Mržnja prema islamu i diskusija o hidžabu: Zbog njene glave svađaju se Česi

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 7.5.2016. u 10:32

Mržnja prema islamu i diskusija o hidžabu: Zbog njene glave svađaju se Česi

Jedan direktor je dobio mail mržnje jer jedna djevojka nosi hidžab – sada se ovom temom bavi cijela Češka. U vrijeme izbjegličke krize postali su glasniji glasovi protiv islama.

Piše: Keno Verseck –Spiegel.de

Preveo: Ešref Zaimbegović

 „Protiv govora mržnje“ – tako su mladi nazvali svoj video. Oni stoje pred ulazom u školu zajedno sa svojom drugaricom iz razreda Eman Ghaleb, djevojkom sa hidžabom. Neki istupaju i govore pred kamerom. Matej Posta kaže: „Ja sam hrišćanin. Ako hoćete da izbacite Eman iz škole jer ona ne skriva da je muslimanka onda morate izbaciti i mene jer ja ne skrivam da sam hrišćanin.“ Na kraju svi zajedno kažu: „Mi stojimo iza Eman.“

Video je znak solidarnosti i civilne hrabrosti. Snimili su ga i postavili na Facebook učenici i učenice gimnazije u Teplicama. 50 000 ljudi živi u malom sjevernočeškom gradu u blizini njemačke granice. Idilično banjsko mjesto sa prastarim izvorima ljekovite vode.

Povod: Nepoznati su poslali direktoru gimnazije Zdeneku Bergmanu desetine e-mailova. U njima traže od njega da izbaci iz škole Eman Ghaleb – jer ona nosi hidžab. Sedamnaestogodišnja djevojka je po rođenju Jemenka i od 2003. živi sa porodicom u Teplicama. Direktor Bergman za nju kaže da je “pristojna, bistra djevojka” koja donosi mnogo pozitivnog u školsku svakodnevnicu.

Na nastavi kao i u slobodnom vremenu ona nosi hidžab, maramu koja joj pokriva kosu i vrat ali lice se vidi. Eman kaže da je to izraz njenog identitata i nema naravno ništa zajedničko sa ekstremizmom. Pošiljaoci e – mailova gledaju na to drugačije: oni smatraju da je hidžab izraz islamske propagande i zbog toga predstavlja opasnost za češke učenike. Od direktora škole traže da pokaže je li “izdajnik” ili “patriota”.

Protiv “slijepe mržnje” i “populističkih stavova”

Bergman je odgovorio na svojoj Facebook stranici – odbija zahtjev za izbacivanje Eman Ghaleb iz škole i protestuje protiv “slijepe mržnje” i “populističkih stavova”. Kratko potom  školski drugovi Eman objavili su svoj video “Protiv govora mržnje”.

Bergmanovo objašnjenje a prije svega video iz škole izazvali su u Češkoj svađu oko hidžaba – a istovremeno novu žestoku debatu o opštem odnosu prema muslimanima u zemlji. Pritom tu nisu samo desničarski ekstremisti kao iz partije “Osvit” ili organizacija “Blok protiv islama” (BPI), koji ukazuju na “islamsku opasnost” i hidžab vide kao dio “islamske taktike” da malim koracima idu ka uništenju hrišćanske Evrope.

I hrišćanskodemokratski političari špekuliraju o zabrani pokrivanja da bi spriječili stvaranje “islamskih geta i enklava” kao u Francuskoj i Njemačkoj. Socijaldemokratska ministrica obrazovanja Katarina Valachova se doduše izjasnila protiv generalne zabrane pokrivanja i diskriminacije pojedinih učenika ali je također izjavila da škole moraju ostati sekularne i da religiozni simboli ne smiju ograničavati slobodu i prava drugih. Zbog toga svaka škola mora sama odlučiti o zabrani pokrivanja.

Istovremeno su učenici tepličke gimnazije kao i direktor gimnazije na socijalnim mrežema ili e-mailom dobili puno podrške, prije svega od mladih ljudi. Politolog i istraživač ekstremizma Miroslav Mareš vidi u tome “pobunu mladih protiv antiislamskog diskursa mnogih političara”. Svojom hrabrom akcijom učenici iz Teplica su dali tomu značajan doprinos.

“Kultura ubica i religiozne mržnje”

Slična debata oko hidžba bila je već jednom u Češkoj: U jesen 2013. napustile su jedna somalijska i jedna afganistanska učenica jednu medicinsku školu u Pragu. Prije toga direktorica im je zabranila da nose hidžab. Obje djevojke obratile su se češkom ombudsmanu Ani Sabatovoj. Nakon dugog istraživanja ona je u septembru 2014. odlučila da su djevojke diskiminirane – što je u jednom dijelu češke javnosti izazvalo veliki revolt.

Izbjeglička kriza je još jednom drastično zaoštrila ton takvih debata u Češkoj. Na prvoj liniji tog fronta je pritom redovito češki predsjednik Miloš Zeman. On stalno vrijeđa muslimanske izbjeglice označavajući ih kao “teroriste”. U novembru prošle godine učestvovao je zajedno da radikalno desnim vođom “Bloka protiv islama” Martinom Konvičkom na jednom njihovom mitingu. Tamo je rekao da muslimani imaju “kulturu ubojica i religiozne mržnje”. Takve izjave imaju odjek – većina Čeha vidi muslimanske izbjeglice kao opasnost za zemlju.

Problemi sa arapskim turistima

I Teplice su već bile u žiži zbog protuislamskih demonstracija. Banja je omiljeno mjesto za odmor dobrostojećih turista iz arapski država. Prošlog ljeta su se građani Teplica osjećali opterećni bukom koju su stvarali turisti a osim toga bilo je problema i sa ostavljenim otpadcima u jednom parku. Nekoliko stotina protivnika islama, među kojima je bio i Tomio Okimura, šef ekstremnodesničarske partije „Osvit“, iskoristili su ovu priliku da demonstriraju protiv arapskih turista.

A Eman Ghalem i njen otac Mohamed Ghaleb, koji radi kao ljekar u gradskoj bolnici su bili ti koji su ovu svađu smirivali: objasnili su gostima banje pravila ponašanja u mjestu i organizovali su susrete sa domaćima. Od tada opet vlada mir u Teplicama.

Otac i kćerka su zato bili šokirani mailovima mržnje koji su poslani direktoru gimnazije. A zato su još više zahvalni za javno izražavanje solidarnosti. Eman kaže: ”Moji školski drugovi, direktor moje škole i svi koji su se zauzeli za mene, daju mi osjećaj da sam ovdje kod kuće.

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 7.5.2016. u 10:32