Mostar proslavio svoj rođendan: Antifašiste grupica proustaške mladeži zasula kamenjem

tačno.net
Autor/ica 14.2.2015. u 19:35

Mostar proslavio svoj rođendan: Antifašiste grupica proustaške mladeži zasula kamenjem

Foto: šg

Mostar  je danas obilježio  70. godina oslobođenja od fašizma. Antifašisti su pristigli iz  mnogih gradova BiH, ali i cijele Jugoslavije.

14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara. Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. 14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.

mostar31

Program je počeo polaganjem cvijeća u 10 sati na spomeniku obješenim rodoljubima na trgu Musala, gdje su preživjeli borci pozdravili prisutne i prisjetili se veličanstvene bitke za oslobođenje Mostara i Hercegovine.

mostar33

Brojke poginulih partizanskih boraca  u tim borbama govore o velikom otporu okupatora i domaćih izdajnika i same za sebe najbolje govore o lažima koje serviraju povijesni revizionisti!

mostar32

U 10:45 sati  antifašisti  su krenuli prema Partizanskom groblju  gdje se kao i svake godine, proustaška mladež isprsila junačkim djelima kako ne bi slučajno zaboravili da u Bosni i Hercegovini legalno mogu egzistirati upravo one grupe kojih se stidi i čije zločine osuđuje sav normalan svijet. Ovaj put nisu ništa palili, ali je posjetitelje dočekao novi grafit “Vaše zločince i zločine veličajte negdje istočnije!”, bačena je jedna dimna bomba, a oni najhrabriji okupili su se preko puta ulice kako bi penzionerima i penzionerkama prijetili, prstom prelazeći preko grkljana, te dižući desnicu u zrak. Privedene su dvije osobe, navodno. Policija je osiguravala dolazak autobusa sa antifašistima i put do Partizanskog groblja.

mostar10

banda1

Uvijek su fašisti napadali antifašiste, tako i ovaj put

banda3

 

mostar6

mostar4

mostar7

ostar40

Manifestacija je nastavljena promocijom knjige Dragana Markovine  “Tišina poraženog grada”  u prepunoj sali  Lutkarskog pozorišta Mostar.

mostardraganpromocija4

markovina3

O knjizi su govorili osnivač i dugogodišnji urednik magazina Dani Senad Pećanin,  pisac i novinar Ahmed Burić i Nedžad Maksumić mostarski pisac i glumac!

Video: Pećanin: Markovina će doživjeti sudbinu “izdajnika” Borisa Dežulovića

mostar22

tribina1

Na kraju je održan  okrugli sto o temi: Mostar danas, Slobodan grad ili grad ugušenih civilizacijskih vrijednosti gdje su govorili:  predsjednik SABNOR-a BiH, Bakir Nakaš, učesnik narodnooslobodilačke borbe Azra Šarac, akademik prof. dr. Slavo Kukić, prof. dr. Esad Bajtal, te predsjednik Prve mostarske partije, Semir Drljević Lovac. .

“Dan oslobođenja Mostara, nije oficijelno obilježen. Tamošnja vlast ne pokazuje nikakakv službeni interes za uspjehe antifašističke borbe 1941-1945.

Logički gledano, na vlasti, u Mostaru danas, očito, nisu pobjednici nego oni gubitnici iz tog perioda. A oni ne žele obilježavati svoje poraze.

Ali zato, dobro instruranom mladeži, nastoje iskazati svu svoju idejno-političku omrazu spram jedne svečanosti u čast partizanskog viteštva i slobode; u čast ljudskog dostojanstva i, konačno, u slavu evropskih antifašističkih vrijednosti.

Oni sve to gaze, pristajući svojom šutnjom uz ideološki mrak vlastite kolaboracionističke prošlosti i partnerstva sa nacistčkim snagama Adolfa Hitlera.

Slika oskrnavljenog partizanskog groblja u Mostaru, govori jasnije i glasnije od svih cinično-licemjernih zaklinjanja u europske vrijednosti tamošnjih vlastodržaca.

Uprkos svemu, rijetko preživjeli borci NOB i njihovi današnji sljeddbenici, poštovaoci svjetsko-civilizacijskih antifašističkih vrijednosti, i u Mostaru, danas, 14. 02. 2015. rekli su svoje. Skromno, ali – odlučno i hrabro”, kazao je prof.dr. Esad Bajtal.

tačno.net
Autor/ica 14.2.2015. u 19:35