Majstorović: Nećemo čekati sto godina za novu katastrofu, Hrvatović: Hitno sanirati klizišta

Amer Bahtijar
Autor/ica 19.5.2014. u 12:07

Majstorović: Nećemo čekati sto godina za novu katastrofu, Hrvatović: Hitno sanirati klizišta

Jučerašnja izjava hidrometerologa  Željka Majstorovića na sesiji Kruga 99 da su poplave koje su nas zadesile tek jedna epizoda onoga što nas očekuje izazvale su zebnju i strah u javnosti.

Zamolili smo gospodina Majstorovića da nam pobliže objasni svoju izjavu: “Moja izjava da se radi tek o jednom epizodi, nije značila da ponavljanje možemo očekivati za mjesec, dva, već da za nešto slično nećemo trebati čekati sto godina. Nije potrebno biti stručnjak da bi ste shvatili da  se vrijeme drastično mijenja, da rekordi padaju svakodnevno. Ne tako davno imali smo veliki snijeg, što je bio rekord  u zadnjih pedeset godina, ljetne vrućine obaraju rekorde. Mi meteorolozi samo možemo konstatovati stvari.”

Željko Majstorović ipak ima dobre vijesti: “Očekuje nas poboljšanje vremena, tek za vikend može doći do manjih padavina”.

Direktor  Federalnog zavoda za geologiju prof. dr. Hazim Hrvatović u izjavi za tačno.net  ističe da su glavni problem novo otkrivena klizišta kojih je skoro 40 posto.

“Nije se moglo uraditi puno u prevenciji jer najveći problem su nova klizišta, istina ove poplave  su nam ozbiljna poruka. Većina opština u BiH nema geologa koji  bi trebao svaki dan analizirati tlo. Hitno nam je potrebna strategija na nivou Federacije  koja bi obuhvatila problem klizišta  i uopće analize zemlje, ovo što se sad dogodilo je katastrofa ali ako iz ovoga ne izvučemo poruku posljedice će biti strašne. Projekte već imamo ali nemamo novca, mislim da je bolje ulagati u zaštitu nego trpiti  štete od više milijaardi maraka i ono što je najgore gubiti ljudske živote.”

Prof. Hrvatović na kraju moli građane da ne paniče već da striktno slijede upute lokalnih štabova civilne pomoći: “Nije potrebno paničiti, potrebno se dobro organizovati i to je jedini način kako da spriječimo da ljudske i materijalne štete budu što manje”.

Amer Bahtijar
Autor/ica 19.5.2014. u 12:07