Europski sud otkantao Šimunića: ‘Za dom spremni’ je fašistički pozdrav

G.D. - Index.hr
Autor/ica 30.1.2019. u 16:34

Europski sud otkantao Šimunića: ‘Za dom spremni’ je fašistički pozdrav

Screenshot: YouTube/Europski sud za ljudska prava/ Index.hr

BIVŠI hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić doživio je veliki poraz na Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP), na kojemu je tužio Hrvatsku jer je osuđen zbog izvikivanja ustaškog pozdrava Za dom spremni 2013. godine nakon jedne utakmice na Maksimiru.

Šimunić je zbog toga osuđen na Prekršajnom sudu u Zagrebu, a presudu je potvrdio i Visoki prekršajni sud koji mu je novčanu kaznu povisio na 25 tisuća kuna.

Europski sud za ljudska prava odbio Šimunićevu tužbu

Šimunić se s time nije htio pomiriti, nego je Hrvatsku odlučio tužiti sudu u Strasbourgu, objašnjavajući da je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav, te da je u njegovom slučaju, između ostaloga, prekršen članak 7. Europske konvencije o ljudskim pravima, kao i da mu se ograničava sloboda govora. Osjetio se diskriminiranim jer drugi zbog ustaškog pozdrava nisu bili kažnjeni na sudu u Hrvatskoj.

Šestočlano sudsko vijeće ESLJP-a. predvođeno sucem Linos-Alexandreom Sicilianosom, a kojega je bila dio i sutkinja iz Hrvatske Ksenija Turković, odbacilo je njegovu tužbu po nekoliko osnova, između ostaloga i po toj da nije u ovom slučaju nadležno analizirati ujednačenost hrvatske sudske prakse.

Izvikivanje ustaškog pozdrava predstavlja “manifestaciju rasističke ideologije”

No ključna je poruka ESLJP-a da je “Šimunić kao poznati nogometaš i uzor mnogim navijačima morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati”.

Sud je zaključio da je “ustaški pokret nastao iz fašizma te da je utemeljen na rasnoj mržnji i stoga simbolizira mržnju prema ljudima temeljenu na različitoj religiji ili etničkom porijeklu” te da je izvikivanje ‘Za dom spremni’ “manifestacija rasističke ideologije”. Dodaju i kako je ustaški režim bio totalitaran.

Index.hr

G.D. - Index.hr
Autor/ica 30.1.2019. u 16:34