Memorijska kantica 2013.

Predrag Lucić
Autor/ica 1.1.2014. u 19:35

Memorijska kantica 2013.

Mali podsjetnik na neke izjave i napise zbog kojih je proteklu godinu u predeuropskoj i europskoj Hrvatskoj nažalost nemoguće zaboraviti

Piše: Predrag Lucić, Novi list

  SIJEČANJ

Zahvaljujem vama, poduzetnicima, na tome što nam dajete plaće i što hranite svoje djelatnike, što nisu socijalni slučajevi. Vi ste oni, posebno mali i srednji, koji u stvari najveće domoljublje pokazujete.

  Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, na radnom ručku s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca  

VELJAČA

Plin bismo mogli izvoziti, a sada ga uvozimo 40 posto. Struju možemo izvoziti, a uvozimo 60 posto. I tu se mi razlikujemo… Mi ne vidimo to hrvatsko bogatstvo, jer smo lijeni izvaditi ga.

  Slavko Linić, ministar financija, u Jutarnjem listu

  * * *

  Pipl mast trast as!

  Ingrid Antičević Marinović u govoru čitanom sa šalabahtera na sjednici Europskog parlamenta 

  OŽUJAK

Željko Jovanović mrzi sve što počinje s »hrvatski« – prosvjeta, nogometni klub Dinamo, olimpijski odbor, akademija znanosti i umjetnosti, nogometni savez… Ima krvna zrnca koja pretežu na onu stranu koja mrzi sve hrvatsko. Iz njegovih očiju šiklja krv, a kada se nasmije, vidite samo zube spremne na klanje. On je uvreda za hrvatski um, hrvatski mozak i hrvatskog čovjeka! Zamislite da čovjek koji je Srbin, koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je bio dizač »tegova«, da je ministar tako važnog resora. I to daš čovjeku bez ikakvog iskustva i s takvom hrvatomržnjom… On je najveći hrvatomrzac poslije Khuena Hedervaryja!

  Zdravko Mamić na Soundset Plavom radiju 

  * * *

  Ja mislim da je ovo Hrvatska, a svi drugi su gosti u ovoj državi. Ako je ne vole, neka je napuste, ali neka je bar poštivaju!

  Ruža Tomašić, predsjednica HSP dr. Ante Starčević, na proslavi obljetnice HDZ-a u Slatini 

  TRAVANJ

Po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog »ne« i dalje se ne smije inzistirati, ali ako se preselimo kod nas na Balkan, sam čin osvajanja je dio onog »hoćeš-neću«, odnosno ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom »ne«, on ne bi bio muškarac. I kokoš uvijek bježi pred pijetlom i time pojačava njegovu seksualnu želju.

  Vladimir Gruden, psihijatar, u Slobodnoj Dalmaciji 

  SVIBANJ

Budimo iskreni, hrvatstvodanas nema drugog pjesnika osim Marka Perkovića.

  Damir Pešorda na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća 

  LIPANJ

Sada kada smo izgubili i ovu demokratsku bitku za Vukovar, kada komunisti i Srbi slave, pitamo sve one koji su nas optuživali i prozivali, kao i sve one Hrvate, sve građane, sve branitelje i stradalnike koji nisu glasali, a koji su govorili kako im je hrvatski Vukovar u srcu: Da li se bolje osjećate, da li vam je savjest mirna, možete li se sada pogledati u ogledalo, možete li mirno otići na groblje suboraca i branitelja, možete li dostojanstveno obući odoru koju ste nosili u Domovinskom ratu? Imate li dojam da ste zastranili? Nama ne trebate odgovoriti, odgovorite sami sebi – i živite sa time!

  Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u priopćenju nakon lokalnih izbora 

  * * *

  Ledene platforme su idealni spremnici pitke vode i mogu poslužiti kao rezerva u katastrofama u velikim gradovima uz more, kao i za sigurnu evakuaciju ljudi. S obzirom na to da potresi i tsunamiji nemaju gotovo nikakav utjecaj na dinamiku građevina na ledenoj platformi, one mogu poslužiti i za prekomorske autoceste, primjerice prometnice preko Jadrana od Splita do Ancone. Na platforme se mogu postaviti i nuklearne elektrane daleko od naseljenih mjesta i štetnih utjecaja potresa.

  Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita, u Slobodnoj Dalmaciji

  * * *

  Ne mogu ni zamisliti što ću s plaćom od 20.000 eura mjesečno. Ne znam što ću s tolikom količinom novca, vjerojatno ih od silnog posla u Europskoj komisiji neću stići ni potrošiti.

  Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača, u Jutarnjem listu 

  SRPANJ

Cilj Vlade je da nakon ulaska u EU sto posto javnih investicija bude iz europskih fondova, da time više ne opterećujemo proračun, da se iz proračuna ne financira ono što se ne treba financirati, da ne ulažemo u nepotrebno visoko obrazovanje, već da ga otvorimo utjecaju privatnog sektora. Znanje je roba!

  Zoran Milanović, premijer, u emisiji »Hrvatska u Europskoj uniji« na HTV-u 

  KOLOVOZ

Nacija je godinama strepila zbog bjegunca Ante Gotovine, pa onda plakala zbog nepravedne prvostupanjske kazne na Tribunalu u Haagu, da bi frenetično slavila Antino oslobađanje, a on se na kraju te drame nacrtao sa svojim bivšim progoniteljima. Prisjetimo se našeg neutemeljenog straha da će osudom Gotovine biti osuđena i Hrvatska. Zar za našu nacionalnu svijest nije bilo bolje da je Ante osuđen na smrt i svirepo smaknut nego da se navodno »slobodan« slika s Partijom?

