Nada Zdravič – Otkrivam: Hercegovac budućnosti u Bruxellesu

tačno.net
Autor/ica 22.2.2014. u 08:43

Nada Zdravič – Otkrivam: Hercegovac budućnosti u Bruxellesu

Pred Misijom BiH pri EU, veleposlanik Davidovic sa skupinom REDAH, 19.02.2014.

U utorak 18. februara 2014. BiH je u Bruxellesu, a da nikog nije pitala, bila malo više Hercegovina nego Bosna. Ne poznam nikoga od stotinjak okupljenih zvanica u Misiji Bosne i Hercegovine, stranaca iz egzotične udaljenosti ili iz neposrednog susjedstva, ko je imao primjedbu na taj račun. Naprotiv.

U Misiji BiH pri EU u Bruxellesu predstavila se Regionalna razvojna agencija Hercegovina. Dogovori o njihovoj promociji traju od oktobra: vino, sir, hercegovački specijaliteti – siguran recept kako europsko, nisko, od tmurnih oblaka otežalo nebo,  pretvoriti u mirise i svjetlost Mediterana. Ali REDAH zna svoj posao, nisu se uzdali u poznatu, 100% uspješnu shemu, nego su sa sobom ponijeli magični napitak. Spravili su ga od izložbe fotografija, filma i knjige – sve na temu Hercegovina.

Ivo Pervan autor fotografija i Despina Symons Pirovolidou, direktor European Bureau for Conservation and Development

To je 20 fotografija velikog formata Ive Pervana, koje oduzimaju dah. Prikazan je film ‘Hercegovina’ sastavljen od ovih fotografija i koji je 2011. dobio prestižnu nagradu Oktavijan za najbolji namjenski film. Filmska muzika Mateja Meštrovića djeluje kao čudesni melem protiv mnogih, mnogih smrtonosnih boljki. A da ne bi bilo zabune, ili ne daj Bože zaborava, a ozbiljni smo ljudi – sve su to dokumentirali u knjizi ‘Hercegovina zemlja svjetlosti’  Dr. Bože Skoke. I – sa sobom su poveli svoje ljude, da Bruxelles vidi da je sve što je REDAH predstavio u Misiji BiH – živa istina koja se može provjeriti na licu mjesta.

Zvanica je ovaj put u Misiji BiH, u samom srcu Bruxellesa, bilo više nego obično. Valjda se unaprijed prosuo dobar glas, inače ne znam kako to objasniti. Prolamala se Hercegovina sa hastala, zrcalila se iz kapljica vinskih podruma Andrija i Andjelić, a i Miro Ćorić, predsjednik Udruženja vinara BiH je samo za ovu prigodu u Bruxelles stigao vozom iz susjedne države. A opet, mnoge od nas oči nisu prevarile: važni i utjecajni donositelji euro-odluka, koje se tiču naše zemlje, kao da baš nisu očekivali ono što su zatekli u Misiju : Hercegovina ima neotkriveno blago, evo ga na pokaz. A vi otiđite tamo i uvjerite se sami, ako sad i ovdje ne vjerujete vlastitim očima.

K’o u najbolja pregovaracka vremena, Dirk Lange  je u ime EC vodio pregovore, a sugovornik u ime BiH je bio Igor Davidovic

Autor monografije ‘Hercegovina zemlja svjetlosti’  docent dr Božo Skoko sa Sveučilišta u Zagrebu, Bosancima i Hercegovcima poznat je i kao dopisnik FTV iz Zagreba. Kako da riječima opišem fotografije sa nekoliko stotina stranica ove umjetničke knjige? Predstavljaju jedinstvenu prirodu, ambijent, ljude na ulici i inserte iz njihovih nepatvorenih običaja, obitavališta, tradicije, kamena, zelenila – ne znam to opisati. Svaka fotografija je kao najljepša pripovijetka sa obećavajućim krajem. Kad počnete listati, ponese vas, uporedila bih to sa kupovinom u dućanu najfinijih belgijskih čokolada. Može se provesti cijeli ljetnji dan dopodne u traženju najbolje ili najljepše. Izaćićete sa osjećajem da je ona sočnija, slasnija i ukusnija ostala u dućanu. Jednako je i sa fotkama Ive Pervana u ovoj majstorski zamišljenoj i znalački opremljenoj knjizi o Hercegovini. Svaka fotka će vam se učiniti najljepša. Tako se u dugom i plodnom razgovoru sa fotografom Ivom Pervanom u nevjerici zadržala direkorica Europskog ureda za okoliš, očuvanje i razvoj Grkinja Despina Symons Pirovolidou. Uvjerena sam da se umjetnik-fotograf i ova djelatnica visokog europskog ranga nisu sreli prvi i – zadnji put povodom Bosne i Hercegovine.

Dr Bozo Skoko, autor monografije HERCEGOVINA ZEMLJA SVJETLOSTI, u Misiji BiH pri EU, 19.02.2014.

