One-drop rule

tačno.net
Autor/ica 14.7.2013. u 08:17

One-drop rule

U Americi postoji jedna rasistička klauzula koja je korištena u doba zvanične rasne segregacije – “pravilo jedne kapi” (“one drop rule”). Naravno, to pravilo više ne važi, no ljudi ga se i dalje drže kada “definišu obojenu populaciju”.Tome je u Bosni i Hercegovini, kao i u cijeloj Evropi, blizak naš odnos prema Romima. U svakoj čaršiji se zna nena, pranena, djed… od svake romske porodice. To je tako, ništa zvanično, ali prenosi se to “znanje”.

Piše: Zijad Burgić

Jedna kap krvi definiše nas u očima rasiste ili nacionaliste bilo koje vrste. Kako to praktično izgleda pokazuje se slikovito izvođenjem “eksperimenta” sa dvije epruvete.

U jednoj epruveti je bijela tečnost, a u drugoj crna. Ako se ubaci kap crne tečnosti u epruvetu s bijelom bojom, ona potamni. Kada se kap bijele tečnosti ubaci u crnu tečnost, razlika je neprimjetna. Otuda naziv “pravilo jedne kapi”.

Moj je stav da država mora štititi civilne slobode i građanska prava svake osobe. Što su veća prava manjinske populacije, to je država demokratskija i bolja. Svaki drugi koncept političkog sistema jedne države koji ne garantuje ustavno i ne provodi praktično prema svim svojim građanima jednakost, zaslužuje da bude pometen sa političke scene.

Što se tiče popisa i nacionalnog ili vjerskog određenja, to treba prepustiti pojedincu jer se, u krajnjem, radi o njegovom vlastitom identitetu. Tu niko izvan njega nema šta da se upliće, to je narušavanje individualne slobode.

tačno.net
Autor/ica 14.7.2013. u 08:17