  Tvrtko Dolić na portalu Dnevno.hr

  * * *

  U ime hrvatskog naroda: Bandiću, bilo bi dobro da se objesiš!

  Naslov na naslovnoj stranici Hrvatskog tjednika 

  RUJAN

Poštovana gospođo Reding, jedan sam od onih mnogobrojnih građana koji osjećaju zahvalnost zbog svega što ste učinili da bi Hrvatska danas bila dio europske obitelji. I znam da niste jedini. Zbog toga me sram što se moj premijer ne zna ponašati i na taj način kompromitira sve ljude, prijatelje Hrvatske u EU, koji su skeptike unutar EU-a spram proširenja na zemlje poput Hrvatske, uvjeravali da Hrvatska to zaslužuje i da je uistinu spremna prihvatiti pravila EU-a i to ne samo ona pisana. Sram me da smo, premijerovim promašenim stavovima, ostavili dojam nezahvalnosti, nedosljednosti te poznate balkanske osobine te u određenoj mjeri doveli u pitanje Vaš ugled i vjerodostojnost, našeg velikog prijatelja Njemačke i drugih prijatelja Hrvatske unutar EU.

  Vladimir Gredelj u otvorenom pismu potpredsjednici Europske komisije Viviani Reding 

  LISTOPAD

Naučili smo da je ugled stranke važan i da ne možeš tražiti od birača da ti daju povjerenje ako stranka nema ugled. I zbog toga ne prihvaćam optužnicu ni kada je riječ o meni ni kada je riječ o HDZ-u jer se hrvatski birači ne mogu prevariti. Da je istina ovo što piše u optužnici, ne bismo dobili izbore 2007. Nije točno da je HDZ lopovska stranka. Nije točno da je HDZ pokrao Hrvatsku. Jer da je tome tako, mi danas ne bismo bili ni u NATO-u ni u EU.

  Ivo Sanader, bivši premijer i aktualni optuženik u aferi Fimi media, u obrani pred Županijskim sudom u Zagrebu 

  STUDENI

Naša je domovina mjesto posebnoga pijeteta. U Njoj mogu živjeti samo dobri ljudi, a zli neka odu u strahu pred ljudima, u sramu pred Bogom. Među njima na prvome je mjestu optužba za najveće zločince, a to su domaći izdajice. Mnogo ih je i dalje se kote. Matoš je govorio u svoje vrijeme: »Hrvatska nema dovoljno štrika da objesi sve jude.« Nabavimo štrik.

  Branka Šeparović u Hrvatskom tjedniku

  * * *

  Ne zaboravimo da zakon ne samo ne štiti samoubojice i njihovo pravo »slobodnog izbora«, nego, ako može, kažnjava i sam pokušaj, pa i eutanaziju. A kad je tako, zašto onda ne sankcionirati tisućgodišnji etički krimen, zloglasni protuprirodni blud!? Zar je veći grijeh skratiti voljno vlastiti život, pa i vlastite muke, nego lišiti ljudsku zajednicu jednog ili više budućih ljudi?

  Slobodan Novak, akademik, u Večernjem listu

  * * *

  Vjerujem da sam potomak Adama i Eve iz Noine arke. I na taj način znam otkud sam i znam kuda idem. I želim to isto svakom čovjeku i svakom djetetu, da ima taj identitet.

  Dario Šimić, bivši nogometni reprezentativac, na tribini u Rijeci

  * * *

  U Hrvatskoj pučevi nisu mogući, mi imamo čvrstu i stabilnu demokraciju.

  Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, u Večernjem listu

  PROSINAC

Vi jako dobro živite od svojih laži jer Vas hrvatska država plaća za iste te laži o Jasenovcu i Hrvatima općenito. Vaše laži i mržnja prema svemu što je hrvatsko samo doprinose vašem kraju. Takvi kao Vi su samo ostaci ostataka truleži na hrvatskom nacionalnom tkivu i osuđeni ste na izumiranje i ludilo u koje Vas vodi nezajažljiva i bolesna mržnja. Za Dom Spremni!

  Josip Miljak, predsjednik HČSP-a, u e-mailu Nataši Jovičić, ravnateljici Spomen-područja Jasenovac

  * * *

  Crkva ne plaća porez kod nedjeljnih milodara. No, kako bi se to moglo? Hoćemo li u crkvu uvesti fiskalne blagajne? Ili kod pristojba za vjenčanje i sprovode čija bi iznos onda trebalo uvećati za PDV? Bi li to imalo smisla?

  Msgr. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, na predbožićnom prijemu za novinare 

  * * *

  »Za dom spremni« uopće nije ustaški pozdrav. Ustaški pozdrav je »Za dom i poglavnika«. Jadnom Šimuniću to su na leđa natovarili domaći špijuni koji kompromitiraju povijest. On je to izgovorio u jednom zanosu nakon velike pobjede, a to je napravio zajedno s publikom. Pa kaznite onda i sve navijače ako možete!

  Miroslav Ćiro Blažević u Večernjem listu 

Predrag Lucić
Autor/ica 1.1.2014. u 19:35