Amerikanci pronašli rješenje za političku krizu u Federaciji BiH

tačno.net
Autor/ica 13.2.2013. u 19:41

Amerikanci pronašli rješenje za političku krizu u Federaciji BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu i Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini objavile su danas Zajedničku izjavu nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer izglasao nepovjerenje Vladi FBiH, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

U Zajedničkoj izjavi se navodi da je ”odgovornost za rješavanje političkog ćorsokaka u Federaciji BiH na lokalnim liderima”.

”Na njihov zahtjev smo u proteklim sedmicama pokušali olakšati dijalog između stranaka o prestruktuiranju Vlade Federacije.  Međutim, sada nemamo drugog izbora nego da prekinemo naša nastojanja da pomognemo prestrukturiranje Vlade Federacije. Na samom početku je postignut određeni napredak, ali na kraju nijedna strana nije pokazala dovoljno spremnosti za postizanje kompromisa”, navedeno je u Zajedničkoj izjavi, prenio je novinar agencije Anadolija.

Sve stranke u Parlamentu Federacije i u izvršnoj vlasti, dodaje se, snose dio odgovornosti u procesu koji traje predugo.

”Pozivamo predsjednika Budimira da ne blokira niti odgađa ovaj proces i da pokaže liderstvo koje će dovesti do rješenja u skladu sa osnovnim pravilima parlamentarne demokratije.  Zauzvrat, dva HDZ moraju prihvatiti da predsjednik Budimir do kraja ostane u svom mandatu ukoliko to uradi.  Vrijeme je da se čelnici Vlade i Parlamenta Federacije fokusiraju na rješavanje stvarnih pitanja što će dovesti do kraja ekonomske i socijalne reforme koje su dogovorene sa MMF-om, do promoviranja ekonomskog rasta i razvoja, stvaranja pozitivne klime za poslovanje i poboljšanja kvaliteta života građana”, zaključeno je u Zajedničkoj izjavi Amasade SAD-a u Sarajevu i Delegacije EU u BiH.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 13.2.2013. u 19:41