Novim ZOR-om do smanjenja radničkih prava

tačno.net
Autor/ica 10.4.2014. u 11:53

Novim ZOR-om do smanjenja radničkih prava

Novi prijedlog Zakona o radu zasigurno neće donijeti nova zapošljavanja jer fleksibilizacija tržišta rada ide na štetu radnicima. Među ključnim pitanjima u raspravama oko novog ZOR-a našla se raspodjela radnog vremena, ugovori na određeno vrijeme i agencijski rad.

Po dosadašnjem ZOR-u puni radni tjedan dopušta 40 radnih uz 8 prekovremenih sati, dok novi prijedlog ZOR-a predviđa 56, odnosno 60 radnih sati tjedno. No, proteklog tjedna nakon dogovora sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca s Vladom, došlo je do “popuštanja” zahtjevima sindikata te je dogovoreno da poslodavci mogu produljiti radno vrijeme do 50, odnosno 60 sati tjedno ako je to dopušteno kolektivnim ugovorom.

Novim ZOR-om nezaštićeni ostaju i radnici koje zapošljavaju agencije za privremeno zapošljavanje. Do sada su oni mogli biti zaposleni na maksimalni rok od godinu dana, a novim prijedlogom se taj rok povećava na tri godine. Prema posljednjim dogovorima, agencijskim radnicima su izjednačena prava s pravima radnika na određeno, ali rok od 3 godine ostaje.

Prijedlog novog ZOR-a ne previđa ni smanjenje korištenja ugovora o radu na određeno vrijeme. Umjesto da bude prijelazni oblik zapošljavanja, rad na određeno vrijeme u predloženim izmjenama dopušta poslodavacu održavanje niske razine radničkih prava. Sam radnik ostaje ucijenjen, jer nikada neće znati hoće li mu ugovor po isteku biti produžen. Pregovori o tome i ostalim spornim pitanjima iz novog ZOR-a se nastavljaju.

Udruga BRID – Baza za radnicku inicijativu i demokratizaciju uz podršku Zaklade Rosa Luxemburg radi seriju priloga na temu radničkih prava, radnog zakonodavstva i radničkog organiziranja. Njihov posljednji video posvećen je vrlo aktualnoj temi ZOR-a, o kojoj za BRID govore: Ena Knežević (CESI), Gabrijela Galić (novinarka ‘Novog lista’), Ana Milićević Pezelj (izvršna tajnica za organizaciju, obrazovanje i kampanje u SSSH) i Branka Jagatić (RODA_-Roditelji u Akciji).

Na koji će način nove izmjene ZOR-a utjecati na radnike i radnice govore sugovornice u video prilogu:

 net.hr/ udruga BRID

tačno.net
Autor/ica 10.4.2014. u 11:53