Pčelica Maja

Ivo Anić
Autor/ica 13.9.2017. u 10:51

Izdvajamo

  • “Novinarski posao je u stvari vrlo jednostavan: ili ćete pisati istinu, ili ćete lagati, a ako prešućujete – također lažete. Mislim da novinarska profesija nije previše komplicirana i da čovjek uvijek ima izbor: ako se nema snage time baviti, neka se time ne bavi. Najgori su oni koji se nastave baviti novinarstvom, a zapravo sudjeluju u propagandi“, ustvrdio je Viktor Ivančić.

Povezani članci

Pčelica Maja

Maju Sever, našu vrijednu pčelicu Maju koja se dugi niz godina u svojim emisijama borila za obespravljene, socijalno ugrožene, radnike istjerane iz firmi, optužili su oni koji su je i uklonili jer kako navode “mrzi sve što je hrvatsko”, a da se optužba shvatila ozbiljno pobrinuli su se apologeti, glasnogovornici vladajuće garniture sa današnjim istupima u javnosti. Lomača koju je podigao Petar Škorić, dugogodišnji HDZ-ov kadar u Splitu, ista je lomača koja još nije ugašena, a na njoj gori tjednik Novosti, ista je lomača koja je ognjem pomela sve novinare u Hrvatskoj koji dokazano “mrze sve što je hrvatsko”, da bi njihova mjesta zauzeli poslušnici, tj. oni koji “vole sve što je hrvatsko.”

“Gledatelji Hrvatske radiotelevizije, naime, prema podacima koje smo prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, zamjerali su da u posljepodnevnome terminu, u kojemu se među ostalima emitirala i emisija Hrvatska uživo, prevladavaju politički sadržaji”, službeno je, kao razlog HRT ponudio izjavu povodom ukidanja emisije koja se u široj javnosti poistovjećivala prvenstveno s novinarskim radom Maje Sever.

Maja Sever ostala je tako bez jedne od najgledanijih emisija na HTV-u uz suhoparno i poprilično nejasno objašnjenje, no objašnjavati se tu i nije trebalo bog zna što, ako ste pratili Majin dugogodišnji rad koji je bio očita anomalija u sada već jasnoj matrici po kojoj državna dalekovidnica funkcionira, paradoksalno itekako pod utjecajem političkih sadržaja, bolje rečeno aktualne vlasti koja je kao inkvizicijski model odlučila raskrstiti sa svime što odskače od zacrtane matrice, mesijanskog cilja.

Maju Sever, našu vrijednu pčelicu Maju koja se dugi niz godina u svojim emisijama borila za obespravljene, socijalno ugrožene, radnike istjerane iz firmi, optužili su oni koji su je i uklonili jer kako navode “mrzi sve što je hrvatsko”, a da se optužba shvatila ozbiljno pobrinuli su se apologeti, glasnogovornici vladajuće garniture sa današnjim istupima u javnosti. Lomača koju je podigao Petar Škorić, dugogodišnji HDZ-ov kadar u Splitu, ista je lomača koja još nije ugašena, a na njoj gori tjednik Novosti, ista je lomača koja je ognjem pomela sve novinare u Hrvatskoj koji dokazano “mrze sve što je hrvatsko”, da bi njihova mjesta zauzeli poslušnici, tj. oni koji “vole sve što je hrvatsko.”

No što u današnjem novinarstvu znači “voljeti sve hrvatsko” i kakve ono benefite donosi, a kakav progon “mrziti sve hrvatsko?”

U današnjem hrvatskom novinarstvu nema više nitko iluzija da se u javnosti angažira zbog nekog općeg i društvenog dobra ili napretka. Novinarstvo je danas jedan vrlo lukativan biznis, jedna jako dobro plaćena javna služba i novinari tu ne samo da idu iz vrlo ne humanističkih i nepoštenih pobuda, već idu i iz onih financijskih, što moralno dovodi i samu njihovu profesiju u pitanje,profesiju koja je po vokaciji plemenita, tj. ima izrazito humanističke pobude, dok je financijska korist u novinarstvu zanemariva. Osim, naravno, ako niste plaćenik, što je termin prilagođen današnjim opslužiocima javnog servisa, tj. ljudima koji sebe nazivaju novinarima u Hrvatskoj.

Novinari, kao i političari, odavno nisu radnici za javno i opće dobro. Tako i novinari više nisu posrednici između svojih čitatelja ili gledatelja, već su upravo ono što su bili u komunizmu. Znat će stariji gledatelji i slušatelji, sintagmu koja se nazivala – društveno – politički radnik. Tako da i u ovom dobu imamo taj stari politički ideal u novom društveno – političkom ruhu, kazat će Boris Dežulović o habitusu današnjeg novinarstva.

Problem je što je novinarstvo u Hrvatskoj u sukobu tuđih interesa, a ne svojih i stalno egzistira između ta dva interesa, tuđa i svoja, časno novinarstvo se naravno bori protiv tih interesa, a nečasno, suvremeno novinarstvo, samo izabere nekakav svoj. U tom sukobu interesa priklanja se isključivo svom, i na toj paradigmi egzistira. Pčelica Maja bila je i ostala ono drugo, časna novinarka koja je savjesno i odgovorno obavljala svoj posao, duboko svjesna da za taj svoj humanistički i aktivistički rad u Hrvatskoj, rad koji je obavljala sa rijetkim novinarskim talentom, može dobiti jedino – otkaz!

