Milanović: Ulazimo u nešto što znamo da je dobro, ali što se mijenja

Autor/ica 19.1.2012. u 11:11

Milanović: Ulazimo u nešto što znamo da je dobro, ali što se mijenja

Saborski zastupnici jutro su počeli raspravom o tijeku i rezultatima pregovora s Europskom unijom. Radi se o tomei za koju su mnoge stranke smatrale da se ranije trebala naći na raspravi, no vladajuća Kukuriku koalicija i glavna oporbena stranka HDZ smatrali su da bi prigoda za raspravu bila upravo tik pred referendum na kojem će građani odlučiti žele li pristupiti Europskoj uniji

‘Europska unija je dobra za Hrvatsku i Europska unija je dobra za ovu generaciju i generacije koje dolaze. No EU nije panacea i nije recept i najbolji dokaz za to je ono što se u Uniji događa zadnjih godina. Situacija nije sjajna, ali EU je i dalje najuređenija, sociološki, ekološki, ekonomski i regulacijski najzahtjevnija zajednica koju je ljudski rod ikada i igdje osnovao. S najvećim standardima zaštite ljudskih prava, tolerancije različitosti, ulaganja, poticaja, harmonizacije i izbjegavanja nejednakosti. Ulazimo u nešto što znamo da je dobro, ali što se mijenja. Na nama je da izvučemo najbolje iz sebe i Unije i da uđemo u Europsku uniju i Europska unija u Hrvatsku’, uvodno je zastupnicima rekao premijer Zoran Milanović.

Onima koji događaje zadnjih godina u Europskoj uniji tumače kao razlog i argument za neulazak u EU,Milanović je pojasnio: ‘Što se tiče prospreriteta i bogatstva ima još nekoliko zajednica koji se s EU mogu mjeriti no EU je ipak bez premca. U ovoj krizi vidimo da postoje dobri i manje dobri, no za to su si krivi sami. Postoje oni koji na vrijeme poduzimaju reforme i oni koji su u tome sporiji.’


Milanović je uvjeren da i kada se uzmu sve loše i dobre strane, da i dalje nema boljeg od Europske unije. ‘Uvijek smo bili samo jedna suza na kiši i sad smo po prvi put država. Ovo je najjače što je Hrvatska ikada imala. Nama preostaju dvije mogućnosti – da ostanemo samostalni na jedan konzervativni način ili da se priključimo europskom savezu kojeg smo pročavali zadnjih dvadeset godina’, zaključio je Milanović.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je u uvodnom izlaganju rekla da je Hrvatska na svom putu u Europsku uniju pregovarala drugačije, kao prva zemlja o nekim poglavljima o kojima drugi nisu pregovarali kao Poglavlju o Pravosuđu i temeljnim pravima. ‘Tijekom pregovora imali smo neke poteškoće, ali mogu reći da proces imao manje smisla da nismo imali to poglavlje u kojem je stajao samo zahtjev za transparentnim i funkcionirajućim pravosuđem. Imamo još puno prostora za napredovanje, ali danas imamo temelje za izgradnju funkcionirajućeg pravosuđa’, rekla je Pusić

Ministrica Vesna Pusić je naglasila naše probleme nitko neće riješiti ako ih ne riješimo mi sami, ali članstvo daje bolju priliku i šansu da se zemlju izvede iz krize.

‘Obično se govori o novcima, da li će nam biti dostupni europski fondovi, ali za Hrvatsku, za zemlju koja za povijest traje kratko, za nas je najvažniji argument, stabilnost institucija i trajnost države,’, smatra Pusić. Bez svega toga nema ni ničega drugoga, dodala je, ni ljudskih prava ni gospodarskog opravka. 

‘Za nas je proces pregovora bio ne samo proces prilagodbe već proces izgradnje države. Mnoge od institucija koje imamo danas nismo imali prije 10, pet ili dvije godine. Mi smo kroz pregovore gradili državu’, kazala je ona. Zbog toga je, nastavila je, za nas najvažnije od svega što EU osigurava stabilnost da će zemlja potrajati. 

‘Ta stabilnost se ogleda i u kako na nas gledaju strani investitori. O tome ne treba imati nikakve dileme da se ta vrsta stabiliziranja reflektira na međunarodne financijske institucije je činjenica i tome moramo voditi računa’, naglasila je Pusić

Dodala je da bez sposobnosti da definiramo projekte i ciljeve neće nam ništa pomoći, a u prvih šest mjeseci članstva EU-a uprihodit ćemo 449 milijuna iz fondova i 180 milijuna eura koji su neovisni o projektima koji dolaze kao sredstva za prilagodbu. U tom istom razdoblju na račun E U-a uplaćujemo 275 milijuna, to je možda banalan argument, ali je važan’, poručila je Pusić. Na kraju je i važnu činjenicu da se ulaskom u EU moći slobodno putovati europom bez putovnica.

T-portal

Autor/ica 19.1.2012. u 11:11