Lisnica na ramenu

Petar Fehir
Autor/ica 25.2.2016. u 10:34

Lisnica na ramenu

Po toj logici proizlazi da se inicijativa o ponovnom služenju vojnog roka svodi na potrebu “novog mesa za nove ratove”.

Jes čuo, pita me Martin, da se sprema ponovno uvođenje vojnog roka.

To ti je nastavak višegogodišnjeg investicionog ciklusa započetog instaliranjem tajnice na položaj vrhovne zapovjednice.

Ma daj, kažem mu, šta opet lupaš! (Bude mu tako ponekad loše, pa ga, jadnog, ona paranoja zatrese). Kakvi opet bakrači!?

Pa nije li, poče onu svoju poznatu konstrukciju, ona još u kampanji najavila upravo to. Sjećam se ko sad. I nije li nam vojni savez obećao donirati 16 samovoznih višecijevnih lansera raketa iz svojih vojnih viškova? Pa onda još i 150 oklopnih i patrolnih vozila, pa nekoliko brzih ophodnih vozila, pa sad helikoptere!?

Netko mora i upravljati tom silnom tehnikom.

Pa neće valjda ameri skakati svaki čas i vaditi kestenje iz svake vatre po svijetu. Nije li lakše obučiti prijatelje da oni, po potrebi, uskoče i obrane tekovine demokracije i ostalih slobodarskih stečevina novog poretka?

Ma daj Martine, smirujem ga. Nećeš valjda reći da je i instalacija kanađanina povezana s tom tvojom teorijom.

Po toj logici proizlazi da se inicijativa o ponovnom služenju vojnog roka svodi na potrebu “novog mesa za nove ratove”.

I da se vlastita oružana sila ne gradi radi osobne, što bi se reklo, ugrozbe, već iz nekih drugih, nama nedokučivih razloga.

Da je tomu tako, kako ti Martine tumačiš, ratovi bi se vodili iz ekonomskih, a ne iz humanitarnih razloga. Tako bi netko neuk i sav ovaj izbjeglički val, kojemu svejedočimo, mogao povezati s nečijom namjerom da profitira na kaosu.

Istim slijedom ispalo bi da veliki bosovi dijele svijet u svoje interesne zone, da ga, što bi se reklo, rekoloniziraju.

Kakve to veze ima s ovom novom vlašću koja se svom snagom uma, a u interesu očuvanja našeg nacionalnog bića i samosvojnosti zalaže za reforme i blagostanje?

Martin zanijemio. Ni be! Gleda me čudno, gurnu ruku u džep, vadi onu svoju dozetu rozikastih pučica i pruži mi je.

Petar Fehir
Autor/ica 25.2.2016. u 10:34