Lingvistički izazov i Bill Clinton

tačno.net
Autor/ica 30.7.2016. u 15:29

Lingvistički izazov i Bill Clinton

Konačno je završena borba za predsjedničku nominaciju u SAD-u. Prije nekoliko dana saznali smo  da će se bitka za Bijelu kuću voditi između Hillary Clinton i Donalda Trumpa. I dok bi Trumpova pobjeda vjerovatno značila promjenu na političkoj sceni u SAD-u, sam čin njegovog preseljenja u Pannsylvania aveniju broj 1600 ne bi trebao predstavljati ništa spektakularno.

Piše: Benjamin Hedžić

S druge strane, po mišljenju brojnih analitičara, pobjeda Clintonove neće donijeti revolucionarne promjene na političkom planu. Međutim, u slučaju pobjede Hillary Clinton će postati prva predsjednica u historiji SAD-a. Samo preseljenje Clintonovih u Bijelu kuću donijelo bi jednu dosad novu i pomalo neobičnu, lingvističku dilemu i veliki izazov za brojne svjetske lingviste.

Nedavni govor Billa Clintona posvećen supruzi Hillary na njenoj zvaničnoj nominaciji za demokratsku kandidatkinju,  bio je veoma dirljiv i za mnoge iznenađujući. Moglo se primijetiti da bivši predsjednik Clinton ne krije želju za ponovnim useljenjem u Bijelu kuću u kojoj je već osam godina šefovao. Time bi postao prvi američki predsjednik koji je nakon isteka mandata ponovno uselio na ovu najpoznatiju adresu u Americi. U govoru podrške svojoj supruzi Hillary, glasno ju je nazvao novom predsjednicom SAD-a, iako je do sticanja ove titule ostalo još mnogo izbornog posla i lobističkog rada.

Pronalazak lingvističkog rješenja, ukoliko Hillary pobijedi na izborima, bit će veliki izazov za uposlenike Bijele kuće, ali i brojne svjetske lingviste. Problem bi mogao nastati u načinu tituliranja moguće predsjednice SAD-a Hillary Clinton i njenog supruga, bivšeg predsjednika SAD-a, Billa Clintona. Dok će rješenje za Hillary, ukoliko u oktobru pobijedi na izborima u utrci za Bijelu kuću, biti jednostavno i vjerovatno će biti oslovljavana kao gospođa Predsjednica (“Mrs. President Of The United States”), za njenog supruga Billa, koji već nosi titulu “Mr. President Of The United States” iz mandata 1993-2001, tituliranje bi moglo predstavljati problem. Dosadašnja titula “First Lady Of The United States” ili u prevodu “Prva dama SAD-a” u Billovom slučaju ne bi više bila adekvatna formulacija iz objektivnih razloga. Isto tako, ne bi bilo prihvatljivo da u Bijeloj kući žive dva “President Of The United States”.

Kako bi Billu olakšali eventualnu novu poziciju, mnogi svjetski lingvisti već uveliko vode diskusije o tome kako nazvati bivšeg predsjednika i supruga predsjednice SAD-a. Spekuliše se da bi to moglo biti “First Husband”, što bi u prevodu značilo “prvi suprug”. Međutim, takvo rješenje ima poprilično satiričnu konotaciju u engleskom, ali i u drugim svjetskim jezicima. Jedan od prijedloga je i “First Gentleman”, no imajući u vidu Billovu burnu prošlost i aferu s praktikanticom Monicom Lewinsky, teško je zamisliti da će ovaj prijedlog biti prihvatljiv. Neki idu i korak dalje, pa predlažu zbilja neobično ime “First Dude”. Ovaj prijedlog bi mogao zaživjeti u žargonu mladih, ali ga je teško zamisliti kao službenu titulu.

Rješenje ovog lingvističkog pitanja još nije na pomolu, stoga je šteta što se u SAD-u ne primjenjuje praksa “rodbinskih veza”, dobro poznata nama u BiH, jer bi se na taj način mogao lako riješiti ovaj problem. Naime, u SAD-u je  predviđeno da bivši predsjednik gubi titulu predsjednika ukoliko preuzme neku drugu političku funkciju. Hillary bi svog supruga mogla imenovati na mjesto nekog od ministara, čime bi Bill prestao biti Mr. President Clinton. Na taj način riješili bi se mogući lingivstički problemi, pa Bill ne bi morao nositi titulu “First Lady” ili nešto slično, već bi jednostavno postao “Mr. Secretary”. U tom slučaju bi u Bijeloj kući živio samo jedan “President Of The United States”, a lingvisti bi mogli odahnuti.

Bilo kako bilo, za nekih stotinjak dana saznat ćemo definitivan odgovor na ovo lingvističko pitanje.

tačno.net
Autor/ica 30.7.2016. u 15:29