PAVELIĆ ANTE PORTAS

Vedran Sršen
Autor/ica 16.9.2019. u 10:28

Izdvajamo

  • U našoj je Republici srušeno preko 3 tisuće antifašističkih spomenika uz istovremeno dizanje nekih novih spomenika, uz imenovanje ulica i trgova, riva i obala po ustaškom Ministru bogoštovlja i prosvjete Mili Budaku. Pa svatko to vidi, na djelu je puzajući proces oživljavanja NDH-azije, ma kakva „moderna Hrvatska“.

Povezani članci

PAVELIĆ ANTE PORTAS

Kada se sruši spomenik Stjepanu Filipoviću, a podigne Miru Barešiću, pa naravno da to podsjeća na NDH. I tko to kaže da se to ne smije reći? Upravo suprotno, dužnost nam je na to ukazati i upozoriti. Jer, rušenjem spomenika Stjepanu Filipoviću srušen je simbol antifašističke borbe u cijelom svijetu, srušene su civilizacijske vrijednosti na kojima počiva suvremeni svijet, Europa i Hrvatska, srušen je simbol otpora koji je kao svojina, baština cijelog čovječanstva zastupljen fotografijom Stjepana Filipovića u naravnoj veličini u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Taj smrad od NDH još se više osjeća i širi kada nakon rušenja spomenika Stjepanu Filipoviću podigneš spomenik ustaškom simpatizeru, fanatiku i teroristi Miru Barešiću, koji je nakon svirepog ubojstva ambasadora Rolovića osuđen u Stockholmu. Na samom suđenju švedski tužitelj osjetio je potrebu reći – „čak da je akcija imala i političke motive, zločin je bio izveden na način koji je toliko svirep, nečovječan, gnusan da svaka priča o političkoj prirodi akcije gubi svaku vrijednost i smisao“.

To nije „moderna Hrvatska“, jer micanjem, sklanjanjem i dizanjem spomenika šalješ jasnu poruku o tome tko si, gdje si i kamo ideš. Predsjedniku Vlade Plenkoviću i predsjedniku Sabora Jandrokoviću puna su usta „moderne Hrvatske“. Naravno da tu od modernosti nema ništa sve dok se ne odgovori na jedno prosto i jednostavno pitanje:

„Kako je moguće da je u „modernoj Hrvatskoj“ Stjepan Filipović svoj spomenik izgubio, a Miro Barešić dobio?“

U našoj je Republici srušeno preko 3 tisuće antifašističkih spomenika uz istovremeno dizanje nekih novih spomenika, uz imenovanje ulica i trgova, riva i obala po ustaškom Ministru bogoštovlja i prosvjete Mili Budaku. Pa svatko to vidi, na djelu je puzajući proces oživljavanja NDH-azije, ma kakva „moderna Hrvatska“.

Kada službeni pozdrav NDH „Za Dom Spremni“, pod kojim su desetine tisuća ljudi, samo zato što su druge vjere ili nacije, ili drugačijeg svjetonazora, poslani u smrt – postaje naša stvarnost i svakodnevnica kojoj svjedočimo, bilo na službenim državnim ceremonijama, fasadama zgrada ili koncertima i sportskim priredbama, sasvim svejedno, te kada pojedini biskupi i javni radnici, pa čak i akademici traže da se ustaški pozdrav „Za Dom Spremni“ uvede kao službeni pozdrav i u Hrvatsku vojsku i kada Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kaže da je to stari hrvatski pozdrav, te ona čuvena Kolindina izjava za koju se nije nikada ispričala, niti je to itko od nje tražio, o „veličanstvenoj atmosferi“ na utakmici gdje se urlalo „Za Dom Spremni“, vikalo „Ubij Srbina“ i tražilo da se sade vrbe za Srbe.

Kada sve to živiš i vidiš te tome svjedočiš, naravno da ti je prva asocijacija na ta zbivanja NDH a ne „moderna Hrvatska“.

I kada iz takve stvarnosti koju živimo izrone tetovirani huligani, navuku crne kapuljače i krenu u pohod da bi terorizirali mirnu srpsku čeljad po selima, kamenujući njihove kuće, mi se tome čudimo. Kao da ne želimo shvatiti da su ti huligani samo egzekutori, oni su posljedica nepodnošljive društvene klime stvorene u Hrvatskoj naspram srpske zajednice. Ta mržnja koja se Hrvatskom valja i korača iskazujući netrpeljivost prema „ostacima ostataka“ srpskog naroda u Hrvatskoj postiđuje i mene kao Hrvata i građanina RH, isto tako kao što pričinja nelagodu svakom istinskom domoljubu ove zemlje.

U vrijeme kada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović preuzimala dužnost ostvarujući svoje predizborno obećanje iz radionice Karamarkovog HDZ-a o uklanjanju biste J.B.Tita iz Predsjedničkih Dvora, mnogi su, pa tako i ja upozoravali predsjednicu:

„Izguravanjem Broza, uskrsnuti ćete Antu Pavelića“

I sada se treba čuditi što se Ante Pavelić pojavio ni manje ni više već u stanu ministra i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kušćevića, odnosno sad bi se mi kao trebali čuditi da je ministar u Plenkovićevoj Vladi čovjek koji je hodočastio u Madrid na Pavelićev „grob od zlata“.

Kada sam nedavno trebao pomoć nekolicine mladića kako bi porinuo kaić u more, poslije bojanja u Blacama na Ušću Neretve, otišao sam u kafić ne bi li pronašao nekoga tko bi mi u tome pomogao, a što je inače običaj u svim primorskim mjestima. Kada smo obavili posao popili smo i piće uz tih dana neizbježnu temu o Lovri Kušćeviću. Jedan od onih koji mi je pomogao reče – pa nije Kušćević sam i u mome stanu visi slika Ante Pavelića. Vidjevši moje začuđeno lice a želeći ublažiti izrečeno dodao je „i ne samo u mene, znam bar još 50-tak njih u čijim stanovima visi slika Ante Pavelića“.

Očito je da svjedočimo stvarnosti u kojoj društvena klima odgovara reproduciranju ovih negativnosti. Ovdje se više ne radi o izoliranim incidentima, riječ je o procesu koji se neće zaustaviti sam od sebe. Kako se to radi pokazala je Austrija na primjeru Bleiburga.

Da više i nema puno vremena, te da Plenković više nema pravo na zabijanje glave u pijesak, pokazalo je najnovije upravo objavljeno ispitivanje Promocije plus po kojem je čak 48% anketiranih građana RH protiv zabrane i kažnjavanja ustaškog pozdrava „Za Dom Spremni“.

Reklo bi se, još malo pa gotovo. Ako se ništa temeljito ne promijeni slijedećih mjeseci, jedino što će preostati Kolindi biti će obznaniti puku:

PAVELIĆ ANTE PORTAS!

Vedran Sršen
Autor/ica 16.9.2019. u 10:28