Opozicija poručila Dodiku: Dokazao si da si prevarant i ublehaš

Autor/ica 1.6.2011. u 07:04

Opozicija poručila Dodiku: Dokazao si da si prevarant i ublehaš

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je stavljena van snage ranija odluka o raspisivanju entitetskog referenduma.

I ovu, kao i odluku da se raspiše referendum, inicirao je entitetski predsjednik Milorad Dodik koji smatra da za sada nije potrebno organiziranje takvog vida izjašnjavanja građana.

Treba podsjetiti da je 13. aprila glasovima vladajuće većine i SDS-a usvojen zaključak u kojem je trebalo da se zakaže referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

I tokom današnje višesatne rasprave, koju su pratile poduže pauze, ali i replike, stranke vladajuće većine ostale su pri stavovima koji zastupa i Dodik, da za sada nema potrebe za referendum, jer je od Evropske unije najavljen strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH, dok opozicija tvrdi da vlast nije dobila ništa što BiH ionako ne bi sljedovalo kroz poglavlje 23. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

U obraćanju parlamentu njegov predsjednik Igor Radojičić ustvrdio je da dijalog o pravosuđu u BiH “predstavlja diplomatski uspjeh RS-a”, a time je “zvanično Sarajevo natjerano na raspravu o pravosuđu”.

On navodi da se RS “u narednom periodu argumentima mora boriti za ono što priča godinama o pravosuđu u BiH”.

Klub SNSD-a smatrao je da, osim stavljanja van snage odluke o referendumu u RS-u, potrebno je utvrditi i zaključke i preporuke za strukturalni dijalog o pravosuđu, koji treba da počne 6.juna.

Preporukama je, kazao je Radojičić, neophodno formulirati dva prioriteta, prvi koji se odnosi na kratkoročne ciljeve koje RS traži u tom dijalogu, a drugi koji se odnosi na generalni stav o pravosuđu u BiH.

Zatražio je i da entitetski parlament pozdravi sporazum između visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Catharine Ashton i predsjednika RS-a Milorada Dodika, kao i dijalog o pravosuđu.

Iako poslovnikom nije predviđena takva mogućnost, parlamentu se danas obratio i potpredsjednik RS-a Emil Vlajki koji je sugerirao da se do 1. oktobra zamrzne odluka o raspisivanju referenduma, jer bi time RS pokazala određenu čvrstinu u odnosu na međunarodnu zajednicu.

Tokom rasprave poslanica SNSD-a Gordana Dukić pozvala je poslanike da podrže dogovor Dodika i visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton o strukturalnom dijalogu za reformu pravosuđa u BiH.

 Ona je upitala neistomišljenike šta je alternativa dijalogu i ko to u RS priželjkuje smjene, finansijsku blokadu i izolaciju.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da SDS podržava dijalog RS sa EU o reformi pravosuđa u BiH, ali ne i povlačenje odluke o raspisivanju referenduma.

Branislav Borenović iz PDP-a tražio je da poslanicima bude dostavljeno šta je to Dodik konkretno dogovorio sa Catherine Ashton na sastanku u Banjaluci 13. maja.

Poslanik SDS-a Nenad Stevandić ocijenio je da bi se moglo govoriti o diplomatskoj pobjedi RS samo pod uslovom da je rezultat provedenog refernduma bio zalog za pregovore i dijalog sa predstavnicima EU. 

On je rekao da ova stranka nije promijenila mišljenje o potrebi raspisivanja referenduma i da ne vjeruje obećanjima EU o reformi pravosuđa u BiH koja ne daje nikakvu garanciju.

“Dogovor velikih i malih uvijek obavezuje samo male, dok predstavnici EU u ovom slučaju čak ne moraju više ni da se javljaju na telefon”, kazao je Stevandić.

Obraćajući se poslanicima, potpredsjednik RS Emil Vlajki rekao je da je stvorena buka u vezi s referndumom da bi se skrenula pažnja sa Federacije BiH, gdje se “priprema pravi etnocid”, odnosno politička i teritorijalna eliminacija Hrvata u BiH.

On smatra da bi bilo dobro da se referendum u RS  ”zamrzne“ do 1. oktobra, kako bi RS pokazala određenu čvrstinu u odnosu na međunarodnu zajednicu.

“RS treba da pokaže neku čvrstinu u odnosu na međunarodnu zajednicu u smislu da im se da određeni rok do kada bi trebalo da se pokažu nekakvi konkretni rezultati u vezi sa reformom pravosuđa u BiH”, istakao je Vlajki.

On je predložio da se, ukoliko reforma pravosuđa u BiH krene u dobrom pravcu, početkom oktobra održi sjednica Skupštine RS na kojoj bi bio rezimiran pređeni put u toj reformi, nakon čega bi trebalo odlučiti da li će referendum biti povučen ili održan.

Šef Kluba SDP/SDA Slobodan Popović istakao je da je Dejtonski sporazum okvir koji vrijedi do momenta dok zemlje koje su ga donijele ne odluče da on bude “veći ili manji”, te da bi svi u BiH trebalo da se ponašaju u skladu sa tim.

 On je rekao da je Dodik otvorio proces reforme pravosuđa u kojem treba da učestvuju svi koji imaju pravo na to, a da rezultat toga treba da bude BiH kao pravna država

Tagovi:
Autor/ica 1.6.2011. u 07:04