Vojvodina mora da se odvoji od Srbije ili će nestati!

tačno.net
Autor/ica 13.4.2013. u 16:39

Vojvodina mora da se odvoji od Srbije ili će nestati!

Janja Beč Neumann, ugledni sociolog, istraživač genocida, pisac i predavač izjavila je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA), komentirajući posljednje tenzije u Vojvodini, da je pred tim dijelom Srbije danas pitanje opstanka. ”Mislim da je u …

…  Vojvodini to sada pitanje opstanka – da se odvoji od Srbije! Sada to više nije političko pitanje. To je antropološko, pitanje preživljavanja. Mnoge su kulture nestajale – Maje, Ineke…, iako su bili razvijenije od Španaca. Ja ne znam kako će biti”, kazala je dramatično u razgovoru za agenciju Anadolija Beč Neumann, član Vojvođanskog kluba koji okuplja ugledne intelektualce i javne radnike.

Posljednjih dana u Vojvodini rastu napetosti. Srbijanski mediji izvještavaju o ”vojvođanskoj buni”, te kako se digla ”kuka i motika”. Predsjednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelirao je na smirivanje strasti.

Vlada Vojvodine objavila je u četvrtak na web-stranici prijedlog Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, a u kojoj se, između ostalog, konstatira pojava višestruke povrede ustavnih principa i zakonskih regulativa u odnosu na prava i nadležnosti organa i institucija u Autonomne pokrajine (AP) Vojvodina.

U predloženom dokumentu piše da demokratsko društvo mora da uvažava ”specifičnosti historijskog, nacionalnog, kulturnog, religijskog i političkog pluralizma, kao i da je u njemu prirodno prisutna autonomija kroz koju se, bez ugrožavanja prava drugih, poštuju osjećanja osobne pripadnosti svom narodu, ali i regionalnoj cjelini”.

Uslijedile su žestoke reakcije. Novosaska podružnica Srpske napredne stranke (SNS) vicepremijera Srbije Aleksandra Vučića, a koju je osnovao aktuelni srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, u srijedu je pozvala građane Novog Sada i Vojvodine da se u petak pridruže protestu koji, povodom najavljenje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, organiziraju Udruženi sindikati Sloga GO Novi Sad uz podršku studenata Univerziteta Novi Sad.

Istakli su da će se pridružiti protestu koji se organizira ”povodom najavljenog usvajanja Deklaracije o tzv. zaštiti Vojvodine i separatističke politike Bojana Pajtića, u trenutku kada državni vrh pokušava da nađe najbolje moguće rešenje kako bi se očuvao teritorijalni integritet”.

Osim SNS-a, kako je najavljeno, protestu će se pridružiti i Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, Socijalistička partija Srbije srbijanskog premijera Ivice Dačića, Treća Srbija, Nova Srbija, Srpski pokret obnove Vuka Draškovića, Pokret Socijalista, Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav i druga udruženja i sindikati.

”Vojvodina je devastirana, mislim ekonomski. Vojvodina je u bivšoj Jugoslaviji bila druga po Bruto nacionalnom dohotku (BDP), pismenosti i broju ljudi koji žive iznad linije siromaštva, odmah iza Slovenije. Ona je sada, posle 25 godina i svih ratova, nerazvijeni dio Srbije. Da li će to išta pokrenuti da se Vojvodina oslobodi centralističke vlasti? Vojvodina je mala, manja četiri do pet puta od Srbije. Ako tu jednu malu oblast, to je rečenica profesora Dragana Veselinova iz Beograda, dakle, mali bogati region ko što je bila Vojvodina, priključite jednom velikom i siromašnom regionu kao što je Srbije, onda preko zakona veći region isisava, pije krv bogatog regiona. Čisto preko brojeva”, objašnjava Janja Beč Neumann koja je doktorirala sociologiju na univerzitetima u Zagrebu i Cambridgeu.

Dodaje kako Vojvodina gotovo ništa ne može uraditi u Skupštini Srbije ”jer nas je malo”.

”Da smo svi za autonomiju i Republiku Vojvodinu nećemo ništa uspeti kroz ovakav Ustav Srbije, jer nas je brojčano manje. To je pravilo svuda u svetu. Ako imate jednu malu zemlju, malu teritoriju kao što je Vojvodina, koja je bogata, kada se ona priključi svojom ili tuđom voljom, a ovo je bilo protiv volje većine stanovništva, većem delu koji je siromašniji – veći deo preko zakonitih mehanizama isisava sve što može iz tog manjeg dela zemlje. U kojem će ovo pravcu ići, da li će Vojvodina i dalje siromašiti i nestati kao politički subjektivitet, ja to ne mogu da predvidim. Imam neke naznake da se to neće desiti”, kaže ona.

Dodaje kako je Vojvodina od osam federalnih jedinica bivše Jugoslavije pred početak, kako ga ona zove, trećeg balkanskog rata, ostala jedina federalna jedinica koja nije dobila svoju državnost.

”Vojvodina sada ima 70 posto Srba, a pre 20 godina imala je tek oko 50 posto Srba. U tom smislu, ja ne znam kako dalje, to je za mene nepredvidivo. Ali, čisto otvaraju se neke stvari za razmišljanje…”, naglasila je Janja Beč Neumann.

Beogradu zahtjevi iz Vojvodine više nisu smiješni

Na pitanje da li ima snaga koje podržavaju put Vojvodine o kojem govori, čak i u smislu državnosti, Janja Beč Neumann je ukazala da je Beograd počeo stvari da shvata ozbiljno.

”Vojvođanski klub je jedna mala, potpuno minorna organizacija, udruženje od 190 članova. Tu su uglavnom univerzitetski profesori, obrazovani ljudi, novinari, bivši političari… To je vrlo natprosečan sastav po obrazovanju i posvećenosti ideji Vojvodine. Nema nekog velikog utjecaja. Ali, zanimljivo, pre godinu dana donijeli su Deklaraciju o Vojvodini Republici. Tada se cela elita u Beogradu smejala kao da je to prvoaprilska šala. Čak i prominentni ljudi. Posle  godinu dana, to im više nije smešno”, kazala je ona.

Upozorila je kako je posebno opasno to što nasilje nad Mađarima u Vojvodini raste.

”To se vidi po tome da Amnesty International intervenira. Upozorili su pre par dana da je nasilje protiv Mađara u Vojvodini povećano. Taj srpski fašizam koji je bio fašizam niskog napona, a poslije Srebrenice i fašizma visokog napona. Ponovo se javio u Vojvodini i to opet kao fašizam niskog napona. U kojem pravcu će dalje ići, ne znam. Imam i strah, ali i nadu”, zaključila je Janja Beč Neumann.

tačno.net
Autor/ica 13.4.2013. u 16:39