Mary Ann Hennessey obratila se danas zastupnicima u Skupštini KS

tačno.net
Autor/ica 30.1.2013. u 10:13

Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, obratila se danas zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, u vezi sa Prijedlogom odluke o proglašenju Amandmana XLIII do XLIX na Ustav Kantona Sarajevo (usklađivanje Ustava KS sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci).

Zasijedanje Skupštine KS počelo je u 9:00 h, a navedeni Prijedlog je druga, odnosno treća tačka Dnevnog reda (dostupan na sljedećem linku: http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupstina.ks.gov.ba/files/Dnevni%20red_7.doc).

Sadržaj govora Mary Ann Hennessey prenosimo u celini:

Gospođo predsjednice, zastupnici, dame i gospodo,

Zaista je teško istaći važnost onoga što ste danas učinili ovdje.

Prije svega, ovo je istorijski trenutak za Kanton Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu. Napravili ste važan iskorak od politike isključivosti, ekskluziviteta i diskriminacije, barem u etničkom smislu.

Demonstrirali ste ovim da su političari u Bosni i Hercegovini sposobni vidjeti dalje od kratkoročnih stranačkih razlika, tj. da su sposobni da vide opšte dobro svih i da učine ono što je ispravno, jer to je ispravno.

Uostalom, ljudska prava, vladavina zakona i demokratija nisu samo obaveze iz sporazuma ili uslovi za članstvo u Vijeću Evrope ili Evropskoj uniji, koji trebaju  biti ispoštovani samo kada to naredi Sud ili kada su uključeni u Mapu puta. To su prije svega vrijednosti koje dijelimo kao Evropljani, koje definišu naš odnos kao građana u našim sistemima vlasti i koji čine naš kontinent jedinstvenim u svijetu.

Iz oba ova razloga čestitam vam i zahvaljujem u ime svih ljudi ovog kantona, a posebno u ime onih koji nisu zaslužili da budu „manje“ građani, da „manje“ vrijede ili da imaju „manje“ glasa u javnim poslovima, samo zbog njihove nacionalnosti.

Koristim ovu priliku da pohvalim Našu Stranku za pokretanje ovog procesa, prethodnu kantonalnu vladu, na čelu s bivšim premijerom Fikretom Musićem, za izradu i unaprijeđenje ovog procesa, te sadašnju vladu, na čelu s premijerom Suadom Zeljkovicem, za dovođenje ovog procesa u Skupštinu, a iznad svega, da pohvalim sve vas, članove skupštine, za usvajanje ustavnih amandmana danas.

Istina je, poduzeli ste važan korak. I to je onaj korak koji bi trebali „preslikati“ svi parlamenti u ovoj zemlji, počevši od Parlamentarne skupštine BiH. Ali, to nije kraj puta. Jednakost je prirodno stanje građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, jezik, pol, vjeru ili seksualnu orijentaciju, te je u konačnici odredište prema kojem je usmjeren vaš prvi korak.

tačno.net
Autor/ica 30.1.2013. u 10:13