Lagumdžija: Ne želimo graditi novu Jugoslaviju

tačno.net
Autor/ica 26.9.2013. u 15:08

Lagumdžija: Ne želimo graditi novu Jugoslaviju

Lagumdžija je u telefonskom razgovoru za AA kazao da će se danas razgovarati i o ”zajedničkom djelovanju”. Također, šef bh. diplomatije je potvrdo da je na temu ”balkanske šestorke” već razgovarao sa ministrom Lukšićem i novim šefom diplomatije Albanije Ditmirom Bushatijem

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i i Hercegovine i ministar vanjskih poslova te zemlje Zlatko Lagumdžija potvrdio je u izjavi za Anadolu Agency (AA) da će visoki zvaničnici zemalja zapadnog Balkana danas, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, razgovarati o inicijativi ministra vanjskih poslova Crne Gore Igora Lukšića za formiranje parlamentarne skupštine zapadnog Balkana, odnosno ”balkanske šestorke” ili skraćeno G6.

Lagumdžija je u telefonskom razgovoru za AA kazao da će se danas razgovarati i o ”zajedničkom djelovanju”. Također, šef bh. diplomatije je potvrdo da je na temu ”balkanske šestorke” već razgovarao sa ministrom Lukšićem i novim šefom diplomatije Albanije Ditmirom Bushatijem.

”Razgovarali smo o tome kako da ta inicijativa bude nešto što se neće sudarati sa drugim inicijativama. To nije inicijativa koja treba da institucionalno zamijeni bilo što. Treba uključiti više zemalja poput, Hrvatske, Slovenije, Turske, Rumunije… Ja vidim to kao praktičnu inicijativu koja bi trebala da se oslanja na nekakve konkretne projekte. Ako možemo da zajedno priđemo Evropskoj uniji (EU), da dobijemo neka sredstva za saobraćajno povezivanje naših zemalja, mislim, dakle, na projekte tog tipa, ta inicijativa ima smisla”, istakao je Lagumdžija.

Dodao je kako će nakon današnjeg sastanka predstavnici zemalja zapadnog Balkana biti bliži ”zajedničkim zahtjevima u svakom slučaju”.

”Saradnje u regionu nikad nije dosta. Ovo nije pokušaj stvaranja novog državnog konstrukta, to nema veze sa istinom i niko pametan na tome ne radi. Vjerujem da se radi o novoj inicijativi koja će, nadam se, biti uspješna u konkretnim projektima infrastrukture, jačanja evropskih kapaciteta… No, vrijeme će pokazati”, zaključio je Lagumdžija za AA, prema čijim riječima „niko ne želi graditi novu Jugoslaviju“.

tačno.net
Autor/ica 26.9.2013. u 15:08