Miting podrške «Pravda za Davida»: UJEDINJENI U BORBI PROTIV NEPRAVDE

Fahro KONJHODŽIĆ
Autor/ica 28.5.2018. u 12:22

Miting podrške «Pravda za Davida»: UJEDINJENI U BORBI PROTIV NEPRAVDE

Fotografije: Fahro KONJHODŽIĆ

Pravda za Davida je pravda za Dženana, za Denisa, za Selmu, za Editu. Pravda za Davida je pravda za svaki izgubljeni nevini život a nije ih malo. Pravda za Davida je pravda za sve!!!

Sinoć je u Oslu upriličen miting podrške građanima Bosne i Hercegovine koji su pokrenuli seriju protesta pod nazivom «Prvada za Davida». Ovaj skup BH građana koji žive u Oslu održan je u jednom od naljepših parkova u Oslu, a tom prilikom prisutni su mogli potpisati peticiju.

DSC_0003

Mitnig podrške je nastao spontano, kao odjek zbivanja u domovini, a pokrenula ga je grupa aktivista putem facebook stranice.  Skup je otpočeo obraćanjem organizatora Dajana Simakovića, Dine Čehajića i Nathanela Savića. Skupu je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Oslu dr Nedim Makarević. Miting je završen pjesmom «Kilnac u getu», svojevrsnom himnom ovog pokreta, pjesmom koju je napisao i komponovao David Dragičević.

– Sad kada vidimo da se svijest pojedinca konačno probudila želimo da budemo podrška. Da pokažedmo, da, iako smo daleko od njih, duboko suosjećamo sa njima  i da je njihova borba za pravdu i naša borba za pravdu. Apelujemo svim ostalima,  koji sjede kod svojih kuća da podrže svoje sugrađane, jer je to borba za sve nas, za svu našu djecu! Želimo da se ova poruka i podrška čuju daleko! Da znaju da smo tu, da ne šutimo kao neki. Kada sistem postane nepravedan, otpor je dužnost i obaveza  svakog građanina. Ako Davor može, možemo svi! Davore uz tebe smo. Pravda za Davida! Pravda za Dženana! Pravda za svu našu djecu, istakao je Dajan Simaković u svom obraćanju.

Nakon što je prisutne zamolio za veliki aplauz za sve koji su došli da daju podršku «Pravdi za Davida», drugi govornik, Dino Čehajić je rekao da su ovom prilikom misli prisutnih i sa porodicom Memić u Sarajevu. «Mogu vam poručiti da niste sami – a danas je Oslo uz vas!» istakao je on i nastavio:

– Jednog dana je Martin Luther King rekao: “Nepravda bilo gdje je prijetnja pravdi svugdje…Šta god utiče na jednog direktno, utiče na sve indirektno”.

Ja mislim da ovo vrlo dobro objašnjava zašto smo se mi danas okupili. Ja vam se prvenstveno obraćam kao čovjek, prijatelj, otac dviju fantastičnih curica. Čovjek koji brine za budućnost i sigurnost svoje djece – kao svi mi.

Uz to sve me Davidov slučaj posebno dotiče jer sam ja iz Banja Luke – po meni naravno jedan od najljepših gradova Bosne i Hercegovine. Ali ta ljepota je danas postala opasna ljepota…Nakon 24. marta ove godine sve su priče o ljepotama Banja Luke postale suvišne. Umjesto da naša omladina, naša djeca, mogu uživati u lijepim banjalučkim pričama oni moraju strijepiti da ih mrak nebi progutao.