Maja Sever iz dana u dan hrabro se i humano suprostavljala vladajućima u njihovoj “kući”, a radilo se o jednoj od rijetkih emisija koja je obrađivala teme iz sfere socijale, zdravstva, prava najranjivijih skupina, sindikata, civilnog društva, društvenog poduzetništva, dakle svega onog o čemu stranka na vlasti – ne želi da se priča.

Pčelica Maja nije se bojala otvarati ni aktualne, ni goruće teme, a ona ih je mudro provlačila kroz one životne, na jednostavnim primjerima izvrgavajući ruglu današnju vladajuću skupinu. Na sebi svojstven suptilan način Maja Sever svakog je dana hrvatskoj javnosti slala jasne i dvosmislene poruke putem životnih, jednostavnih primjera. Paradoksalno, upravo su te teme itekako važne građanima Hrvatske, kao što su takve teme upravo i uloga javnog servisa kakav je javna televizija. Senzibiliziranje javnosti osnovna je uloga novinarstva bilo ono elektroničko, radijsko ili televizijsko. Osobe s invaliditetom, LGBT populacija, socijalno ugroženi, bili su svakodnevna Majina tematika, a o samom ukidanju emisije oglasio se i HND.

HND je u priopćenju osudio izbacivanje emisije “Hrvatska uživo” iz programa HTV-a, kao i vulgarni napad potpredsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Petra Škorića na novinarku Maju Sever.

Zatiranje profesionalizma i šikaniranje nepoćudnih novinara

“HND takav postupak najoštrije osuđuje ocjenjujući ga nastavkom zatiranja profesionalizma ukidanjem i marginalizacijom emisija od javnog interesa u informativnom programu HRT-a, te šikaniranja novinara i urednika koji ne pristaju biti poslušnici poslovnog i programskog rukovodstva što sustavno uništava ono zbog čega HRT i postoji kao javni medijski servis”, .

Objašnjenje vodstva HRT-a da je emisija izbačena iz programa jer su se gledatelji žalili da je u njoj previše politike HND ocjenjuje tragikomičnim. HND također osuđuje vulgarnu “proslavu” ukidanja emisije “Hrvatska uživo” na Facebooku, gdje je Petar Škorić, saborski zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, izvrijeđao novinarku i jednu od urednica te emisije Maju Sever.

“Odmah nakon što je Tomislav Karamarko postao potpredsjednik Vlade, a Zlatko Hasanbegović ministar kulture, te je hitno više od 70 urednika, novinara, producenata i drugih kreativnih zaposlenika bez ikakve profesionalne potrebe i objašnjenja zamjenjeno novima, HND je javno upozorio da će se HRT, pogotovo njegov informativni program, drastično i brzo srozati na razinu možda najnižu u povijesti Hrvatske kao samostalne države. To se i dogodilo”.

Dogodio se, da budemo sasvim precizni, linč, smjena i ukidanje jedne emisije, gašenje novinarske etike u totalitarnom stilu od kojeg nam se ti isti tako groze. Dogodio se još jedan u nizu agresivnih napada na svoje građane i istinske, javne, talentirane ljude koji ih senzibiliziraju, što im je i posao. Dogodio se još jedan bestidan napad i na građane RH, koji su shvatili još jednom sa kakvom vlasti, kakve prirode imaju posla, vlasti kojoj je u interesu podobnost, ne sposobnost, lojalnost ne talent i na koncu ukidanje svega što je dobro, kvalitetno i intreligentno, nauštrb svega u toj branši što je neprofesionalno, moralno i etički upitno i na koncu beskrvno, netalentirano.

“Novinarski posao je u stvari vrlo jednostavan: ili ćete pisati istinu, ili ćete lagati, a ako prešućujete – također lažete. Mislim da novinarska profesija nije previše komplicirana i da čovjek uvijek ima izbor: ako se nema snage time baviti, neka se time ne bavi. Najgori su oni koji se nastave baviti novinarstvom, a zapravo sudjeluju u propagandi“, ustvrdio je Viktor Ivančić.

Svijest o bitnoj povezanosti istine i slobode vodi nas do temeljnog pitanja same biti čovjeka i njegova smislena postojanja jer sloboda je temelj unutarnje mogućnosti ispravnosti, a istina čisto i zbiljsko zadovoljstvo. Samo ljudi koji govore, koji žive istinu (pa bila ona i samo njihova istina) i ako osjećaju da je po moralnim i društvenim vrijednostima ta istina ispravna, mogu odgovarati na pitanja koja muče današnje građane RH.

Na ta pitanja na žalost više nam suptilno neće odgovarati Maja Sever, naša vrijedna pčelica Maja.

Na sva naša pitanja nažalost nećemo dobiti odgovor. Bar dok na izborima aktualna vlast bude dobijala natpolovičnu većinu. Vlast kojoj je, ne zaboravimo, narod dao ovlasti da se obračuna sa kako ono?

Mrziteljima svega hrvatskog!

Ivo Anić
Autor/ica 13.9.2017. u 10:51