Mesić: Tuđman je vratio djecu s mora u Vukovar, ko je glasao za suspenziju Šprajca moraju otići

Autor/ica 22.12.2011. u 09:43

Mesić: Tuđman je vratio djecu s mora u Vukovar, ko je glasao za suspenziju Šprajca moraju otići

U ono sam vrijeme razgovarao s Tuđmanom hoće li se djeca vratiti s mora u Vukovar. Dilema je bila: ako se ne vrate, nastavljaju školu u obalnim gradovima gdje su ljetovala; ako se vrate, vraćaju se u pakao Vukovara. Tuđman je bio odlučno za to da se djeca moraju vratiti, jer je mislio da će neprijatelj, ne vrate li se, misliti da ćemo predati Vukovar, čime će sudbina grada biti zapečaćena, podsjetio je Mesić jučer za Novi list.

– Ta odluka nije bila dobra ni za Vukovarce, ni za obranu grada. Jer, lakše će čovjek braniti Vukovar ako zna da mu je dijete zaštićeno. Mislim da je to bila pogrešna odluka, drži bivši predsjednik.

Mesić je za Novi list  podsjetio i na razgovor s Franjom Tuđmanom iz jeseni 1991. godine koji je već nekoliko puta podastro javnosti.

– Kada je već bilo jasno da će se Vukovar teško održati, pitao sam zapovjednika Glavnog stožera generala Antona Tusa možemo li obraniti grad. Možemo, rekao je, ako neutraliziramo četiri neprijateljska tenka u Marincima ispred Vukovara. Tada bismo mogli izvesti žene, djecu i ranjenike, a uvesti svježe snage i oružje. Ne učinimo li to, za nekoliko dana u Marincima će biti četrdeset tenkova, i više se neće moći ništa učiniti. Rekao je da je to kazao i Tuđmanu, ali da je Tuđman zapovijedio: »Ni milimetra dalje!«.

Odveo sam Tusa k Tuđmanu, i kada sam ispričao što mi je Tus rekao, Tuđman je Tusa ljutito pitao: Generale, tko zapovijeda u ovome ratu!? Vi, predsjedniče, odgovorio je Tus. I?!, pitao je Tuđman. Izvršit ću zapovijed dok sam na ovome mjestu, odgovorio je Tus. A ja kažem: Franjo, odgovorio si meni, ne Tusu. Hvala lijepa i doviđenja. I nas dvojica odemo, ispričao nam je Mesić, koji ne želi nagađati o Tuđmanovim motivima.

– Ja mislim da je to bila totalno pogrešna odluka. Morali smo izvući civile, ranjenike i uvesti svježe snage u grad, ako smo željeli braniti Vukovar, ovaj put kao vojnu utvrdu, a ne kao grad, jer grad više nije postojao, ispričao nam je Mesić.

Stjepan Mesić je jučer i neuobičajeno ljutito komentirao suspenziju Zorana Šprajca.

– Svi koji su glasali za suspenziju moraju otići s televizije ako žele sačuvati imalo dostojanstva, jer taj posao naprosto nije za njih. To je staljinistička odluka, i to u današnje vrijeme, kada mora trijumfirati demokracija! Meni je to apsolutno neprihvatljivo! To je napad na slobodu pisanja, napad na činjenice, na građanske slobode, na logiku samu! Zovko i Šprajc objavili su činjenice, a javnost mora znati činjenice, ako želimo da na temelju njih odlučuje, poručuje Mesi

Autor/ica 22.12.2011. u 09:43