KAKO NAS DIS VEŽE

Gradimir Gojer
Autor/ica 5.12.2017. u 09:55

KAKO NAS DIS VEŽE

O jednoj poveznici prijateljevanja

Kao dječak oduševljavao sam se u Mostaru obranama tadašnjeg Veležovog golmana Ivana Ivice Ćurkovića. Tada nisam poznavao svoga idola između stativa. Mnogo godina je prošlo, svatko od nas imao je svoju sudbu i svoje profesionalno putešestvije…

Ćurković je branio za FK Partizan, a potom sa Sentetjenom harao francuskim nogometnim šampionatom i europskim nogometnim meridijanima.

Meni su se dešavala kazališna iskustva diljem Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Italije. Potom dolazi ovogodišnje beogradsko prijateljevanje sa idolom dječačkih nogometnih snova. U jednom od susreta Ćurkoviću sam darovao svoju zbirku poezije Pjesni iz Valarse.
Nakon nekoliko dana u ugodnom prijateljskom ćaskanju u poznatom starom beogradskom restoranu Mali Pariz Ivica Ćurković, danas počasni predsjednik FK Partizan saopćio mi je da je jednu od poveznica našega prijateljstva pronašao u versima te moje knjige.

Veliki srpski pjesnik Vladislav Petković Dis i njegova sudba odavno me opsjedaju, a verse njegove sjajne pjesme Možda spava u trenucima osobnih melankolija i sam znam recitirati. Upravo se Ćurković vezao za taj moj stihovani odnos prema velikom Disu.

Ispričaće tom prigodom negdanji veliki nogometni vratar i ex predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije kako su i Francuzi kada im je on preveo neke Disove zapise i sjećanja iz ratova u kojima je Srbiji saveznik bila upravo Francuska, aplaudirali pjesništvu ali i etici Disovoj.

Tako Vladislav Petković Dis veže Mostarce Ivana i Gradimira u Beogradu AD 2017.

Gradimir Gojer
Autor/ica 5.12.2017. u 09:55