DSC_0042

Najkonkretnije je bilo obracanje Nathaniela Savića, koji je, nakon što se zahvalio prisutnima na podršci, istakao:

– Tražili smo ZAPAD a dobili smo DIVLJI

 – Policijski poslovi u prvom redu su:

– zaštita javnog reda i mira te imovine ali nisu spriječili ubistvo Denisa Mrnjavca 06.02.2008. koji je ubijen u pol bijela dana u krcatom tramvaju samo zbog nevinog pogleda i osmijeha

– sprječavanje kaznenih dijela, prekršaja, njihovo otkrivanje i prikupljanje podataka o tim dijelima i počiniteljima ali nisu spriječili ubistvo Dženana Memića 08.02.2016. i ne da nisu otkrili izvrsioce već ih i dan danas štite i vode istragu u suprotnom smjeru vršeći pravno nasilje nad njegovom porodicom i adhock  tijelom koje je revidiralo istragu i sudski proces

– traganje za počiniteljima kaznenih dijela za koje se progoni po službenoj dužnosti i prekršaje te njihovo privođenje, nadležnim tijelima ali nisu priveli onoga ko je 10.10.2016. automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoc u centru Sarajeva kod Zemaljskog muzeja i koji im je pobijegao ispred nosa i prešao državnu granicu

– zaštita života, prava, slobode, sigurnosti i nepovredivosti osobe ali nisu zaštitili žzivot, pravo i slobodu Davida Dragičevića. Njegova sloboda je oduzeta otmicom između 17. i 18. marta, brutalno su ga povrijeđivali fizički da bi mu na kraju oduzeli život. Strah me je i spomenuti šta sam sve čuo od njegovog oca. Tu nije bio kraj oduzeli su pravo na pravdu njemu i njegovoj porodici tako što su ga bacili u kanal rekavši da se SAMOUBIO pa onda da ga je smrt ZADESILA, kako oni kažu zadesna smrt. Na žalost tu nije bio kraj agoniji njegove porodice. Posthumno su ga optužili da je opljačkao nečiju kuću i od žrtve napravili kriminalca. Kakva je to šizofrenija u glavama nekih ljudi?!

Zar policija ne bi trebala provoditi gore navedeno? Svako odstupanje od toga prije ili kasnije rezultira navedenim posljedicama po društvo i pojedince. Kada kažem policija ja ne mislim na instituciju već na pojedince koji imaju ime, prezime i funkciju u toj policiji. Pojedince koji su odgovorni za stanje u toj instituciji i koji moraju odgovarati za ovakvo stanje i ovolike tragedije koje nisu procesuirane. Ja znam dosta poštennih policajaca koji rade svoj posao savijesno ali mi ne vidimo rezultate njihovog rada zbog onih koji vode tu instituciju. Na žalost odgovorni u policijskim strukturama nisu sami. Tu su i pojedinci iz tužilastava, suda kao i sudski vještaci.

DSC_0047

Pravda za Davida je pravda za Dženana, za Denisa, za Selmu, za Editu. Pravda za Davida je pravda za svaki izgubljeni nevini život a nije ih malo. Pravda za Davida je pravda za sve!!!

“Ko ubije jednu nevinu osobu kao da je pobio čitavo čoviječanstvo”, davno je rečeno.

Hvala vam još jednom na podršci za pravdu koja je slijepa i spora ali je ipak dostižna, hvala vam na podršci porodica ubijenih, hvala vam što se borite za budućnost vršnjaka naše djece, za one starije kao i za one koji dolaze. Hvala vam što ste tu i svojim potpisima nadjačavate poremećene vrijednosti ljudi koji vode ključne sigurnosne institucije. Hvala vam što se borite da zločin bude kažnjen a ne da se opet desi.

DSC_0036

Ambasador Bosne i Hercegvine u Oslu, Nedim Makaravić, koji je došao da podrži ovo okupljanje za podršku «Pravdi za Davida», za tacno.net je podvukao kako je dobro da se i naši u dijaspori angažuju i prate zbivanja u domovini, te i na ovaj način pokušavaju dati svoj doprinos boljitku domovine!

– Ali ja bi podsjetio i na to da su u oktobru ove godine izbori u BiH, pa naši građani u dijaspori i oni koji žive ovdje imaju priliku da i na taj način dorinesu promjenama. Apeliram na sve njih da iskriste svoje demkartsko pravo, da se odazovu na izbore i da glasaju za one za koje misle da će najbolje zastupati njihove interese i da će biti u stanju da provedu promjene za boljitak u našoj domovini.

                                                                                              Za tacno.net iz Osla: Fahro KONJHODŽIĆ

Fahro KONJHODŽIĆ
Autor/ica 28.5.2018. u 12:22