Nastavak kataklizme: Više od 50 posto Odžaka pod vodom, iseljeno oko 5.000 stanovnika

tačno.net
Autor/ica 22.5.2014. u 07:39

Nastavak kataklizme: Više od 50 posto Odžaka pod vodom, iseljeno oko 5.000 stanovnika

Na području vogošćanskog naselja Ugorsko, na udaljenosti oko 400 metara od glavne putne komunikacije Vogošća – Sarajevo prijeti opasnost od daljnjeg aktiviranja klizišta koje je već ugrozilo nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, a također je slijeganjem tla na dužini od 7-8 metara oštećena i jedina putna komunikacija u tom naselju i na tom mjestu je prohodna samo jedna traka.

Već od prije nekoliko dana u potpunosti je aktiviranjem klizišta oštećena alternativna putna komunikacija kojom su stanovnici padinskih dijelova Ugorskog mogli stići kroz naselje Barica u Hotonj i tako izaći na glavnu putni pravac prema Vogošći, odnosno Sarajevu.

Mještani iz okolnih stambenih objekata također strahuju od daljnjeg klizanja terena, te osim ugrožavanja i oštećenja objekata strahuju i od mogućnosti potpunog prekida putne komunikacije kroz Ugorsko.

Mještanin Ugorskog Zijad Ljevaković, čija je kuća najdirektnije ugrožena klizištem i velikim odronom zemljišta, u izjavi Agenciji Fena je potvrdio da su nadležne općinske i službe civilne zaštite bile na terenu i snimile stanje, te se nada da će što hitnije započeti sanacija klizišta.

Uz pomoć mještana i građevinske operative proteklog vikenda su vršene preventivne radnje na prokopavanju terena i postavljanju cijevi za prikupljanje i odvođenje podzemnih voda koje su prouzročile pojavu klizišta, koja su, međutim, još aktivna i pored prestanka padavina.

Novo klizište aktivno je 30-ak metara niže od mjesta na kojem je izvršeno postavljanje cijevi i na tom mjestu je pored velikog odrona zemlje došlo do slijeganja tla i oštećenja jedine preostale putne komunikacije koja spaja naselje koje broji nekoliko stotina stanovnika.

Uz navedenu putnu komunikaciju također prolaze plinska, vodovodna i druge infrastrukturne instalacije.

Više od 50 posto Odžaka pod vodom

Više od 50 posto općine je pod vodom, a iseljeno je oko 5.000 mještana iz sela koja se nalaze uz rijeku Bosnu.

Najteža je situacija u selima Prud, Vojskova, Zorice te Gornja i Donja Dubica gdje se dubina naplavine kreće od 70 cm pa sve do 4,5m izmjerena u nižem dijelu Pruda.

U gradu djeluje nekoliko privremenih prihvatnih centara, najveći je onaj u velikoj sportskoj dvorani gdje se nalaze evakuirani mještani svih nacionalnosti, čak i iz izbjegličkog Novog naselja Jezero, općina Vukosavlje.

Bez požrtvovne pomoći GSS stanica Ogulin, te Specijalne jedinice MUP Republike Hrvatske za traganje i spašavanje, evakuacija mještana ne bi protekla bez većih ljudskih žrtava.

tacno.net-agenicije, dnevni avaz

tačno.net
Autor/ica 22.5.2014. u 07:39