifikum rezervisan samo za Bosnu i Hercegovinu.  Kako u njoj žive tri nacije treba je podijeliti na tri države gdje bi stvaranje trećeg entiteta bio početak i prelazni oblik separatističkih težnji. Bosni i Hercegovini se oduzima pravo da ima svoju „naciju“ koju tvore građani a ne plemena kako to žele da nam nametnu etnonacionalisti.

Europskim parlamentarcima se nameće mišljenje kako je građanski koncept društva u suprotnosti sa nacionalnim konceptom društva što je nonsens. Zapravo ova dva koncepta čine jedan jedinstveni koncept na kome se zasniva svaka moderna država. U Hrvatskoj kao i mnogim drugim demokratskim državama se potvrđuje mogućnost bitisanja građanskog društva u kojima se pomiruje državno-teritorijalni i kulturno-etnički model nacije.

Poruke hrvatskih parlamentaraca se posebno intenziviraju u svakom izbornom ciklusu jer im je osnovni cilj očuvanje status quo i propadanje bosanske države te odgađanje kvalitativnih promjena koje građansko društvo nosi sa sobom. U njihovim izlaganjima nećemo čuti potrebu uvođenja sankcija Dodiku i njegovom bratu po kriminalu Čoviću, umreženih u kartelski sistem nove buržoazije. Sjetimo se, istog onog presuđenog Čovića oslobođenog od pravosnažne presude jer su iz spisa nestali dokumenti i dokazi.

Izborni zakon treba slijediti princip da svi građani imaju sva demokratska i građanska prava bez obzira na etničku pripadnost. Bosna i Hercegovina mora više učiniti u izgradnji svoje bosansko-hercegovačke nacije kao fundamenta opstanka i izgradnje demokratskog funkcionalnog društva.

Antibosanska naracija hrvatskih parlamentaraca svjesno je usmjerena na podrivanju stabilnosti i državnosti Bosne i Hercegovine te joj se treba odlučno suprotstaviti!

Edin Osmančević
Autor/ica 9.3.2022. u 10:23