Ministar naš nasušni!

Edin Osmančević
Autor/ica 3.7.2018. u 10:38

Izdvajamo

  • Dane Malešević kao i njegovi mentori smatraju da će Bosanci i Hercegovci olako prihvatiti velikosrpske teze „da srpski narod bez obzira gdje on bio treba da uči isti jezik, istoriju, geografiju jer se radi o istom narodu, ista mu je istorija, govori istim jezikom i normalno je da nastavni planovi i programi za djecu u osnovnim školama trebaju biti isti“? Nije Dane Malešević slučajno zalutao na mjesto čovjeka najodgovornijeg za obrazovanje, prosvjetu i kulturu u manjem bh.entitetu. Dane je oličenje Krležine izreke „Tko je propao na svim životnim poljima, preostaje mu još bavljenje poezijom i politikom".

Povezani članci

Ministar naš nasušni!

Foto: NAP

Vjerovatno se starije generacije sjećaju kako je započet raspad Jugoslavije? Upadom Srbije u platni promet bivše SFRJ, u ljeto 1990. godine, Miloševićeve štamparije novca radile su bez prestanka, dan-noć. Uspio je Milošević da toliko naštampa para, da je njemačka marka koja je vrijedila 7 dinara, skočila na 11,5 a u oktobru iste godine na 13 dinara. Srbija je zatim na neustavan način mijenjala Ustav, ukinuvši autonomiju Vojvodini i Kosovu a njihove predstavnike zadržala u Predsjedništvu bivše SFRJ.

Nešto slično se danas dešava upadom Republike Srbije u obrazovni sistem Bosne i Hercegovine.

Od septembra učenici osnovnih škola u Republici Srpskoj i Srbiji, kako Dane Malešević ministar prosvjete i kulture RSa najavljuje, učiće po usaglašenim nastavnim planovima i programima nacionalnu grupu predmeta, odnosno srpski jezik, istoriju, geografiju odnosno poznavanje prirode i društva u nižim razredima. Svima je jasno da ova Maleševićeva avantura duboko zadire u suverenitet i integritet BiH, prikrivena plaštom paralelnih odnosa sa Republikom Srbijom. Na stranu to  što će se iz budžeta BiH odvajati pozamašan novac za nabavke udžbenika iz Republike Srbije.

Dane Malešević kao i njegovi mentori smatraju da će Bosanci i Hercegovci olako prihvatiti velikosrpske teze „da srpski narod bez obzira gdje on bio treba da uči isti jezik, istoriju, geografiju jer se radi o istom narodu, ista mu je istorija, govori istim jezikom i normalno je da nastavni planovi i programi za djecu u osnovnim školama trebaju biti isti“? Nije Dane Malešević slučajno zalutao na mjesto čovjeka najodgovornijeg za obrazovanje, prosvjetu i kulturu u manjem bh. entitetu. Dane je oličenje Krležine izreke: „Tko je propao na svim životnim poljima, preostaje mu još bavljenje poezijom i politikom“. Namjenski postavljen, po političkom zadatku sprovođenja Dodikove antibosanske politike uspio je da nam pokaže koliko je nesposoban i glupo zadrt. Uspio je Dane da uništi budućnost mladih generacija i zavije ih u crno politikom zaglupljivanja i nazadovanja. U paralelnom svijetu iluzija u kome on, Dodik i Cvijanovićka žive a niko to ne vidi; otvaraju se  nove osnovne škole, mladi se vraćaju iz inostranstva jer kvalitet obrazovanja nije nigdje kao kod nas, nigdje ni traga od bijele kuge tako da nam prirodni priraštaj puca od sreće.

Profil „ministara po profesiji i branitelja srpstva“  nepogrešivo je skenirao, pred svoju smrt 1992. godine, legendarni Koča Popović. Pa onda da zaključim ovaj tekst sa njegovim komentarom;

„Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj istoriji”.

Edin Osmančević
Autor/ica 3.7.2018. u 10:38