BH memorandum – kao odgovor na memorandume susjeda

Edin Osmančević
Autor/ica 9.1.2023. u 08:59

Izdvajamo

  • Ovim ne želim da aboliram političke snage „Osmorke“ koji su svjesno ušli u pakt sa Miloradom Dodikom. Neprijatelji Bosne i Hercegovini nisu samo srpski i hrvatski nacionalisti. Vrijeme je da se isfiltriraju one političke snage koje su za opstanak Bosne i Hercegovine od onih kojima je primarni interes vlast.

Povezani članci

BH memorandum – kao odgovor na memorandume susjeda

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

U dugim automobilskim kolonama, na graničnim prelazima BiH, kao što su Gradina, Bosanske Gradiška i dr. strpljivo na svoj red i prelaz čekaju građani Bosne i Hercegovine; Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Ostali. I većina njih u svojim rukama drže isti bh. pasoš. U nakrcanim autobusima sa banjalučkog, tuzlanskog autobuskog perona na stotine ljudi sjedi jedni pored drugih, sa različitim imenima, sa istim interesom; obezbjediti svojoj djeci i porodicama život dostojan čovjeka. Njemačka i druge zapadnoevropske države vape za radnom snagom i zadovoljno trljaju rukama. Sutra će zajedno Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Ostali, poraniti zajedno na bauštele u Njemačkoj. Gladna usta ne pitaju ko smo, što smo i odakle smo.

Ni najmanje to ne brine potpredsjednika entiteta RS Milorada Dodika i druge multimilionere u BiH! Obilježavanje 9. januara današnjim cirkus-defileom u Istočnom Sarajevu je kontinuitet njegovih taktičkih poteza kako bi se realizovale upute „oca nacije“o tome kako u miru dobiti ono što su Srbi izgube u ratu. Milorad Dodik je glavni provoditelj Memoranduma 2 koji koristi svaku priliku za destabilizaciju Bosne i Hercegovine i širenje proruskog uticaja.

Jer Memorandum 2 je više nego jasan: „Vrlo je bitno da političari iz RS-a jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu, već kao zajednicu dvije teritorije koje trenutno čine cjelinu. A tu cjelinu treba što češće nazivati neprirodnom, nametnutom, nemogućom. Istovremeno, po principu toplo-hladno raditi i na izgradnji što kvalitetnijih i bliskijih veza i kontakata sa institucijama i bitnim pojedincima iz drugih zemalja, koje po tom treba iskoristiti za postizanje svog cilja. Ukratko, pametnim i osmišljenim djelovanjem, raditi na kvalitetnom iscrpljivanju kojima bi se u javnosti i vlade drugih zemalja dovele u stanje umora od BiH i, u konačnici, na odustajanje od stava o jedinstvenoj BIH“.

Dodik je vjerni sljedbenik Memoranduma 2 čiji su idejni stvaraoci Dobrica Ćosić, Ljubomir Tadić i drugi koautori bosanskohercegovačkog porijekla. Nikoga više ne čudi njegovo negiranje države i genocida u Srebrenici te uzurpacija državne imovine, proslava 9. januara i mnoge druge opstrukcije. On koristi sve mehanizme da se oba parlamenta BiH onemoguće u radu, obezvrijede i obesmisle na sve moguće načine kao o jednom od značajnih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcionisanja državnih institucija.

Proslava 9. januara je potvrda da Srbija u svojoj državnopolitičkoj strategiji nikad nije odustala od projekta „Velike Srbije“. U svemu tome Dodika otvoreno podržava Vučić, te državni funkcioneri i političari Republike Srbije –  projekat koji traje  od 90-ih. Dačić, Vučićev sin Danilo i drugi srbijanski zvaničnici koji budu nazočni 9. januara ulaze u našu državu bez znanja i kontakta sa državnim organima. Njihovim prisustvom se daje kredibilitet separatističkoj politici RS-a kako bi se svaki susret prikazao kao protokolarni definisanom na najvišem nivou za međudržavne susrete.

Dodikovi javni nastupi i prostački jezik su uvijek usmjereni na kompromitaciju države Bosne i Hercegovine i nanošenje štete za sve koji u njoj žive po principu „cijena?- sitnica“! Država Bosna i Hercegovina se treba obesmisliti a pozivi na miran razlaz kao nužnost su sve učestaliji. Od temelja Memoranduma 2 Dodik nije prezao ni kada su u pitanju međunarodni dužnosnici; „Odnos prema njima načelno ne bi trebao biti zasnovan na aroganciji i sukobima, ali u zavisnosti od datih okolnosti biti spreman i na takav način ophođenja.” Bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka Dodik je nazivao simpatizerom nacističkih zločina, međunarodnim klovnom, a aktuelnog visokog predstavnika Schmidta kako je „lažni čovjek koga treba istjerati u roku od 24 sata“.

Sve ovo što se dešava uoči i oko 9. januara predstavlja veliku sramotu, a nikakvu moć aktulenog režima čiji je primarni cilj radikalizacija političke situacije u BiH i etnički sukobi. Milorad Dodik nanosi veliku štetu svim građanima BiH te ugledu države BiH na međunarodnoj sceni. Scenografija se iz godine u godinu ponavlja, povratnici se zastrašuju, a ćutanje srpskog stanovništva na komšijske  provokacije  jednako  zastrašuje i vrijeđa inteligenciju.

Postavlja se pitanje kako se suprotstaviti Memorandumu 2 i svim budućim memorandumima?

Obradovala me je vijest da su 20. decembra 2022. izabrati novi članovi u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine poput prof.dr Nezruka Ćurka, prof. dr. Rešada Hafizovića, profesora dr. Asima Mujkića, Mile Stojića, prof.dr. Dalibora Balliana, prof.dr. Husnije Kamberovića i brojne druge bh. intelektualne elite.

Da li je to znak buđenje do sada izuzetno pasivne i anemične bh. intelektualne elite ostaje da se vidi. Bosna i Hercegovina još uvijek nema odgovor na prijetnja koja joj stižu izvana niti nacionalni projekat opstanka i razvoja bh. društva. BH akademija nauka i umjetnosti ima svoje mjesto u društvu ali i obavezu da se mobilizira i kreira „bh. memorandum“ kako bi se sačuvalo bh. društvo u miru.

Ovim ne želim da aboliram političke snage „Osmorke“ koji su svjesno ušli u pakt sa Miloradom Dodikom. Neprijatelji Bosne i Hercegovini nisu samo srpski i hrvatski nacionalisti. Vrijeme je da se isfiltriraju one političke snage koje su za opstanak Bosne i Hercegovine od onih kojima je primarni interes vlast.

Edin Osmančević
Autor/ica 9.1.2023. u 08:59