Halil Mehtić: Sda odlučuje ko će biti novi reisu-l-ulema

Autor/ica 21.9.2012. u 10:27

Halil Mehtić: Sda odlučuje ko će biti novi reisu-l-ulema

Ustavni sud Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) nakon rasprave danas je jednoglasno odbio žalbu profesora Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici hafiz, dr. Halila ef. Mehtića, koji se žalio na proceduru utvrđivanja kandidata za izbor reisu-l-uleme IZBiH za mandatni period 2012–2019. godine.

Sjednicom je predsjedavao Osman Kozlić, predsjednik Ustavnog suda, dok su sjednici prisustvovali i Mujo Sušić, zamjenik predsjednika Suda, Enes Ljevaković, sudija, Jusuf Šeta, sudija i Adnan Omanović, sudija.

Ustavni sud je konstatirao da žalba nije osnovana, potvrđujući tako legalnost procedure izbora reisu-l-uleme IZBiH.

Hafiz  Mehtić je, podsjetimo, bio kandidat za reisu-l-ulemu. Ali, iako je bio drugi po broju kandidatura za funkciju duhovnog lidera Bošnjaka, na posljednjem Saboru IZ-a BiH nije ušao u krug od tri kandidata o kojima će 23. septembra odlučivati izborno tijelo od 374 člana.

Mehtić, je posjetimo, u žalbi naveo da je došlo do pogrešne primjene materijalnog prava i kršenja pravila postupka. On je smatrao da je došlo i do “grubog i tendencioznog kršenja Ustava i ustaljene procedure evidentiranja, utvrđivanja kandidata i izbora reisu-l-uleme”.

U izjavi za agenciju Anadolija hafiz Mehtić je rekao da se boljoj odluci Ustavnog suda IZBiH nije ni nadao s obzirom kako se proces od početka vodio.

„Ovo je šlag na tortu ujdurme koja su mi napravili. Umjesto natjecanja u dobru, izbor za reisu-l-ulemu doveden je do apsurda da se čovjeku sve ovo iskreno gadi. Nevjerovatno je da Ustavni sud nije vidio osnova pored toliko činjenica koje sam iznio u žalbi. Nemam novih mehanizama da nastavim borbu u konkretnom slučau. Ali, iskreno, sve mi ovo ionako izgleda deplasirano. Očito se u sve uplela politika“, rekao je Mehtić

Autor/ica 21.9.2012. u 10:27