Novcem protiv istine

Dino Prohić
Autor/ica 2.4.2019. u 11:09

Novcem protiv istine

RS koristi velike sume novca svojih građana ne bi li se promijenila istina o Srebrenici. Kada bi promijenili politiku, građanima RS i cijele BiH budućnost bi bila daleko svjetlija.

Mrlje na savjesti se, kažu, najbolje peru novcem. Vlasti u RS investiraju ogromne sume novca u reviziju već razjašnjenih događaja u Srebrenici. Umjesto da taj novac iskoriste za isušene fondove penzionog i socijalnog osiguranja. Loša strategija kojoj je i dalje važniji opstanak (ničim ugrožene) RS, na štetu naroda koji tamo živi.

Novac ruši i gradi, čini sve što hoće. I pravog i pravdu s razlogom ubija. U pokušaju da se promijene istorijske činjenice o ratu u BiH, a pogotovo o genocidu u Srebrenici, vlasti RS više puta su se izblamirale a uz to potrošile gomile novca. Najnoviji skandal sa samoproglašenim grofom i konzulom kraljevine Tonga u Čikagu, Stefanom Karganovićem, još jedan je primjer kako se vlada RS razbacuje sa novcem poreznih obveznika.

Nevladina organizacija čiji je Karganović bio direktor od 2008. do 2014. godine bavila se nečim što se zvalo ‘’Istorijski projekat Srebrenica’’ te je od vlasti RS dobila dva miliona maraka. Novac je potrošen, jasno, bez bilo kakve evidencije. Ne treba ni podvlačiti da su i željeni rezultati izostali. Karganović je “nestao” i po svemu sudeći se nalazi u SAD, kao i drugi potpisnik publikacije o Srebrenici, Ljubiša Simić, ljekar opšte prakse, koji se predstavljao kao forenzičar ali je u međuvremu specijalizirao neurohirurgiju.

Očaj vlasti RS je ovdje transparentan. Sumnjivi likovi sa više nego upitnom prošlošću se angažuju i dodjeljuje im se 2 miliona maraka za njihov “rad”. Upitno je koliko su vlasti RS ispale naivne pri angažovanju varalice Karganovića a koliko su saučesnici u pokušaju obmanjivanja javnosti.

Vlasti RS u prosjeku su mjesečno izdvajale oko 350 hiljada dolara za potrebe lobiranja i promocije u SAD. Troškovi lobiranja u korist Republike Srpske su dosegli vrhunac upravo te godine – više od 5,3 miliona dolara, da bi se kasnije ustalili na 2 do 3 miliona dolara godišnje. Prema nekim podacima entitetske vlasti su potrošile oko 30 miliona dolara iz budžeta na lobiranje samo u SAD. Čitaoci mogu i sami procijeniti koji su rezultati toga.

No entitetske vlasti ne posustaju u svojim nastojanjima da mijenjaju istoriju. Početkom ove godine imenovane su komisije za Sarajevo i Srebrenicu koje takođe vode kontroverzni istoričari. Izraelski istoričar Gideon Greif, koga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Zlatnom medaljom za zasluge, vodi komisiju za Srebrenicu. Griefov rad vezan za Jasenovac žestoko je kritiziran od, između ostalih istoričara Iva Goldsteina. Vođa komisije za Sarajevo je takođe izraelski istoričar Raphael Israeli, koji je nedavno izjavio da prijatelji Srba Mladića smatraju herojem. U istom intervjuu kaže da je islam u Evropi radikalan, te da bi SAD trebale biti na strani Srba.

Naravno, sav taj angažman košta porezne obveznike, a angažman kontroverznih istoričara ili dokazanih prevaranata kao što je Karganović, rijetko je donio nešto dobro.

Današnja strategija vodi samo kad produbljivanju već ionako lošeg stanja a u najcrnjem scenariju može dovesti i do novih sukoba. Narodu BiH sukoba i razglabanja o sukobima je već i preko glave.

Vlasti RS su s pravom zabrinute za svoj imidž u svijetu. Jedini ispravan način da se to promijeni je promjena politike. Ni jedna komisija, ni jedna marketinška kampanja ne može postići ono što bi mogla drugačija politika.

Dino Prohić
Autor/ica 2.4.2019. u 11:09