Izvini, ali oprosti

Autor/ica 25.5.2011. u 02:40

Izvini, ali oprosti

 

Programska izjava UO RTS

Novoimenovani Upravni odbor RTS-a nastojaće da kroz programe Javnog servisa Srbije sprovodi načela vladavine prava, socijalne pravde, građanske demokratije, ljudskih i manjinskih prava, i slobode i pripadnosti evropskim načelima i vrednostima. Upravni odbor uputio je izvinjenje građanima Srbije i regiona koji su ’90-ih godina, u tadašnjem programu kuće, bili predmet uvreda, kleveta i govora mržnje.

 

Iz pouzdanih izvora saznajemo da se general Ratko Mladić izvinio svima koji su imali neprijatnosti zbog njegovog ponašanja. Osobito se izvinio holandskim vojnicima u sastavu UN-a koji su se ‘zatekli’ u Srebrenici kada je on tu ‘slučajno’ prolazio. Žao mu je, jer su se ljudi bez veze inkomodirali kada su na područje pod zaštitom UN uletele njegove vojne snage (sve junak do junaka). General Mladić se zahvaljuje Holanđanima jer su mu pomogli oko ‘sortiranja’ neprijateljskih vojnika, osobito žena i dece. Mislim, našli Muslimani da ratuju na onoj vrućini, pa se još zavukli UN za leđa, ali se general Ratko nije dao prevariti, a ni obeshrabriti. Jedino mu je iskreno žao holandskih vojnika koji su se bespotrebno isprepadali i isfrustrirali. Takođe, general Mladić želi da se izvini holandskoj vladi koja je zbog ‘Slučaja Srebrenica’ podnela ostavku, a iz sveg srca je podržao inicijativu za odlikovanje hrabrih Holanđana koji su svojom visprenošću i odvažnošću sprečili najgore. Naime, da nije bilo holandskih vojnika UN, Mladićevi ratnici nikada ne bi stekli slavu koju danas imaju. Ko zna da li bi se za navodni ‘genocid’ i znalo da nije bilo holandskih vojnika da svedoče o ovom događaju. A opet, da nije bilo generala Mladića Holanđani bi bili zapamćeni samo po prostim vojničkim šalama o ženama iz Srebrenice, a ovako su ušli u legendu… Zbog svega ovog general Mladić se iskreno nada da će holandska vlada prihvatiti njegovo izvinjenje, ali i preneti njegove pozdrave bivšim vojnicima UN koje je on nehotice izložio ratnom riziku.

General Ratko Mladić takođe želi da se izvini svim građanima Srbije koji godinama trpe zbog njegovog ‘patriotskog’ ponašanja. Možda mi to danas ne možemo baš najbolje shvatiti, ali jednog dana ćemo biti zahvalni ovom iskrenom patrioti i borcu za pravdu. Žao je Generalu što građani Srbije pate i što su zatočenici podmukle propagande Haškog tribunala, NATO, EU, USA i sl. Ako im se sada preda, pa zašto se onda skrivao ovoliko godina? Zar će da izda sebe i sve one koji veruju u njega? General nam poručuje: «Izdržite još malo, dok potrošim još malo ovih ovozemaljskih dana, a kada se preselim u večnost staću uz desnu stranu Caru Lazaru ovenčanog slavom Božijom. Izdržite još malo, moji junaci…» – ovde se traka prekida tako da ne znamo šta nam je General još poručio.

Korištenje apokrifnih materijala je deo postmodernog manira pisanja pa sam se i ja, ovako neuk, okušao u ovoj formi. Znači sve što sam naveo u vezi sa generalom Mladićem je čist proizvod moje nezdrave mašte i bolesne fantazije, a verovatno ste to i sami primetili, tako da je i ovo moje ‘pojašnjenje’ potpuno nesuvislo. No, ove moje ‘fantazije’ su se pokrenule onda kada sam pročitao izvinjenje novog Upravnog odbora RTS. Što se mene tiče, bolje da se i nisu izvinili jer nema tog izvinjenja koje može oprati ovaj javni (stidim se to i napisati) servis Srbije. Toliko mržnje, gadosti, laži, kleveta – najgore propagande na kojoj bi im i Gebels pozavideo –  izručio je ovaj javni servis pred svoje gledaoce devedesetih godina, da im nema iskupljenja još dugo vremena, možda i nikada. Jedino što može iskupiti RTS jeste puna saradnja sa istražnim organima koji bi sproveli opsežnu isragu o ulozi RTS u ratno-huškačkoj propagandi. Javni servis mora da se opravda i objasni zašto je bio servis samo jedne političke partije – SPS, i zašto je psihički maltretirao svoje gledaoce. Devedesetih, za vreme ratova Srbije sa celim svetom, posle samo jednog Dnevnika – koji je trajao preko sat vremena, i koji ni Džordž Orvel ne bi mogao da zamisli –  ‘prosečan’ gledalac je bio spreman na sve.

Znači, ako Veliki vođa-brat kaže da ćemo jesti korenje, nema zezanja, tako ima da bude; ako kaže da moramo da ratujemo, onda se vadi kućno naoružanje i kreće u boj, nema tu ‘dva zeca-tri zeca’…  Ako je nešto propustio na Dnevniku onda bi, prosečni srpski građanin/građanka, kupio/kupila neko od dnevnih novinskih izdanja tipa: Politika, Večernje novosti, Borba itd., a tu bi onda dobio/dobila neophodnu dozu ludila kako bi preživeo/preživela dan. I ko je odgovarao za ovo širenje ratne propagande i sveopšteg ludila? Pa, niko… Novinari koji su devedesetih pokušavali da pišu drugačije i normalnije, vlast je obeležavala kao izdajnike i strane plaćenike, tako da su trpeli neviđene torture, a neki su svoje pisanje platili i  glavom – ubila ih prejaka reč. I ko je odgovarao? Pogađate, niko… No, ovo zlo se nije zaustavilo ni posle petooktobarske revolucije. Nastavile su razne Službe i Družbe da kinje novinare, postavljaju im bombe pod prozore, prete im i ucenjuju. Kako je to moguće?

Pa, zar je ‘mrak’ devedesetih opstao i danas? Jeste, nažalost, i to demokratski mrak! Spojile se se ove tamne sile sa ‘plavetnilom’ demokratskih promena i napravile neku ‘sivu maglu’ koja nam skriva slobodan horizont. Devedesetih ti je barem bilo jasno ko je ko i na kojoj je strani. Ovo danas ne može niko da razume jer se spojilo ono što se inače ne spaja i porodili su se neki Frankenštajni koji nam kroje sudbinu i određuju budućnost. Jedan od tih Frankenštajna je i RTS, tzv. javni servis građana Srbije. I oni bi danas da se izvuku sa samo izvinjenjem! E pa ne može tek tako dragi moji RTSS-ovci, «malo morgen» – što bi ono rekao vaš Veliki i nikada prežaljeni Vođa. Morate vi prvo da položite račune, a oni su ‘debeli’, krvavi, slani od suza, natopljeni našom mukom. Kada prestanete biti javna kuća koja nudi svoje ‘kapacitete’ samo političarima koji su na vlasti, onda ćete moći da  postanete javni sevis građana, a ne samo servis tzv. političke elite. Javni servis građana Srbije, to nama treba, a ne vaša izvinjenja.


 

Autor/ica 25.5.2011. u 02:40