Jadranka Dizdara, supruga predsjednika stolačkog SDP-a, odbila radno mjesto na koje je primljena zbog diskriminacije povratnika pri zapošljavanju

tačno.net
Autor/ica 16.5.2013. u 11:24

Jadranka Dizdara, supruga predsjednika stolačkog SDP-a, odbila radno mjesto na koje je primljena zbog diskriminacije povratnika pri zapošljavanju

Jadranka Dizdar, supruga Nerina Dizdara, predsjednika stolačkog SDP-a, podnijela je otkaz,  odnosno odbila je radno mjesto na koje je primljena zbog kako je navela diskriminacije povratnika pri zapošljavanju.

Nakon što je danas, u četvrtak 16. 05. 2013. obznanjen popis primljenih uposlenika u kantonalnom Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba u Stocu, Jadranka Dizdar odbila je radno mjesto na koje je primljena.

Razlozi za odbijanje radnog mjesta na koje je primjena su diskriminacija pri zapošljavanju povratnika iskazana je u brojčanom nesrazmjeru između primljenih povratnika Bošnjaka i Srba naspram broja primljenih Hrvata.

Naime, iako je u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine na području Općine Stolac živjelo 33% Hrvata i 67% građana koji su se izjasnili drugačije, pri zapošljavanju je primijenjen obrnuto proporcionalan omjer pa je na 2 primljena Hrvata primljen 1 građanin druge nacionalnosti.

Iako je među 10 primljenih Bošnjaka i Jadranka Dizdar, koja među rijetkim ispunjava sve uslove za mjesto za koje je konkurisala, ona je podnijela otkaz solidarišući se sa ostalim diskriminisanim povratnicima, ne pristajući tako na princip trgovine općim interesima zbog ostvarenja ličnog interesa.

Kompletan tekst pisma kojim Jadranka Dizdar odbija radno mijesto u Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom prenosimo u cijelosti:
Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba Stolac
n/r g. Nikica Markić, direktor
Humska b.b.
88360 Stolac

Poštovani g. Markić,

Ovim putem Vas obavještavam da odbijam pristupiti zasnivanju radnog odnosa na mjestu medicinara na koje sam primljena po konkursu br. 02-55/13 objavljenom u Dnevnom listu od 09. 04. 2013. godine. Razlog je diskriminacija pri zapošljavanju povratnika koja je iskazana u brojčanom nesrazmjeru između primljenih povratnika Bošnjaka i Srba naspram broja primljenih Hrvata. Kao što Vam je poznato, prema popisu stanovništva u BiH iz 1991. godine, Općina Stolac je brojala 18.681 stanovnika, od čega 8.101 su se izjasnili kao Muslimani, 6.188 kao Hrvati i 3.917 kao Srbi uz 475 ostalih. Grad Stolac je brojao 5.530 stanovnika, od čega 3.426 Muslimana, 1.111 Srba, 653 Hrvata i 340 ostalih. Omjer primljenih građana različitih nacionalnosti po iznad navedenom konkursu ni približno ne oslikava omjere iskazane posljednjim popisom stanovništva. U slučaju da ova ustanova odluči postupiti u skladu sa Ustavom BiH i važećim zakonima te ispravi ovu nepravdu ravnopravnim zapošljavanjem građana svih nacionalnosti, sa radošću ću prihvatiti radnu obavezu na radnom mjestu za koje zadovoljavam sve zakonom propisane uvjete.

S poštovanjem,
Jadranka Dizdar
Stolac, 16. 05. 2013.

Ovaj čin gospođe Jadranke Dizdar potvrđuje činjenicu da u Bosni i Hercegovini još uvijek postoje čestiti i pošteni građani  kojima su opšti interesi ispred ličnih i partikularnih interesa.

Nadamo se da će se još građana naše zemlje sljediti put gđa.Dizdar jer je to jedini način kojim se možemo boriti protiv korupcije koja izjeda svaki segment našeg društva.

tačno.net
Autor/ica 16.5.2013. u 11:24