A da dobra  pozadina, ili odgovarajuća logistika, čudo čini pokazalo se i ovaj put: Misiju BiH su povodom izložbe posjetili veleposlanik R Hrvatske u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, nekadašnja gradonačelnica Dubrovnika i sadašnja članica Parlamenta EU Dubravka Šuica, parlamentarci  Davor  Ivo Stier, gospođa Bušić i Nikola Vuljanić  sa članovima svojih europarlamentarnih svita. Za Bosnu i Hercegovinu nije nipošto nevažno napomenuti – među visokim zvanicama bili su i Vesna Arsić, veleposlanica Srbije u Kraljevini Belgiji i njen crnogorski kolega Vesko Garčević

Aferim Arigato

No, ponekad umorna od balkanskih stotinama puta prepričanih storija, radije prenosim da je ovaj put Misija BiH prvi put ugostila i najviše zvanice iz Amerike i sa dalekog istoka,  iz Japana i Koreje. To nije proizvod slučaja : sponzor REDAHa, koji je u Misiji BiH okupio i Istok i Zapad, je JICA, međunarodna agencija za razvoj Vlade Japana, koja ima svoju podružnicu u Mostaru. U Bruxellesu ju je osobno predstavio Kanichiro Suzuki. Doduše, JICA je poznata po svojim promišljenim poslovnim potezima: u Sarajevu je pod dirigentskom palicom japanskog maestra Toshia Yanagisawe u Narodnom pozorištu 12. februara ove godine održan koncert Sarajevske filharmonije. Organiziran je povodom proslave donacije muzičkih instrumenata koje je osigurala  JICA. Japanski veleposlanik u BiH Hideo Yamazaki je naglasio da se koncertom proslavlja donacija iz oblasti kulture. Vlada Japana finansirala je nabavku 73 ručno izrađena muzička instrumenta u iznosu  od 765.000 KM za Sarajevsku filharmoniju. Šta reći na to? Aferim svi znaju, a bojim se da je arigato malo.

Mladi posjetitelji izlozbe

A mene osobno je najviše obradovalo mnoštvo mladih posjetitelja. Vjerujem da će oni bolje od ostalih znati ocijeniti kako se BiH, ovaj put malo više Hercegovina nego Bosna, otvara i pokazuje svijetu. Docent Dr Skoko, Ljubušak i autor monografije ‘Hercegovina zemlja svjetlosti’ (i u ovom kontekstu posebno značajne knjige koja ima naslov ‘Država kao brend’) na zagrebačkom sveučilištu predaje predmet odnosi sa javnostima. Pitala sam ga da prenese svoje utiske o događaju u Misiji BiH. Svojom rukom mi je napisao, a ja prepisala : ‘Ovo je iskorak, ne samo za Hercegovinu, već i za cijelu državu, jer je – umjesto negativnih informacija o posljedicama rata i razmimoilaženja oko ustrojstva, BiH u središtu Europe ponudila sasvim drugačiju sliku. To je slika koja govori kako BiH ima prekrasnu prirodu, bogatu kulturu te izvrsnu gastronomsku ponudu. Sudeći po reakcijama europskih diplomata, oni očito tek otkrivaju Hercegovinu i njezine turističke potencijale, te je na temelju izložbe, monografije i filma, svrstavaju u regije budućnosti. Visoka profesionalnost i sjajna organizacija Misije BiH u Bruxellesu govore nam kako diplomacija  može uvelike mijenjati imidž BiH i pridonijeti neutralizaciji stereotipa i predrasuda’.

Nikola Dobroslavic, zupan Dubrovacko neretvanske zupanije i Stjepan Primorac, predsjednik Turistickog klastera Hercegovina

Iz Čitluka je na prezentaciju REDAHa u Bruxelles došao i predsjednik Turističkog klastera Hercegovina Stjepan Primorac. Zabilježila sam i njegove riječi: ‘Misija BiH u Bruxellesu pruža maksimalnu podršku i regionalnim inicijativama, kao što je naš klaster. Osnovni zadatak utemeljitelja klastera, a to su 15 firmi iz FBiH i RS, jeste pokušaj brendiranja Hercegovine kao regije i njenog mapiranja na karti Europe’.

Nisam sigurna da mogu sagledati svu kompleksnost i dugoročnost posla koji si je gospodarsko – turistička regija Hercegovina zadala. Vidjela sam u Bruxellesu da je Hercegovina postavila rasadnik poslovnih uspjeha i dobrih vibracija.

U aktualnom vremenu previranja i socio-političkih nemira u cijeloj Europi, svi televizijski kanali su prije par dana prenijeli izjavu  predsjednika industrijske komore Italije, (u kojoj je po enti put pala vlada), koji se obratio političarima: ‘Dajte nam zemlju u kojoj ćete nas pustiti da radimo i proizvodimo’.

Iz naše zemlje mi je jedan poznati i pismeni Sarajlija sa trebinjskim korijenima, ovim povodom napisao: ‘Lijepo je ponekad biti Hercegovac. Evo recimo sad’. Mi, svjedoci susreta Hercegovine sa Europom možemo se samo složiti s ovom konstatacijom.

I jedan pravi kuriozitet: u sali u kojoj je održana prezentacija bilo je i par primjeraka monografije ‘Hercegovina zemlja svjetlosti’, koja nažalost nije bila na prodaju. I – neki su se zaljubili u nju i prisvojili je. To je za Ripleya: u europskoj četvrti Bruxellesa, gdje u posljednje  vrijeme prečesto mnogi od Bosne okreću i leđa i oči – neko je otuđio prelijepe knjige o prelijepoj domovini našoj? Bolju poruku političarima i iscrpljenim građanima Bosne i Hercegovine teško da je iko mogao poslati, i to sa vrlo dobro posjećenog diplomatskog prijema usred Bruxellesa. A izložba fotografija, sva sreća prevelikog formata da bi ih neko u masi mogao otuđiti, ostaje u Misiji BiH otvorena za javnost do 3.03.2014.

Nada Zdravič

21.februar 2014.

Bruxelles

 

 

tačno.net
Autor/ica 22.2.2014. u 08:43