METASTAZE

Gradimir Gojer
Autor/ica 28.11.2018. u 09:43

Izdvajamo

  • Na potezu su ponovo narodi i građani države Bosne i Hercegovine, koji demokratskim skalpelima moraju naći način da ovo metastatsko tkivo krajnje bolesnog društva i države odstrane! Pri tome ne treba čekati! Treba djelati svim demokratskim institutima!

Povezani članci

METASTAZE

foto: tuzlanski.ba

Ponovo nam se navješćuju oluje slične onima iz devedesetih godina prošlog stoljeća

Ono što se trenutno događa u Državi Bosni i Hercegovini teške su metastaze, koje su ovile našu domaju. U cigla tri dana pokazalo se da nacionalističke snage, politička nezrelost i nadirući klerofašizam dalje rastaču ionako krhko tkivo dejtonske Bosne i Hercegovine. Nacionalisti svih boja i oblika, osokoljeni ulaskom najvećeg protivnika Države Bosne i Hercegovine u zgradu Predsjedništva BiH, visoko su digli glave.

Ako tome dodamo nerazumnu antibosanskohercegovačku odluku ministrice zadužene za resor obrane da ne dozvoli uporabu Počasne postrojbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i njihovog Puhačkog okestra da odaju počast svojoj domovini na povjesnom gradu Bobovcu, te današnju bruku u Parlamentu Federacije BiH, gdje je bilo svega samo ne parlamentarizma i demokracije, onda se upotpunjuje slika tragične stvarnosti u politički maligno oboljelom ozračju države Bosne i Hercegovine.

Nije nimalo naivno zvučala niska implicitnih prijetnji člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji neuvijeno, dakle potpuno izravno, od ulaska u svoj kabinet počinje raditi protiv države Bosne i Hercegovine.

Ne sumnjam ni da je odluka ministrice obrane jedan od prvih poteza tzv. plana B, koji je najavio predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Dakle, očekuju nas dalje opstrukcije, očekuje nas to i prilikom konstituiranja vlasti na entitetskoj i državnoj razini.

Različitosti u koaliranjima po kantonima ne moraju značiti slabost, ali pojave nedržavotvornih postupaka zarad privatnih sujeta i neformiranje programskih koalicija zarad uskostranačkih interesa su za funkcioniranje vlasti u Federaciji BiH stvarna opasnost.

Nada da će izborni pobjednici napraviti iskorak iz političke i gospodarski očajne, a sigurnosno kritične situacije, postaje sve manjom…

I dok se skandaloznom atmosferom na konstituirajućoj sjednici Parlamenta Federacije BiH šalju jasne poruke svađalačko-primitivnog tona, nikoga od tih zastupnika ni briga nije što se dešava oko Bosne i Hercegovine, u okruženju krajnje nedobronamjernih državnih politika Srbije i Hrvatske, koje i dalje ne odustaju od neostvarenih ratnih ciljeva, puštajući preko zloglasnih sluganskih im medija poruke o disoluciji, pa i raspadu Bosne i Hercegovine.

Na potezu su ponovo narodi i građani države Bosne i Hercegovine, koji demokratskim skalpelima moraju naći način da ovo metastatsko tkivo krajnje bolesnog društva i države odstrane! Pri tome ne treba čekati! Treba djelati svim demokratskim institutima!

Jer ponovo nam se navješćuju oluje slične onima iz devedesetih godina prošlog stoljeća!

Metastaze su velike, takve da nisam siguran u evolutivne postupke njihovog otklanjanja.

Ponoviću rečenicu nedavno ispisanu na stranicama ovoga portala: ne dozvolimo rastakanje, disoluciju i uništenje ZAVNOBIH-ovske i dejtonske države Bosne i Hercegovine.

Radi budućnosti naše djece urazumimo se, izaberimo najkompetentniju i najbosanskohercegovačkiju vlast, koja će biti servis građana i zaštitnica domovine!!!

Gradimir Gojer
Autor/ica 28.11.2018. u 09:43