Papci s bijelim zastavama

Haris Ljevo
Autor/ica 1.9.2015. u 10:00

Papci s bijelim zastavama

Potpuno identična situacija je i sa SNSD-om u Republici Srpskoj. Predsjednik ove stranke Milorad Dodik se totalno pogubio u vremenu i prostoru svog djelovanja, te s vremena na vrijeme djeluje kao da ni sam više ne vjeruje u ono što priča.

Piše: Haris Ljevo

Pisati o njegovim predizbornim obećanjima iz 2014. godine je zaista nezahvalno kada vidimo da ni neka obećanja data još 2006. godine nije ispunio do kraja ili ih još uvijek nije počeo ni ispunjavati. Osim ukoliko je odustao od njih misleći da su ih i birači odavno bacili negdje u podsvijest.

Milorad Dodik je nekad obećavao riješavanje onih problema koje bi stranka kakva je SNSD, barem formalno, i trebao rješavati. Međutim, nakon što je postao apsolutni vladar u manjem bh. entitetu, Dodik je iz javnog govora potpuno odbacio priču o socijalnoj pravdi i jednakosti, boljem životu, a preuzeo je retoriku kakve bi se postidio i SDS iz svojih najgorih dana.

Tokom predizborne kampanje 2014. godine SNSD-ova premijerka Željka Cvijanović najavljivala je da će u Sarajevo umjesto s bijelom dolaziti sa zastavom Republike Srpske obećavajući da će zaustaviti prenošenje nadležnosti s entiteta na državu, te da će neke ranije penesene nadležnosti vratiti entitetu.

Međutim, sve je ostalo na praznim obećanjima. Dodik je svojom retorikom i ponašanjem i u RS-u među srpskim političarima iz dana u dan sticao samo neprijatelje, pa je tako ostao i bez učešća u Vijeću ministara, što znači i bez alata potrebnog za vraćanje nadležnosti.

Počeo je gubiti apsolutnu političku moć i u RS-u, pa je za formiranje entitetske Vlade morao posegnuti za “papcima” kako bi zadržao vlast barem na entitetskom nivou. Novca za kupovinu političkog mira mu polako ponestaje, pa je krenuo u avanturu zvanu Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH sve kako bi skrenuo pažnju javnosti s predizbornih obećanja koja, po svemu sudeći, neće ni doći na dnevni red za ispunjenje.

Milorad Dodik i vlada SNSD-a u RS-u svakodnevno se suočava sa sve većim pritiscima nezadovoljnih radnika, penzionera, studenata, članova boračkih udruženja… Dodik i Cvijanovićka često djeluju kao da se čak i ne sjećaju šta su sve ljudima obećavali tokom predizborne kampanje.

SNSD je obećavao velike investicijske projekte, izgradnju stotina kilometara autoputa, a da još uvijek nisu do kraja završeni radovi na dionicama autoputa započetim još 2006. godine. I pticama na grani u RS-u već je jasno da SNSD neće izvršiti ni najmanji dio svojih obećanja.

Šta je sve Dodik obećao svojim biračima trebalo bi mu još nekoliko mandata na vlasti da ispuni sva data obećanja, a sve je evidentnije da je njegov rok političkog trajanja pri kraju.

Milorad Dodik je najavio održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali još uvijek nije objavio kada bi do referenduma moglo i dođi. Ono što je najavio jeste da bi od referenduma mogao i odustati ukoliko se situacija u radu Suda i Tužilaštva popravi. Drugim riječima, ukoliko Sud i Tužilaštvo ne budu radili na slučajevima vezanim za kriminal u RS-u vezan za SNSD i njegove članove, a počnu proganjati Dodikove političke protivnike, to će značiti da, prema Dodiku, Sud i Tužilaštvo rade svoj posao.

U ovoj analizi osvrnuli smo se na samo neka obećanja tri najjače političke stranke u nacionalnim korpusima, a ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanje druge stranke koje su u vlasti zajedno s ove tri najveće.

Na bh. političkoj sceni odavno je postalo jasno da nema ništa lakše kao obećati velike stvari u predizbornoj kampanji, kao i to da su birači do sada imali naviku da još lakše povjeruju u sva nerealna obećanja.

Valjda će već jednom doći vrijeme kada će birači znati prepoznati realna od lažnih obećanja.

Haris Ljevo
Autor/ica 1.9.2015. u 10:00